„Spune DA! Sustine donarea de organe!” a debutat anul acesta la Campina

21 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Pe doua roti si cu motoarele turate la maxim, motocilistii unui club sportiv din localitate s-au alaturat voluntarilor Asociatiei Transplantatilor din Romania, pe strazile orasului.

 

ATR - mars motociclisti (1)Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a pornit caravana campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe” din acest an, in orasul Campina. La sfarsitul saptamanii trecute, celor 16 voluntari ai asociatiei li s-au alaturat motociclisti de la Clubul Sportiv „Roata de foc”. Acestia, pe doua roti si in linie dreapta, au purtat mesajul campaniei, cu steagurile fluturand, prin centrul orasului, sub privirile curioase ale trecatorilor. Multi dintre curiosi s-au oprit pentru a afla mai multe informatii de la voluntarii care le-au oferit explicatii si le-au inmanat materiale informative.

Discutiile despre donarea de organe nu pot fi separare de discutiile despre ce se intampla cu organele donate si cu viata primitorilor acestora. Este la fel de important ca oamenii sa afle care este procedura legala de acceptare a donarii, dar si care sunt beneficiile pentru viata, a unui gest de o asemenea noblete”, a spus Gheorghe Tache, presedintele ATR.

 

campina-sustine-donarea-de-organeConferinta cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant” a fost insotita de o expozitie de desene cu tema „Organe desenate altfel”. Desenele au fost realizate de elevi, in cadrul activitatilor „Scoala altfel”, sub supravegherea si indrumarea cadrelor didactice despre care reprezentantii ATR spun ca au avut un rol educativ important in informarea tinerilor cu privire la donarea de organe.

Ministrul Sanatatii si-a exprimat sustinerea fata de campania ATR, demarata in urma cu noua ani, apreciind ca „demersurile de informare derulate de Asociatia Transplantatilor din Romania ne ajuta pe noi, autoritatile implicate, in incercarea de a oferi cat mai multe date si informatii celor interesati sa stie cum se deruleaza activitatea de transplant in Romania si modul in care se poate dona”, a declarat Nicolae Banicioiu, mentionand ca de anul acesta, romanii se pot inscrie in Registrul National al Donatorilor de Organe printr-o procedura mult simplificata, prin intermediul cardului de sanatate, fara declaratia notariala care se solicita pana acum.

 

Campanie donare ATR (3)Medicul Renata Iosifescu si-a manifestat sustinerea fata de campania ATR si a subliniat importanta prezentei unui medic psiholog/psihiatru in procesul de consiliere a donatorului, cat si a primitorului de organe, incepandu-si discursul cu intrebarea: „De ce un psihiatru aici?”. La randul sau, farmacista Laura Budulacu si-a declarat sustinerea fata de  demersul ATR, apreciind atat importanta transplantului in salvarea de vieti cat si rolul medicamentelor imunosupresoare pentru mentinerea transplantului si asigurarea unei vieti normale a transplantatilor.

Doua povesti de viata absolut uimitoare au confirmat faptul ca persoanele care beneficiaza de un transplant pot duce o viata absolut normala, datorita generozitatii donatorilor. Povestea unei tinere care, timp de 9 ani, a preferat sa nu iasa singura din casa a fost deosebit de emotionanta. Prin rabdare si prin puterea de convingere, fata a a acceptat ulterior sa se bucure de viata, iar transplantul a facut minuni in viata ei. „Acest transplant nu a salvat numai o viata, ci si viata unui copil”, a spus Gheorghe Tache.

 

ATR-luminiLa lasarea intunericului a avut loc o ceremonie cu lumina in memoria donatorilor. Langa pasajul pietonal de la ceas, voluntarii ATR au conturat o inima din lumanari, in memoria ingerilor donatori si au tinut un moment de reculegere. Presedintele ATR, Gheorghe Tache a tinut sa puncteze caracterul legal si benefic al donarii de organe, dar si rolul beneficiarilor de transplant in sustinerea acestui proiect, mentionand ca „cel mai mare dusman al nostru este lipsa de informare”.

In Romania, peste 3.400 de persoane sunt inscrise pe listele de asteptare a unui organ salvator, iar alte 11.000 de romani fac dializa pentru a-si mentine rinichii in functiune.

Dupa Campina, caravana „Spune DA! Sustine donarea de organe”isi continua drumul la Pitesti, Ramnicu-Valcea si Cluj Napoca.

 


Adaugati un comentariu


 

*