Concluzia Editiei a X-a a Universitatii de Vara „V. Voiculescu”: „medicul, dator sa-i fie recunoscator pacientului”!

21 mai 2013 | 0 comentarii |

Peste 100 de medici si asistenti medicali buzoieni si din alte judete au participat, in week-end, la cursurile primei sesiuni a Universitatii de Vara de la Poiana Pinului, Buzau. Tematicile generoase au fost apreciate de cei care s-au perfectionat astfel in abordarea multidiscilinara a pacientului.

 

Cea de-a X-a editie a Universitatii de Vara „Vasile Voiculescu”  dovedeste, inca o data, ca medicina este un izvor inepuizabil de provocari, pentru care slujitorii lui Hypocrate sunt nevoiti sa fie permanent pregatiti, pentru a-si respecta juramantul si a ajuta pacientul sa scape de boli si suferinta.

Nu intamplator am ales sa tratez acest subiect astazi, cand ziarul electronic Sanatatea Buzoiana implineste un an de cand a fost lansat in eter. In urma cu un an, lansam oficial, la cea de-a IX-a editie a Universitatii de Vara a medicilor, www.sanatateabuzoiana.ro. Un proiect pe care l-am dorit de mult si la care impreuna cu o echipa de oameni entuziasti si cu ajutorul medicilor, al farmacistilor si al Colegiului Judetean al Medicilor (CJM) Buzau, in calitate de partener oficial, incercam sa va ajutam in felul nostru, prin furnizarea de informatii, sa va tinem la curent cu evenimentele din lumea medicala si sa va usuram accesul la serviciile de sanatate.

La eveniment au particiapt, in calitate de invitati speciali si speacheri, profesori universitari, din Bucuresti si Iasi, dar si presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, dr. Ion Japie,  presedintele Colegiului Judetean al Farmacistilor, dr. farm. Razvan Prisada, ca si presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Corneliu Vasilescu.

 

Pentru Vasile Voiculescu, patronul spiritual al Universitatii de Vara a medicilor, medicina nu a fost o profesiune, ci o pasiune, si-a inceput discursul, in deschiderea evenimentului, prof. dr. Valeriu Bistriceanu, amfitrionul manifestarii stiintifice de la Poiana Pinului. Supranumit „medicul fara de arginti”, marele scriitor „a fost si un medic de exceptie, asa cum exceptionala este si opera sa literara (poezie, proza, teatri) lasata noua, urmasilor, mostenire. Despre Voiculescu aflam chiar de la el si de la cei care l-au cunoscut personal, ca el considera ca misiunea medicului este sa-i caute pe bolnavii saraci, pentru a-i ajuta pe cat ii statea in putinta si a le alina durerile. Spunea ca nu se cuvine sa lasam sa treaca nicio zi fara fapte bune, medicul fiind, din acest punct de vedere, intr-o pozitie privilegiata prin insasi natura profesiunii sale, caci poate face foarte usor asemenea fapte, fara sa caute prea mult, de aceea este dator sa-i fie recunoscator pacientului. Pe cat era de mare ca doctor si poet, pe atat de smerit si discret era in viata publica si in familie. Cand i-a murit sotia, pe care o iubise foarte mult, Vasile Voiculescu s-a sihastrit, ducand o viata de calugar alb. Pentru ideile si credinta sa, comunistii l-au condamnat la inchisoare”, a aratat dr. Bistriceanu, de ce ar trebui ca medicii sa-l ia drept exemplu pe Vasile Voiculescu.

 

Universitatea de Vara „Vasile Voiculescu”, va reamintim, a fost infiintata in urma cu 10 ani, ca o replica medicala a „Universitatii Populare” pe care marele istoric Nicolae Iorga o tinea in fiecare vara la Valenii de Munte. Evenimentul, patronat de Fundatia cu acelasi nume, al carei fondator si presedinte este prof. dr. Vleriu Bistriceanu, are loc anual, la Poiana Pinului – Buzau. A ajuns la Editia jubiliara cu numarul 10. Cursurile, structurate pentru doua editii, se desfasoara si anul acesta sub egida Fundatiei „Vasile Voiculescu”, in colaborare cu Colegiul Judetean al Medicilor Buzau, Societatea de Medicina Familiei Buzau si Institutul de Medicina Familiei.

Nume de rezonanta ale medicinii romanesti, intre care prof.univ.dr. Adrian Restian – UMF Carol Davila, presedintele Societatii Academice de Medicina familiei, membru al Academiei de Stiinte Medicale, conf.univ. dr. Dan Straja – UMF Carol Davila,  prof. univ. dr. Eugen Bratucu – UMF Carol Davila, presedintele Comisiei Superioare de Disciplina a Colegiului Medicilor si presedinte al Societatii Romane de Chirurgie au sustinut prelegeri si conferinte. Abordand o tematica extrem de generoasa, bazata pe mutidisciplinaritate, prin teme precum „Rolul creierului in patologia umana”, „Litiaza biliara si complicatiile ei”, „Rolul si locul colonoscopiei in patologia polipilor rectocolonici si a cancerului de colon” au facut ca interesul sa fie unul generalizat.

