Centrele de permanenta, ajutorul de urgenta intre medicul de familie si UPU

15 iunie 2013 | 1 comentariu |

Si in municipiul Buzau ar fi nevoie de un centru pentru primirea urgentelor minore, incepand cu dupa-amiaza zilei curente, de la ora 15:00 si pana la ora 8:00 a urmatoarei zile, ca si in week-end si sarbatori legale.

 

centru permanenta 112In 2003, in judetul Buzau apareau opt centre de permanenta – acele asociatii de cel putin doi medici care triaza urgentele minore, de genul unei plagi, de urgentele majore rezolvabile numai in Unitatea de Primri Urgente si mai apoi intr-una dintre sectiile de spital. Acopereau, medical, doua municipii si 28 de comune. Aveau 120 de medici de familie. Piata libera, dar si lipsa informatiei catre consumator, asigurat sau nu, le-a „cerut”, practic autodesfiintarea. „Printre ultimele desfiintate este centrul de permanenta de la Buda. Acolo au fost si probleme financiare”, spune medicul Venera Acsinte, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau.

Speculatiile ca ar fi doar o ocazie buna ca medicii de familie sa-si umple repede sacul, ori ca medicii refuza sa mearga in centrul de permanenta dupa programul de cabinet individual au fost, in anumite zone, partial corecte, pentru ca un centru de permanenta comporta si un interes economic, pana la urma pentru medicul asociat.

 

Dr. Venera Acsinte

Dr. Venera Acsinte

Centrele de permanenta sunt unitati sanitare, fara personalitate juridica, care functioneaza in afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale, deservite de medici de familie si care asigura continuitatea asistentei medicale primare.

Exista doua centre de permanenta in judetul Buzau. Unul este in Vernesti, pentru zonele Vernesti si Tisau, respectiv pentru 14.000 de locutori. A inceput sa functioneze pe 1 decembrie 2011. In 2012 a efectuat 2.524 de consultatii, iar in primele patru luni din 2013 are 974 de consultatii. Al doilea centru este in Vintila Voda si asigura servicii medicale pentru 18.863 de locuitori, din sase comune. Activitatea a debutat aici in data de 6 februarie 2012. In 2012  a oferit 1.241 de consultatii, iar in cele patru luni din 2013, au apelat la acest centru, 467 de persoane. Utilitatea centrelor de permanenta este, potrivit Legii 263, de continuitate a asistentei primare, asigurand urgentele medicale dupa terminarea programului medicilor de familie in cabinetele lor”, detaliaza dr. Acsinte, atragand atentia ca un centru de permanenta nu este superpozabil unei activitati de spital, ci asigura o continuitate pe urgenta.

In zona Vintila Voda exista un spital privat aflat in relatie contractuala cu CJAS. Este vorba despre Ecomed Vintila Voda, care desfasoara activitate integrala de spital, iar in fosta locatie a spitalului de stat, primaria locala a infiintat un camin de batrani.

 

dispensar ruralIn conditiile in care Buzaul are doar doua centre de permanenta care preiau urgente minore, pentru locuitorii a opt comune, necesitatea aparitiei altor astfel de unitati medicale este iminenta.

 „Sigur ca este nevoie de mai multe centre de permanenta in judetul Buzau. Zonele vulnerabile ar fi Pogoanele, Calvini, Catina, Chiojdu. Zonele indepartate de oras si mai indepartate de o unitate medicala de urgenta, intelegand chiar si o substatie de salvare. Centrele de permanenta se infiinteaza ca urmare a dorintei libere a cel putin doi medici care formeaza o asociatie sau o conventie, iar apoi ei isi racoleaza, sa spun asa, pana la un optim de sapte medici, astfel incat sa functioneze acolo ca un centru de permanenta. Ei ne aduc la cunostinta sediul si asocierea. Spatiul poate fi pus la dispozitie de o autoritate publica locala sau de catre un medic. Ariile de responsabilitate devin cele de competenta ale medicilor asociati”, mai spune dr. Acsinte.

 

Axinte (2)In centrele de permanenta Vernesti si Vintila Voda nu au fost observate disfunctionalitati, apreciaza directorul DSP. Aceste unitati medicale  au o dotare minimala, potrivit legii, dar adresabilitatea e mai scazuta, pentru ca oamenii prefera Unitatea de Primiri Urgente (UPU), unde conform algoritmului medical, se efectueaza si anumite analize medicale care duc la conturarea unui diagnostic corect.

Noi, DSP, impreuna cu CJAS, am incercat sa insufletim medicii de familie sa poata functiona in centre de permanenta pentru ca presiunea pe UPU extraordinar de mare. In anul 2012 au fost 72.820 de prezentari, pe care daca le-am imparti la 12 ar fi 6066 pe luna. Dintre toate aceste prezentari, abia o treime a primit bilet de internare, adica a necesitat servicii medicale spitalicesti, despre care stim ca sunt cele mai scumpe. Urgentele sunt de patru feluri: cele albe si verzi pot fi rezolvate in cabinetul medicului de familie si in centrul de permanenta, iar cele rosii si galbene sunt cele care ajung in UPU si apoi pe sectie, in spital. Un centru de permanenta functioneaza intre orele 15:00 si 8:00 a soua zi, dupa programul medicului de familie”, mai spune dr. Acsinte.

