Bolnavii cronici, noul mar al discordiei intre doctori si CNAS

4 august 2014 | 0 comentarii |

Medicii din policlinicile bucurestene si judetul Ilfov sustin ca, pentru luna iulie, nu li se mai deconteaza, doua consultatii pentru asiguratii cu boli cronice, ci numai una. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune insa ca nu s-a schimbat nimic.

 

Dr. Dan Peretianu- sindicatul medicilor

Dr. Dan Peretianu- sindicatul medicilor

Medicii din Bucuresti si judetul Ilfov, prin sindicatul medicilor, afiliat Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR), sustin  ca sunt nemultumiti fata de noul contract-cadru privind acordarea asistentei medicale, care nu le permite sa mai acorde pacientului cronic doua consultatii in aceeasi luna, asa cum se intampla inainte de aplicarea prevederilor noului contract-cadru.

Conform modificarilor efectuate in sistemul informational unic integrat (SIUI), medicilor de policlinici nu li se mai deconteaza pentru luna iulie 2014 doua consultatii pe luna pentru asiguratii cu boli cronice (asa cum s-a procedat pana acum), ci numai una. Evident, in prima instanta vor suferi medicii, care vor avea un venit diminuat cu circa 30%. Caci atat reprezinta cunatumul consultatiilor respective. Luna urmatoare, vor avea de suferit pacientii, caci medicii, care pana acum erau platiti pentru ca au efectuat o a doua consultatie (vom reveni asupra importantei acesteia a doua consultatii), nu o vor mai efectua”, se spune in comunicatul CFSM Bucuresti-Ilfov, citat de Mediafax.

In aceste conditii, pacientii nu vor mai putea beneficia gratuit de aceasta a doua consultatie, iar spitalele vor si asaltate in urgenta, sustin reprezentantii sinficatului medicilor din Bucuresti si Ilfov.

Ce vor face pacientii? Vor asalta spitalele, deja depasite ca numar de internari? Se vor duce la camerele de garda? Vor asalta cabinetele medicilor de familie (care nici ei nu au posibilitatea de a efectua mai mult de 20 de consultatii pe zi)? Sau se vor intoarce la consultatia a doua, contra cost?”, sunt intrebari retorice prezente in comunicat.

 

medicina ruralIn ceea ce priveste importanta celei de-a doua consultatii, reprezentantii medicilor sustin ca medicul trebuie sa revada pacientul dupa ce i-a recomandat niste investigatii sau dupa ce i-a modificat tratamentul, asa ca cea de-a doua consultatie este neaparat necesara daca se respecta deontologia profesionala.

Este evident ca atunci cind te duci la medic, o faci pentru a fi diagnosticat, tratat, evaluat. Prima consultatie reprezinta de obicei analiza strict clinica (anamneza, consult clinic). In urma ei, medicul recomanda fie mijloace pentru diagnostic biologic-biochimic, pentru dignostic propriu zis, dar si, in cazul unei boli cunoscute, pentru etapizare, stratificare, gradualizare, fie mijloace de terapie, care pot fi noi, sau vechi cu doze modificate. De cele mai multe ori, se apeleaza la laborator sau la teste dinamice (de exemplu, ecg, ecografii etc). Este evident pentru oricine ca medicul trebuie sa revada pacientul dupa ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident ca medicul trebuie sa evalueze daca modificarea dozelor a fost eficace, daca noile medicamente sau proceduri au fost corect folosite etc. Este evident pentru oricine ca pacientul cu o boala cronica are dreptul la consultatia ulterioara unor astfel de investigatii (la fel cum pacientul are dreptul si la o a doua opinie – vezi legea drepturilor pacientului), se mai arata in comunicatul Camerei Medicilor.

 

mediciReprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) critica insa protestul medicilor, aratand ca acesta vine la o luna de la intrarea in vigoare a contractului-cadru, dar si ca nu s-a schimbat nimic in aceasta privinta fata de vechile acte normative si ca de fapt, este vorba despre faptul ca se acorda o singura consultatie pe luna bolnavilor „cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit” si nu celor care au o boala acuta, care necesita control.

Facem precizarea ca si vechile norme de aplicare ale contractului-cadru prevedeau o consultatie pe luna sau pe trimestru in cazul pacientilor cu afectiuni cronice, in functie de decizia medicului specialist. De asemenea, atat vechile norme, cat si noile norme de aplicare ale contractului-cadru prevad ca asiguratilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim doua consultatii in ambulatoriu in cadrul aceleiasi luni in care au fost internati in spital. In cazul in care afectiunea se acutizeaza, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar daca a beneficiat de o consultatie in acea luna ca pacient cronic cu schema terapeutica bine stabilita”, se arata intr-un  comunicat remis de CNAS, la solicitarea Mediafax.

Potrivit CNAS, o modificare foarte importanta adusa de noile norme este faptul ca, din iulie 2014, si medicii de specialitate pot sa prescrie retete fractionate, pentru o perioada mai mare de 30 de zile, pentru afectiunile cronice.

Totodata, inainte de stabilirea unui diagnostic de boala cronica, pacientul merge la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pentru o boala acuta sau subacuta, beneficiind de un numar mai mare de consultatii pe luna, pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afectiune cronica, mai spun reprezentantii CNAS.

„De altfel, in toate tarile din lume exista reglementari legate de numarul de consultatii si prescrieri de tratamente”, mai sustin reprezentantii CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*