Triumful vietii dupa transplant, ca o primavara existentiala

19 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Cu prilejul Zilei Nationale a Transplantului, pacientii au sarbatorit impreuna cu medicii care le-au oferit a doua sansa la viata.  

 

Profesorul Irinel Popescu, in mijlocul transplantatilor de ficat, de Ziua nationala a Transplantului, celebrata la Academia RomanaLa 15 ani de la primul transplant de ficat reusit in Romania, peste 600 de operatii realizate, 639 de pacienti salvati prin transplant hepatic, peste 100 de transplanturi pe an realizate in ultimii ani. Un bilant care plaseaza Romania in fruntea Europei intr-un domeniu de varf al medicinii contemporane, in ciuda insuficientei finantari a sistemului medical si a exodului de nestavilit al medicilor si asistentilor medicali prea prost platiti pentru a nu accepta ofertele unor tari generoase, care le apreciaza profesionalismul.

Bilantul cu care medicii echipelor de transplant din marile spitale romanesti au celebrat vineri, impreuna cu pacientii transplantati, Ziua Nationala a Transplantului, arata ca inca avem medici exceptionali, dar si ca Guvernul ar trebui sa acorde sistemului medical respectul cuvenit si finantarea corespunzatoare. Numai in 2014, in Romania, au fost realizate 311 transplanturi renale, 122 de ficat, 4 cardiace, 6 de pancreas si 100 de cornee.

Despre transplant, despre viata dupa transplant, despre felul in care trebuie pretuita viata si sanatatea, dar si despre „ingerii” care inaltandu-se la cer salveaza vietile celor ramasi pe pamant s-a discutat la Academia Romana, unde s-a desfasurat evenimentul si unde, intr-o zi frumoasa de primavara, cei care au primit sansa de a „renaste” pretuiesc viata ca pe o primavara permanenta.

 

*Citeste si „15 ani de la primul transplant hepatic din Romania”

 

Irinel Popescu (foto Lumina.ro)

Irinel Popescu (foto Lumina.ro)

Suprapunandu-se Ziua Nationala a Transplantului cu cei 15 ani de la primul transplant hepatic reusit in Romania, Institutul Fundeni a fost „vedeta manifestarii. Aici, profesorul doctor Irinel Popescu a efectuat cu succes primul transplant de ficat din Romania, fiind cel caruia i se datoreaza acest eveniment. Tot la Fundeni a fost realizat primul transplant hepatic dublu din Romania, in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, condusa de Irinel Popescu. Acesta premiera medicala nationala a continuat seria evenimentelor  medicale de anvergura medicale realizate in Romania, unde la ora actula se realizeaza aproape toata gama de transplanturi hepatice care se efectueaza si la nivel mondial.

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, in prezent, in Institutul Clinic Fundeni se efectueaza aproape toate tipurile de transplant cunoscute in prezent: cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat impartit, transplant domino. Tot aici, prof. dr. Irinel Popescu a efectuat primul transplant combinat de ficat si pancreas, primul transplant combinat de ficat si insule pancreatice si primele transplanturi de celule stem pentru afectiuni ale ficatului.

In cadrul Institutului Fundeni au fost realizate primele operatii pe cord deschis cu circulatie extracorporala, primul transplant renal, primul serviciu de reanimare, primul transplant medular cu conditionare redusa, primul transplant hepatic din Romania.

 

Irinel Popescu in mijlocul transplantatilor

Profesorul, in mijlocul transplantatilor

In anul 2000, Gheorghe Penea avea 46 de ani si credea ca viata sa se apropie de sfarsit. Avea ciroza cu virusul hepatitei B, in ultimul stadiu. Transplantul de ficat era singura lui sansa, dar parea imposibil sa se realizeze. Omul fusese si in Italia, dar nu reusise decat sa ajunga pe o lista de asteptare. Salvarea i-a venit pe neasteptate, de la Institutul Clinic Fundeni. Pe 15 aprilie 2000, a beneficiat de primul transplant de ficat reusit din Romania. Acum, omul are 61 de ani si inca multe planuri de realizat. Vineri, el a serbat, impreuna cu cel care i-a dat sansa la o noua viata, profesorul Irinel Popescu, si cu alti pacienti transplantati, 15 ani de cand in Romania s-a deschis o noua era in chirurgia transplantului de ficat. Isi aminteste fiecare clipa din zilele in care i s-a propus sa faca transplant. Emotiile, temerile, dar si bucuria revenirii la viata ii sunt mereu vii in memorie. Nu uita niciodata sa multumeasca familiei tanarului de 33 de ani de la care a fost prelevat ficatul care i-a redat viata, aproape in ultima clipa. De cate ori are ocazia, aprinde o lumanare si vorbeste cu cel care l-a salvat. Suferinta, boala, reinvierea, cum ii place sa spuna, l-au facut sa se apropie mai mult de Dumnezeu.

