Prima Editie a Scolii de Vara pentru transplantati si dializati

19 august 2014 | 0 comentarii |

Timp de o saptamana, Asociatia Transplantatilor din Romania organizeaza un curs pentru „Managementul integrat al pacientului cronic cu insuficienta functionala de organ vital”.

 

Foto arhiva - Ziua Transplantului

Foto arhiva – Ziua Transplantului

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia si IHS Romania organizeaza, in perioada 25 – 30 august 2014, Scoala de vara a pacientilor cronici – Editia I.

La eveniment sunt asteptati peste 100 de pacienti cronici cu varste diferite, din intraga tara, fie beneficiari ai unui transplant, fie pacienti aflati intr-un program de dializa sau aflati pe listele de asteptare pentru un transplant, informeaza organizatorii.

In urma comunicarii cu membrii organizatiei, am constatat nevoia de abordare integrata a starii de pacient cronic cu insuficienta cronica functionala de organ vital. Pornind de la aceasta nevoie ne-am gandit sa propunem membrilor organizatiei o activitate complexa, prin care sa invete de la specialisti cum trebuie manageriata cat mai eficient starea de pacient cronic cu insuficienta functionala de organ vital. Fie ca a beneficiat de un transplant, ca se afla pe listele de asteptare pentru un transplant sau ca este in program de dializa, pacientii trebuie sa stie ce sa faca, asa incat viata lor sa fie cat mai aproape de normal, iar starea de sanatate cat mai echilibrat-stabila”, subliniaza presedintele ATR, Gheorghe Tache.

Activitatile care urmeaza sa se desfasoare cu acest prilej vizeaza, pe langa latura medicala a pacientului, starea sa pshica, modalitatile de intretinere fizica si nutritia sanatoasa. Specialisti din fiecare domeniu vor asigura instruirea/consilierea participantilor.

 

Activitati ATR- foto arhiva

Activitati ATR- foto arhiva

Organizarea unui eveniment de acest fel are scop principal formarea unei conduite adecvata a pacientului cu insuficienta cronica functionala de organ vital, printr-o abordare integrata a problemelor medicale, psihologice, nutritionale, dar si de intretinere fizica ale acestuia. Toate aceste laturi ale managementului starii pacientului vizat vor fi abordate in workshop-uri si ateliere coordonate de specialisti, pe fiecare segment vizat, mai spun organizatorii.

Sa fi pacient cronic, nu este usor. Sa fi pacient cronic cu o insuficienta de organ vital, insa, inseamna sa traiesti cu sabia lui Damocles deasupra capului. Daca pana in urma cu aproximativ o jumatate de secol, pentru aceste faze terminale nu exista nici o speranta, evolutia in medicina a schimbat lucrurile. Au aparut tratamente noi, revolutionare, care pot prelungi viata si in astfel de situatii: transplantul de organ solid si filtrarea extracorporala (dializa) in cazul pacientilor cu insuficienta renala cronica faza terminala, dializa hepatica, inima artificiala… Sunt, intr-adevar, tratamente care cresc speranta de viata, dar care inseamna si o schimbare, radicala uneori, a modului de viata al pacientului”, explica presedintele ATR.

 

Activitati ATR - foto arhiva

Activitati ATR – foto arhiva

Asociatia Transplantatilor din Romania este o organizatie de pacienti care se adreseaza tuturor pacientilor aflati in insuficienta cronica functionala de organ vital (indiferent ca este ficat, inima, plaman, pancreas, rinichi) tratata, sau care urmeaza sa fie tratata, prin una din metodele amintite anterior, se mai mentioneaza in comunicatul ATR.

Cei peste 1650 de membri ai asociatiei sunt pacienti cu insuficiente functionale de organ vital, iar membrii sustinatori sunt apartinatori ai acestor pacienti, care este necesar sa cunoasca la fel de bine ca si acestia care le sunt nevoile si cum trebuie manageriata starea lor, pentru a putea duce o viata cat mai apropiata de normal.

Potrivit  reprezentantilor ATR, pana la acest moment, la „ Scoala de vara a pacientului cronic” s-au inscris 93 de participanti, cu varste intre 16-74 ani, din toata tara.

 


Adaugati un comentariu


 

*