 

Creierul, organul de la care pleaca si spre care se transmit informatiile, detine un rol principal in patologia umana, de aceea este necesar sa intelegem cum functioneaza el, care ii sunt necesitatile si cum poate contribui la stabilirea unui diagnostic, pentru ca nu trebuie uitat nicio clipa ca fiecare bolnav trebuie tratat ca o entitate distincta, a explicat prof. dr. A. Restian, care considera ca „personalitatea umana este rezultatul colaborarii tuturor fac torilor morfologici, fiziologici, psihici, cognitivi, afectivi, motivationali si volitivi care reusesc sa dea nastere unei structuri integrate, intovarasita de sentimentul de sine, care ne distinge de toti ceilalti indivizi. Spre deosebire de toate celelalte aparate si organe, care s-au specializat in prelucrarea substantelor si a energiei, creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor, absolut necesare pentru reglarea organelor interne si a comportamentului uman. Organele de simt si receptorii interni s-au specializat in sesizarea si receptionarea informatiilor; creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor primite si in transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate si organe. Astfel, intregul organism a devenit  un extrem de complicat sistem de comunicatii, de-a lungul caruia circula o cantitate foarte mare de informatii necesare reglarii tuturor organelor si a comportamentului uman”, a aratat profesorul, ce ar trebui sa stie medicul de familie sau de alte specialitati, cand intra in contact cu pacientul, pentru a stabili cat mai usor si mai corect un diagnostic si terapia de care bolnavul are nevoie.

 

Dr. Ion Japie, presedintele CMJ Buzau, considera ca „evenimentul s-a dovedit unul de mare succes, atat prin numarul mare de participanti, cat si prin prezenta unor nume de referinta ale medicinii si a tematicilor abordate. Este unul dintre cele mai bune prilejuri prin care educatia medicala si perfectionarea continua a medicului, de orice specialitate, este necesara pentru a profesa in cele mai bune conditii, in avantajul pacientului si in respect fata de profesie”.

Impresionat la randul sau de statutul elitist al manifestarii si de bogatia informatiilor, presedintele Colegiului Farmacistilor buzoieni, Razvan Prisada, spune ca este posibil ca incepand de anul viitor, Universitatea de Vara „V. Voiculescu” sa se organizeze intr-un parteneriat medici-farmacisti, raspunzand astfel invitatiei dr. Valeriu Bistriceanu, de a colabora si in domeniul stiintific, nu doar in cel practic, pentru ca „desigur, nici medicul nu poate lucra fara farmacist, dupa cum nici farmacistul nu este capabil sa trateze bolile si pacientul fara ajutorul medicului, care stabileste diagnosticul si conduita terapeutica cea mai potrivita”, a declarat farm. Prisada.

La fel de impresionati s-au aratat si asistentii medicali care participa la acest eveniment permanent, chiar de la prima editie, pentru ca „asistentul medical si moasa trebuie sa fie permanent la curent cu simptomatologiile diverselor patologii, pentru ca el este primul care intra in contact cu bolnavul si trebuie sa stie cum sa-l ajute, atat pe el cat si pe medic” asa cum spune presedinta OAMGMAMR, Elena Comanescu.

 

Participantii la eveniment au avut astfel posibilitatea sa afle cele mai semnificative noutati medicale, cat si modalitatile in care medicul de familie si asistentul medical, care intra primii in contact cu bolnavul ce prezinta o anumita patologie pot interpreta simptomatologia specifica anumitor afectiuni si ce decizii terapeutice sunt mai potrivite pentru ca bolnavul sa fie ajutat.

Pentru sesiunea a doua, la sfarsitul acstei saptamani, medicii si asistentii medicali ii vor putea asculta pe prof. univ.dr. Xenia Patras, conf.univ.dr. Mihai Mares, dr. Vladimir Sainciuc si prof. dr. Valeriu Bistriceanu.

 „Siguranta alimentelor si implicatia in sanatatea umana”, „Noi abordari terapeutice medicamentoase moleculare si supramoleculare”, „Botoxul – utilizare in estetica si terapeutica” sunt teme ce vor fi abordate in cadrul conferintelor, dezbaterilor si work-shopurilor organizate pe parcursul celor doua sesiuni care se vor desfasura in cadrul celei de-a doua sesiuni a Universtitatii de Varar „V. Voiculescu”, din perioada 24-26 mai.

Cei care inca nu s-au inscris, o mai pot face la sediul Colegiului Medicilor Buzau sau la tel. 0744-687.131;  0722-788.922, dar pot veni direct la eveniment, la Poiana Pinului.


Adaugati un comentariu


 

*