Urmăriți de „fatalitate”, salvați de „speranță”
La conferința „Transplantul. Pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia”, care are loc în zilele de 23 și 24 noiembrie, la București, medici, pacienți și reprezentanți ai autorităților vor încerca să găsească soluții.
In 2011, pacienții pre si posttransplant, medicii care au redat speranța pacienților a căror viață a fost salvată prin transplant și reprezentanți ai instituțiilor reprezentative ale sistemului de sănătate și asigurări sociale se întâlneau, pentru prima dată, pentru a evalua problemele pacienților pre- si posttransplant, la conferinta „Transplantul. Pacientul pre si post transplant si viata cotidiana a acestuia”.
De atunci, anual a avut loc o astfel de conferință, iar la fiecare ediție s-au rezolvat unele dintre cele mai presante probleme semnalate autorităților, care au fost de fiecare dată invitate, alături de medici și de pacienții transplantați.
„Cu toate acestea, parcă ne urmărește fatalitatea: cum se rezolvă o problemă, apar altele, în loc. Anul trecut, prioritar, discutam și căutam soluții pentru accesul pacienților la transplant pulmonar. Au fost demersuri insistente la Ministerul Sănătății, pentru a se găsi variante care să asigure efectuarea acestei proceduri și monitorizarea posttransplant în condiții de siguranță a pacienților cu transplant pulmonar din România”, spune președintele Asociației Transplantaților din România (ATR), Gheorghe Tache.
Marile ingrijorari ale anului 2017 se referă la scăderea importantă a numărului de donatori aflați în moarte cerebrală și la situația ICUTR – Cluj Napoca, situație care creează îngrijorare în rândul medicilor, dar mai ales al pacienților transplantați sau care așteaptă cu înfrigurare să primească un organ salvator și să nu mai fie un nume pe o listă de așteptare, spun reprezentanții ATR.
La eveniment au fost invitați ministrul Sănătății, Florian Bodog, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, reprezentanți ai Președinției, ai comisiilor de Sănătate ale Parlamentului, președintele European Kidney Patients Federation, de la care cu toții așteaptă să afle informații relevante despre accesul la tratament si viata sociala a pacientilor europeni.
Legea Transplantului este considerată Provocarea anului 2018. Proiectul de act normativ care va reglementa transplantul în România a fost lansat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății, în luna octombrie. „La acest proiect, Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a depus deja o serie de propuneri. Considerăm că este necesară readucerea în dezbatere publică, pentru a fi cuprins în lege «acordul prezumat»”, mai spune președintele ATR.
Asociațiile pacienților transplantați spun că la fel de importante sunt modificările legislative necesare pentru asigurarea accesului la protecția socială reală a pacientilor pre- și posttransplant.
„Asociația Transplantaților din România a avut întotdeauna una de susținere a activității de transplant în România și de asigurare a accesului în siguranță la tratament, pentru pacienți. Am solicitat creșterea numărului de centre de transplant și de medici speciliști, ne întâlnim cu publicul și discutăm despre donare, monitorizăm situația accesului la transplant și monitorizare posttransplant, facem propuneri pentru rezolvarea situațiilor pe care le semnalăm. Cu toate acestea, începem să credem că acționăm în van. În loc ca lucrurile să fie mai ușoare, acestea se complică: cum ceva se rezolvă, cum se dărâma altceva. Aș dori să nu mai fie nevoie să vorbim despe tot felul de disfunctionalități, ci să vină vremea când să ne ocupăm doar de petele de culoare din viața pacienților pre- și posttranplant”, a conchis Gheorghe Tache, în preambulul Conferinței din acest an.