16 iulie – „Ziua Donatorului”

9 iulie 2014 | 0 comentarii |

ATR dedica aceasta zi donatorilor si familiilor acestora si le multumeste printr-o „IMBRATISARE DE RECUNOSTINTA”, iar in fata Bisericii din curtea Spitalului Fundeni ridica o Troita in memoria „Donatorilor-Ingeri”.

 

Operatie de transplant

Operatie de transplant

 „Exista viata dupa transplant”. „Exista viata dupa moarte”. De cate ori am auzit aceste afirmatii in ultimul timp? De mii de ori. Le rostesc cei care au avut sansa la a doua viata, primind un organ salvator, sau cei apropiati lor. Toti acestia nu inceteaza sa le fie recunoscatori, in fiecare clipa, celor care le-au donat un rinichi, un ficat sau o inima noua. Tot mai multi romani au inteles ca a accepta sa doneze organele cuiva drag, unor persoane care se lupta sa supravietuiasca, inseamna sa salveze o viata sau mai multe, prin care o parte din cel pe care l-au iubit atat de mult va continua sa traiasca.  Iar transplantatii si medicii care fac posibil ca oameni care nu mai aveau nicio speranta sa traiasca o viata normala simt nevoia sa-si exprime recunostinta, de cate ori au ocazia.

Incepand cu acest an, in 16 iulie vom marca Ziua Donatorului. Si, ce este mai frumos decat ca in aceasta zi sa dam o IMBRATISARE DE RECUNOSTINTA? In memoria Donatorilor – Ingeri, dar si ca multumire pentru Donatorii de langa noi, ATR va ridica o troita alaturi de biserica cu hramul Sfintii Damian si Cosma din curtea Institutului Clinic Fundeni”, se precizeaza in comunicatul de presa transmis redactiei Sanatatea Buzoiana de catre ATR, care invita, pe 16 iunie, pe oricine doreste sa ia parte la eveniment, la slujba de sfintire a Troitei.

 

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Gheorghe Tache, presedinte ATR

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) aniverseaza miercuri, 16 iulie 2014, 18 ani de viata asociativa, in contextul in care activitatea de transplant in Romania a cunoscut in ultimul an si jumatate o dezvoltare fara precedent. Si, pentru ca transplant fara donator nu se poate, iar donatorii sunt cei pe care primitorii, pacientii beneficiari de transplant, ii poarta in trupul si gandul lor toata viata, aceasta zi importanta pentru asociatie le va fi dedicata   DONATORILOR.

Niciun gest de multumire nu este suficient pentru a releva recunostinta pe care un beneficiar de transplant o poarta Donatorului sau. Noi, la nivel de asociatie, incercam sa facem gesturi de multumire publica pentru donatori si familiile acestora, iar instalarea si sfintirea unei cruci la Institutul Clinic Fundeni – locul unde pentru multi a inceput o a doua viata – am gandit-o ca pe un astfel de gest de recunostinta”, declara Gheorghe Tache, presedintele ATR.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Nationale a Transplantului, s-a aratat ca 2013 a fost un an de cotitura pentru sistemul romanesc de transplant, care a iesit din zona pionieratului si a devenit o poveste de succes pentru medicina europeana. Totodata, s-a insistat asupra constientizarii faptului ca acest lucru a fost posibil pentru ca romanii au demonstrat ca la nevoie stiu sa fie unii alaturi de altii si ca au inteles ca „ceea ce facem pentru noi insine moare odata cu noi, dar ceea ce facem pentru altii ramane nemuritor”, cum spunea Albert Pike.

Citeste si „Miracolul vietii dupa transplant, analizat de personalitati medicale in domeniu si de pacienti

 

Dr. Victor Zota - Ziua Transplantulu

Dr. Victor Zota – Ziua Transplantulu

In aceasta activitate, ATR beneficiaza de sustinerea Agentiei Nationale de Transplant (ANT), organism guvernamental ce se ocupa cu coordonarea si „infrastructura procesului de donare”, de la declararea potentialului donator, pana cand organul ajunge in centrul de transplant.

 „Agantia Nationala de Transplant a fost infiintata pentru a coordona si dezvolta aceasta activitate in Romania. Incepand cu anul 2006, cand Agentia si-a intrat in rol, Romania nu a mai fost o «pata alba» pe harta transplantului European, iar romanii care aveau nevoie de transplant au capatat o speranta reala, iar ulterior, de-a lungul anilor, certitudinea ca vor primi un organ nou care sa le salveze viata. Dar salvarea unor vieti este conditionata de actul de donare de organe, tesuturi si celule. Din punctul nostru de vedere aceasta Troita reprezinta un tribut adus acelor sute de persoane necunoscute (parte dintre ei copii) al caror deces a insemnat o noua viata pentru altii. Este un miracol al stiintei, un lucru Dumnezeiesc faptul ca decesul cuiva poate insemna o sansa la viata pentru alte persoane. Disponbilitatea poporului roman de a-si ajuta semenii este dovedita inca o data prin acest fenomen al transplantului, Romania fiind una dintre tarile europene cu cea mai buna rata de acccept a donarii – 75-80%. Troita este un inceput si speram ca in viitor sa avem posibilitatea de a-i omagia mult mai des pe acesti necunoscuti datorita carora avem, la ora actuala, in Romania cateva mii de oameni care traiesc, sunt alaturi de familiile lor si se bucura de a doua viata pe care le-a dat-o Dumnezeu”, spune la randul sau, dr. Victor Zota, coordonator national de transplant.

 


Adaugati un comentariu


 

*