 

centru de permanentaIn municipiul Buzau ar fi nevoie de un centru de permanenta care ar scadea, teoretic, presiunea pe UPU. Dar ce ne facem cu dorinta fiecaruia de a ajunge in UPU, de a avea parte de asistenta medicala si paraclinica in care poate sa ni se faca un minim de analize, poate chiar o radiografie, in functie de simptomatologie?

Nu putem dirija pacientii, obligatoriu, spre un centru de permanenta. Asta s-ar putea face natural, printr-o campanie prin care sa trezim constiinta fiecarui buzoian sa nu se mai duca in UPU daca nu e cazul. Fiecare ar trebui sa inteleaga ca a accesa un serviciu de sanatate mai scump trebuie dramuit mai bine! E putin de cantarit aici! Urmeaza sa facem o adresa in acest sens si catre autoritatea publica locala. Sa vedem daca functionalitatea face ca sa scada presiunea pe UPU, asa cum ne-am dori si cum ar fi normal”, inchide subiectul medicul Venera Acsinte.

 

dr. gina campeanuDe partea cealalta, medicii de familie fac eforturi sa asigure urgentele minore. Ei spun ca promovarea tipului de activitate pe care ei o desfasoara este aproape inexistenta. Dr. Gina Campeanu, coordonatorul Centrului de permanenta Vernesti, crede ca oamenii vor veni aici, dupa ce vor sti mai bine ce inseamna si cum le poate fi de folos aceasta unitate medicala.

Avem un an si cinci luni de cand functionam la Vernesti si zic eu ca promitem, chiar avem si eficienta. Suntem sapte medici, din doua comune. Vad feedback bun si din partea oamenilor si din partea Primariei Vernesti, prin reprezentantii ei. Centrele de permanenta s-au infiintat pentru ca medicina de familie sa functioneze continuu si pentru ca noi sa filtram urgentele astfel incat  doar urgentele majore sa treaca de noi. Eu stiu ca peste tot in lume este adoptata aceasta formula, pentru ca medicul de familie sa fie tot timpul intre pacientii sai, iar zona respectiva sa fie acoperita cu medic, astfel incat urgenta minora sa fie rezolvata la nivel de centru de permanenta, iar cea majora sa fie trimisa la UPU. Urgente minore pot fi un sindrom febril al un copil, o plaga usoara, o diaree si multe altele. Noi, le stim. E mult de discutat, aici”, arata dr. Gina Campeanu, pe scurt, utilitatea unui centru de permanenta.

 

centru-de-permanenta 451Centrul de permanenta de la Vernesti este deschis cu punerea la dispozitie a spatiului de catre un medic din localitate. Pentru dotare ar mai fi nevoie, insa, de aparatura: un ecograf, un minianalizator pentru analize medicale uzuale, care la un moment dat, sunt necesare.

Nu ni le putem permite, deocamdata, dar poate in viitor, vom rezolva. In lege se spune ca ar putea finanta consiliul local aceste achizitii, daca sunt bani. Eu stiu ca primaria de la noi ar avea ea insasi nevoie de niste bani, dar cu niste sume mai mici, ne-au sprijinit. Noi am venit in sprijinul populatiei si facem tratamente. Sunt copii care au nevoie de tratament la sase ore, vin in centru si le facem tratamentul. Predomina colicile abdominale, vor fi boli diareice… Sunt si cazuri grave, precum infarctul de miocard, pe care le-am trimis la timp la UPU. Oamenii prefera UPU si pentru ca nu suntem suficient mediatizati. Noi am spus populatiei, am afisat, dar oamenii inca nu stiu foarte bine. Am avut insa si pacienti din oras! Fiecare pacient din zona sau aflat in tranzit, chiar daca e vorba de un accident rutier, intai ar trebui sa vina la noi. In functie de gravitatea pe care o acuza, noi iisfatuim, ii acordam primul ajutor, iar daca este cazul, chemam ambulanta si intre timp, il stabilizam. Centrul de permanenta functioneaza langa Posta din Vernesti. Oamenii au inceput sa stie de noi, au vazut ca vin si ambulante, s-au obisnuit”, explica medicul Campeanu, din Vernesti.

Potrivit informatiilor furnizate de Corneliu Vasilescu, presedinte director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau, discutiile pe marginea infiintarii unui centru de permanenta in oras nu s-au incheiat, existand premisa aparitiei acestuia, in scurt timp.


Categorii: Actual, Medici

Comentarii (1)

  1. L. Buzoianu spune:

    Carul inaintea boilor
    De ani de zile se discuta de centrele de permaneta. DSP ar trebui sa aiba ca obiectiv aceste centre, dar sa le faca cu cap: evaluarea corecta unde sunt necesare, sa stie de ce spatii dispune pentru aceste centre, ce dotare necesita si obtinerea fondurilor pentru dotare si plata personalului.
    Cat timp nu se aloca fonduri pentru dotarea lor si plata personalului, aceste centre vor ramane doar pe hartie (si s-a stricat deja multa hartie).
    Dar asa e în ”Romanica” – fiecare guvernare are doua prioritati; sanatatea si invatamantul – dar de fiecare data prioritatile raman uitate dupa alegeri.

Adaugati un comentariu


 

*