Scoala de vara a pacientilor cronici a intrat in vacanta!

2 august 2015 | 0 comentarii |

Dupa o saptamana de activitati, conferinte si ateliere de lucru, de socializare si de noi experiente la malul marii, cei peste 100 de pacienti transplantati sau in asteptarea unui transplant au luat cu ei noi sperante.

 

ATR Mangalia 2015(4)Povestea de vara cu oameni pe care boala si suferinta i-au adus impreuna pentru a se „scoli”, in infruntarea cu boala cronica, a intrat in vacanta, anunta printr-un comunicat de presa Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), care pentru al doilea an consecutiv si-a asumat rolul de organizator al „Scolii de vara a pacientilor cronici”.

Pe parcursul unei intregi saptamani, 100 pacienti cu diferite tipuri de transplant si pacienti cu nevoie de transplant s-au aflat impreuna la Saturn – Mangalia. „Au participat la dezbateri aprinse, la intreceri sportive, la concursuri, la ateliere de creatie hand made, au socializat si au interactionat cu turistii. Participantii la Scoala de vara a pacientilor cronici au invatat principii ale unei alimentatii care sa-i ajute in convietuirea cu boala cronica, sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, li s-a reamintit ca miscarea este importanta pentru pacientul cronic si ar fi bine sa fie facuta constant, au invatat noi modalitati de comunicare si interactiune cu medicul, despre utilitatea socializarii si a impartasirii experientelor si nu in ultimul rand au evidentiat rolul Asociatiei Transplantatilor din Romania in viata noastra”, a declarat la incheierea cursurilor, presedintele ATR, Gheorghe Tache.

 

cursanti -organizatori scoala de vara-ATRVarietatea informatiilor furnizate participantilor, interactivitatea in cadrul atelierelor si interesul manifestat de acestia pentru temele propuse au contribuit la o mai buna definire a conduitei pacientului cronic. S-au creat premisele perceperii, intelegerii si cunoasterii de sine in viata de zi cu zi nu numai din punct de vedere medical ci si al nutritiei, echilibrului psihic si fizic.

Am fost si la editia trecuta a Scolii de vara a pacientilor cronici si abia asteptam sa particip din nou. Cand ma intalnesc cu oameni asemenea mie, mi se intareste sentimentul de apartenenta la un grup, un grup special de supravietuitori. Am posibilitatea sa pun intrebari si sa intalnesc specialisti la care altfel am foarte greu acces. A fost o idee foarte buna Scoala asta de vara si, asa cum am invatat acum, pentru anul urmator imi voi pregati o lista de intrebari si nelamuriri care vor aparea pe parcurs”, spune Rodica, unul dintre participantii la Scoala de vara a pacientilor cronici.

La final, organizatorii au multumit tuturor sponsorilor care au contribuit intr-un fel sau altul la „reusita activitatilor”, coordonatorilor work-shop-urilor  si voluntarilor implicati in  proiect, exprimandu-si speranta ca se vor reintalni cu si mai mult entuziasm, in anul urmator.

 


Adaugati un comentariu


 

*