Medicul Victor Esanu, noul presedinte al Camerei Federative a Sindicatului Medicilor

8 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Principalul sindicat al medicilor din Romania si-a ales o noua conducere, la cel de-al VIII-lea Congres. Totodata a lansat o initiativa legislativa prin care demnitarii din Romania sa fie obligati sa se trateze in tara.

 

Congresul VIII CFSMR

Congresul VIII CFSMR

Camera Federativa a Sindicatului Medicilor din Romania (CFSMR) a organizat, in perioada 27-29 martie, la Predeal, cel de-al VIII-lea Congres, prilej cu care si-a desemnat o noua conducere. Medicii au decis astfel ca de acum incolo, timp de patru ani, sa fie reprezentati din punct de vedere al activitatii sindicale, de catre chirurgul clujean Victor Esanu – presedinte, in calitatea de primvicepresedinte a fost aleasa dr. biol. Elena Lixandru, din Bucuresti, iar cei trei vicepresedinti sunt dr. Eufrosina Bratoi – din Slatina, dr. Mircea Pavel Faur– din Arad si dr. Zagyva Piroska – din Baia Mare (fost presedinte interimar).

Principale obiective pe care noua conducere le va avea de atins si care au fost adoptate de participantii la Congres sunt legate de cresterea sindicalizarii medicilor si de unificare a sindicatelor ce contin medici sub sigla Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, astfel incat sa se discute cu Guvernul si Parlamentul pe aceeasi limba si cu un efect mai consistent.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Presedintele Sindicatului medicilor din Buzau, dr. Victor Ionita, saluta, in numele medicilor pe care-i reprezinta, initiativa CFSMR, felicita noua conducere si isi exprima disponibilitatea de a colabora in vederea rezolvarii cel putin a principalelor probleme cu care se confrunta medicii din sistemul public de santate. „Felicitam noua conducere a Camerei federative, la care suntem si noi afiliati si speram sa avem o buna colaborare in urmatorii ani. Ideea unificarii tuturor sindicatelor medicilor sub aceeasi sigla mi se pare o idee foarte buna, pentru ca in acest fel sindicatul medicilor va deveni o organizatie unitara, mai puternica, de care va trebui sa se tina cont in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam. Asa cum se stie daja, exista o multime de dificultati cu care se confrunta medicii din sistemul public din Romania, iar daca vom fi capabili sa discutam cu Guvernul pe aceeasi limba, sansele de a obtine ceea ce cerem cresc”, a declarat dr. Victor Ionita, pentru Sanatatea Buzoiana, mentionand ca asteapta din partea conducerii centrale a CFSMR sa aduca un suflu nou in ceea ce priveste activitatea sindicala si sa initieze actiuni la care promite ca medicii buzoieni vor raspunde.

 

bolnavi ATICu prilejul aceluiasi eveniment, participantii la Congres au propus si o initiativa legislativa, prin care se solicita ca orice demnitar roman, atat de nivel local cat si central, precum si membrii familiei acestuia, sa apeleze, in caz de nevoie, doar la institutiile sanitare care apartin Sistemului Sanitar din Romania.

Aceasta initiativa legislativa presupune strangerea de semnaturi ale demnitarilor Romani de la nivel central si local, precum si mediatizarea larga a rezultatelor acestei actiuni.

Speram intr-o colaborare stransa in vederea desfasurarii cat mai eficiente a acestei initiative, CFSMR angajandu-se, la randul sau, sa colaboreze cat mai eficient cu organele de presa, in vederea analizei si mediatizarii prezentei propuneri legislative, atat la nivel central cat si la nivel local”, a spus dr. Victor Esanu, presedintele CFSMR.

Initiativa a fost lansata pentru constientizarea autoritatilor de necesitatea cresterii alocarii bugetare pentru sanatate si a plecat de la constatarea ca parlamentarii si guvernantii nu acorda sanatatii bani de la buget in masura in care este nevoie, iar alesii locali nu aloca spitalelor si policlinicilor din subordine bugetele adecvate.

 

Dr. Victor Esanu si dr. Elena Lixandru

Dr. Victor Esanu si dr. Elena Lixandru

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania este primul sindicat al medicilor, infiintat in ianuarie 1990 sub numele Sindicatul Independent al Medicilor (SIM) din Romania, afiliata la Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA.

La Buzau, primul Sindicat al Medicilor s-a infiintat in 1998, avand ca presedinte pe medicul Elena Brancus, iar din 2013, aceasta functie este detinuta de dr. Victor Ionita.

Membrii CFSMR sunt medicii si ceilalti profesioinisti din sistemul de sanatate cu studii superioare cu activitate conexa actului medical, atat cu practica salariata cat si cu practica independenta si actioneaza militant pentru democratizarea vietii medicale si sociale din Romania, pentru dezvoltarea spiritului de corp medical si pentru drepturile medicilor in societate.

In 2012, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) a devenit membra a Federatiei Europene a Medicilor Salariati (FEMS).


Adaugati un comentariu


 

*