Invitatie la miscare, de Ziua Mondiala a Rinichiului

9 martie 2017 | 0 comentarii |

Medicii nefrologi si diabetologi din intraga tara, Asociatia Transplantatilor din Romania, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi trag un semnal de alarma privind riscurile obezitatii in bolile renale.

 

rinichiZiua Mondiala de Prevenire a Bolilor Renale este celebrata, astazi, in intreaga lume. „Ziua Mondiala a Rinichiului” – „World Kidney Day” este o campanie derulata la nivel mondial, lansata in 2006, la initiativa comuna a Societatii Internationale de Nefrologie (International Society of Nephrology) si Federatiei Internationale a Fundatiilor Renale (International Federation of Kidney Foundations).

Prin manifestarile organizate cu aceasta ocazie, in fiecare a doua zi de joi din an sunt aduse in atentia publicului larg, a medicilor si a autoritatilor, cele mai recente metode de tratament, masurile preventive si evolutia afectiunilor renale.

Boala cronica de rinichi afecteaza aproximativ 10% din populatia globului si  are drept cauze principale diabetul zaharat si bolile cardiovasculare. Se manifesta prin pierderea progresiva si ireversibila a functiei rinichilor, evoluand cu numeroase complicatii invalidante si chiar la mortalitate.

In fiecare an, „Ziua Mondiala a Rinichiului” are cate o tema prin care se incearca sa se constientizeze riscurile afectiunilor renale si metodele de preventie si de tratament. In 2017, tema este „Boala renala si obezitatea” si promoveaza educatia despre consecintele negative ale obezitatii si asocierea acesteia cu afectiuni renale si pledeaza pentru un stil de viata sanatos.

 

impotriva obezitatiiObezitatea reprezinta o problema majora de sanatate, un factor de risc si o provocare pentru evolutia si managementul tuturor bolilor cronice la care se asociaza, atrag atentia medicii nefrologi si diabetologi. Statisticile arata ca prevalenta continua sa fie in crestere, estimandu-se ca in 2030 se va ajunge ca 20-30% din populatia adulta sa fie afectata. In acest context, medicii indeamna populatia sa adopte un stil de viata sanatos si sa faca miscare, pentru a preveni obezitatea si complicatiile sale.

Obezitatea poate determina boala cronica renala prin afectare directa sau, indirect, prin favorizarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat sau a altor afectiuni asociate obezitatii precum guta, dislipidemia, ateroscleroza, boala coronariana ischemica – cu impact negativ asupra functiei renale.

Pentru a preveni aparitia obezitatii este necesara cunoasterea factorilor de risc, intre care cei mai importanti sunt alimentatia, activitatea fizica, stresul, factorii socio-economici si psiho-sociali. „Medicul de familie are un rol esential in stabilirea diagnosticului precoce si monitorizarea cazurilor depistate, cat si in indrumarea pacientului catre specialistii in diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, nefrologie etc. Nu trebuie neglijat nici rolul educatiei nutritionale, incepand din scoli si continuand cu programe specializate, de reechilibrare metabolica”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Gheorghe Tache, intre campioanele Romaniei la World Transplant Games

Gheorghe Tache, intre campioanele Romaniei la World Transplant Games

Astazi, cand in intreaga lume se celebreaza Ziua Mondiala a Rinichiului, Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) organizeaza evenimentul „Cu mic cu mare, la plimbare, parte a campaniei „World Kidney Day” in Romania.

Potrivit presedintelui ATR, Gheorghe Tache, membri ai asociatiei, intre care unii transplantai, dar cu rezultate remarcabile in sport, la nivel mondial, alaturi de pacienti, se vor plimba, in aceasta seara, incepand cu ora 18.00, in Parcul IOR din Capitala si in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. Cu acest prilej vor face miscare si vor oferi, celor interesati, informatii despre afectiunile renale si riscurile obezitatii asupra sanatatii rinichiului. „Vrem sa tragem semnal de alarma. Este un demers de constientizare si informare a populatiei asupra afectiunilor renale si a obezitatii. Obezitatea si excesul ponderal reprezinta cel de-al cincilea cel mai mare risc de deces la nivel global, fiind un factor de risc pentru boli grave precum diabetul, hipertensiunea si bolile inimii. Pe langa asocierea cu bolile cronice de rinichi, obezitatea este cunoscuta ca factor de risc pentru calculii renali si pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul renal. Pentru persoanele afectate de obezitate, riscul de a face boala cronica de rinichi este cu 83% mai mare decat la indivizii cu greutate normala”, spune presedintele ATR, Gheorghe Tache, mentionad ca activitati similare ar putea avea loc si in Galati, Bacau si Oradea.

Tot astazi, Spitalul Clinic „Dr. C.I Parhon” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti organizeaza, in Parcul Copou, o activitate in aer liber. Iesenii dornici de miscare sunt astfel invitati, la o jumatate de ora de aerobic, pentru care vor beneficia de un instructor. Activitatea se va desfasura incepand cu ora 12.00, iar organizatorii spera ca oameni de toate varstele sa dea curs invitatiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*