Dr. Cătălin Belinski: „Educația medicală din România nu pregătește medicii cum să comunice cu pacientul”

2 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Afirmația a fost făcută la Conferința Naționala de Medicina Sexualității, ediția a XVII-a, care s-a desfășurat la Poiana Brașov

 

În societatea românească există încă bariere psihologice în ceea ce privește discutarea problemelor sexuale. Iar acest lucru este valabil atât pentru pacient, cât și pentru medic. În acest context, nevoia de dialog și educație este esențială. Aceasta a fost ideea centrală a discuțiilor specialiștilor prezenți la cea de-a XVII-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina Sexualității, care s-a desfașurat la Poiana Brașov, avându-l președinte pe dr. Radu Mihalca.

Există bariere psihologice în ceea ce privește discutarea problemelor sexuale. Totodată, pacientul nu are certitudinea păstrării confidențialității celor discutate. Mai poate fi și neîncredere în ceea ce privește înțelegerea problemei de către medic. Pe de altă parte, medicii sunt experți în adresarea întrebărilor «tehnice» pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi hepatita și HIV. Atunci când vine vorba însă de investigarea gradului de satisfacție sexuală în rândul pacienților și a partenerelor lor, numeroși clinicieni sunt mai puțin experimentați. Educația medicală tradițională nu pregătește medicii pentru a discuta despre sexualitate în mod clar și deschis cu pacienții lor. Prin urmare, medicii nu inițiază în mod curent discuții referitoare la disfuncția erectilă sau la eventualele probleme de cuplu, intimitatea și sănătatea sexuală în ansamblu a subliniat dr. Cătălin Belinski, medic specialist urolog ;i pre;edinte al Asociației pentru Medicina Sexualității din România, în cadrul evenimentului.

 

Dr. Catalin Belinski

Programul științific al conferinței a trecut în revistă aspecte importante ale activității profesioniștilor în probleme de sexualitate din țara noastră. Subiectele au fost abordate atât din punct de vedere al specialiștilor în sexologie, cât și în colaborare cu medici din alte specialități. Peste 150 de specialiști în medicina sexualității, respectiv urologi, ginecologi, dermato-venerologi, endocrinologi, medici de familie și psihologi din întreaga țară au dezbătut problemele considerate „tabu”, timp de doua zile, la cea de-a XVII-a ediție a Conferinței Naționale de Medicina Sexualității.

Noi, Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR)  încercăm, de 17 ani, să dezvoltăm acest subiect-din păcate-încă tabu în România. Și facem acest lucru adresându-ne în primul rând medicilor și psihologilor. Dacă în cazul pacienților există o reticiență de a merge la medic sau psiholog pentru aceste probleme și în cazul medicilor putem spune că există probleme în a aborda această temă. Educația medicală din 2017 în România nu pregătește medicii cum să comunice cu pacientul despre aceste subiecte de medicina sexualității. Există cursuri, există un certificat european ESSM și există medici în România care să facă acest lucru. Din pacate nu sunt suficienți”, a mai spus dr. Cătălin Belinski.

 

Dr. Mirela Manea

Deși este mai mereu prezentă în reclamele publicitare, la știri sau în filme, sexualitatea este unul dintre subiectele puțin discutate în România, pacienții cu disfuncții sexuale ajungând să se adreseaze specialistului în mult prea puține cazuri, sau în stadii avansate ale bolii.

„Fie că vorbim despre scăderea libidoului sau despre alterarea activității sexuale în sine, din sentiment de pudoare prost înțeles, aceste situații nu sunt reclamate în mod spontan decât într-un număr mic de cazuri”, a subliniat prof. dr. Mirela Manea, care a susținut în cadrul evenimentului o prezentare interesantă pe tema „Viața în depresie”.

Informarea corectă privind rezolvarea și tratarea problemelor legate de sexualitate a fost unul dintre subiectele intens dezbătut de specialiștii prezenți la eveniment. Informațiile găsite pe internet sau primite de la prieteni fac de multe ori ca pacientul să ajungă mult prea târziu la specialist.

Nu întotdeauna pe internet găsești informația de care ai nevoie. Pe internet găsești mai de grabă informații comerciale, ceea ce de multe ori dezinformează pacienții. Ei vin în cabinet cu idei preconcepute, vin de multe ori încercând să ne influențeze în orientarea terapeutică, ceea ce de multe ori nu face bine”, a punctat dr. Vasile Coca.

 

Dr. Andrei Manu Marin

Referitor la sursa informațiilor și riscul de a lua decizii greșite în lipsa consultării unui medic, dr. Belinski, a subliniat că „poți să cauți și să găsești informații utile de pe internet doar într-un domeniu pe care îl cunoști, acolo unde poți să distingi care este informația de calitate, specializată și care nu. Din păcate prea puțini specialști sunt online. Problema cea mai mare care apare la pacientul cu disfuncții erectile este că el ajunge foarte târziu la medic. Din punctul acesta de vedere internetul poate să facă rău, poate să întârzie diagnosticul, prezentarea la medic și implicit diagnosticul.

La rândul său, dr. Andrei Manu-Marin a atras atenția că „pacientii vin la urolog pentru a primi sfaturi de sexologie și au pretenția să plece acasă după o singură consultație de doar câteva minute cu o soluție. Astfel,  pacientul pleacă nemulțumit, nelămurit, dar și medicul, la rândul său, este nemulțumit că nu a reușit să rezolve cazul. Pacientul știe ce are, nu poate să se amăgească spunând că este o problemă de urologie, atunci când știe că este vorba de probleme de infertilitate de exemplu. Pacientul trebuie să meargă acolo unde medicul are timp suficient să îi acordepentru consultație.

 

Despre lipsa de informare sau informarea deficitară a vorbit și medicul urolog brașovean Sorin Lupu. Acesta a menționat ca „de cele mai multe ori pacientul vine la medic, informat de  pe internet, cu probleme mascate, false din punct de vedere urologic. Ajung în cabinetul medicului urolog cu probleme ce țin de sexualitate, iar acest lucru se întâmpă,din păcate, pentru că pacientul nu este foarte deschis în a aborda această problemă. Însă ceea ce e cu adevărat important este că pacienții nu știu cui să se adreseze. Femeile se adresează ginecologului, însă aceștia nu sunt de multe ori pregătiți în a oferi consultații în probleme de sexologie. Bărbații se adresează urologilor, însă nu toți urologii sunt dispuși să ofere consultații de acest tip. Și acest lucru se întâmplă pentru că, pentru o consultație în medicina sexualității, este nevoie de timp. Nu este o consultație simplă de urologie, este o consultație care necesită timp”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența dr. Mijal Luria, președintele Societății Israeliene de Medicina Sexualității. Alături de acesta, au conferențiat în cadrul evenimentului prof. dr. Nicolae Calomfirescu, dr. Radu Mihalca, dr. Andrei Manu-Marin, dr. Răzvan Baradan, prof. dr. Vlad Tica, pish. Mara Priceputu, dr. Victor Clatici, conf. dr. Daniela Opriș Belinki, prof. dr. Mirela Manea, dr. Andreea Ruxandra Albu, dr. Octavian Munteanu, dr. Vasile Coca, prof. dr. dana stoian, conf. dr. Alexandru Filipescu, dr. Mirela Iancu, dr. Valentin Voinescu, dr. Roxana Dumitriu.

Conferința Naționala de Medicina Sexualității este un eveniment creditat EMC și CoPSI. Managementul evenimentului a fost asigurat de către compania de comunicare medicala Houston NPA.

 


Adaugati un comentariu


 

*