 

*Citeste si „Transplantul, sansa unei noi vieti”

 

 Dr. Crina Stefanescu (dreapta)

Dr. Crina Stefanescu (dreapta)

La eveniment a fost prezenta si dr. Crina Stefnescu, medicul buzoian care-i datoreaza „a doua nastere tot profesorului Irinel Popescu. In anul 2000, dupa ce tocmai isi daduse primariatul ca medic ginecolog, a aflat ca are ciroza. A ajuns la profesorul pe care il vede ca „prelungirea mainii lui Dumnezeu”, dar abia in 2006, cand aproape isi pierduse speranta, a avut norocul ca „familia unui inger sa fie de acord sa-mi doneze organul salvator. Nu este zi in care sa nu-i multumesc si sa nu ma rog pentru sufletul sau! A fost greu, dar acum vad viata cu alti ochi, o pretuiesc mai mult. Incerc, la randul meu, sa fac bine cat pot, celor din jur”, spune dr. Stefanescu, care de doua legislaturi este si presedinta Asociatiei Transplantatilor de Ficat din Romania, LIVERTRANS.

Odata cu salvarea lui Gheorghe Penea, profesorul Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metoda terapeutica in Romania, trecand de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutina.

A fost primul pas. Au urmat alte peste sase sute de transplanturi hepatice, nu doar cu donatori decedati. Iar interventiile s-au diversificat.

 

ATR - Ziua Transplantului

ATR – Ziua Transplantului

De la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Nationale a Transplantului nu au lipsit, cum era si firesc, nici reprezentantii Asociatiei Transplantatilor din Romania, in frunte cu Gheorghe Tache – presedintele asociatiei. De de patru ani, ATR duce, cu ajutorul unei inimoase echipe de voluntari, o campanie insistenta si eficienta de constientizare a necesitatii acceptarii donarii de organe, desfasurand, sub sloganul „Spune DA! Sustine donarea de organe!”, evenimente tematice in majoritatea oraselor mari din tara.

Intre medici si pacientii transplantati, dar si intre cei care au avut sansa unei a doua nasteri au avut loc, si de aceasta data, schimburi de impresii, iar povestile vietii dupa transplant au fost depanate, care mai de care mai impresionante.  Cu totii constientizeaza si sustin importanta unor bune, permanente si constante relatii intre pacient – medic – decidenti,  atat pentru activitatea de donare cat si pentru viata pacientilor posttransplant. „Transplantul este una dintre manifestarile de varf ale medicinei contemporane, care transforma suferinta in speranta, iar speranta intr-o noua viata”, a spus Gheorghe Tache.

 

transplant-irinel-popescuPrimele incercari de transplant de organe s-au facut in Romania la inceputul secolului XX si se datoreaza doctorului Florescu, cel care a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi, din pacate, fara succes.

In 1958 prof. dr. Agrippa Ionescu realizeaza primul transplant de piele intr-un cadru spitalicesc organizat, iar in 1962 este efectuat primul transplant de cornee. In a doua jumatate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca si Vladimir Fluture la Timisoara si Dumitru Popescu-Falticeni impreuna cu Emil Papahagi la Spritalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, efectueaza transplant experimental de ficat.

Primul transplant reusit al unui organ solid din Romania la om a fost cel efectuat de prof. Eugeniu Proca, in februarie 1980 la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la donator in viata (mama receptorului). Acesta a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa condusa de prof. dr. Petru Dragan. Pana in decembrie 1989 s-au efectuat doar transplanturi de rinichi si acestea intr-un numar redus.

In anul 1992 se pun bazele primului program modern de transplant renal din Romania, de catre prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Cluj-Napoca. Incepand din 1997 transplantul de organe si tesuturi din Romania a intrat intr-o noua etapa. Au fost puse bazele sistemului national de transplant modern: definirea criteriilor mortii cerebrale, efectuarea primelor prelevari multiorgane de la donator decedat (efectuat de catre Prof. dr. Irinel Popescu, prof. R. Deac, prof. dr. M. Lucan si prof. dr. I. Sinescu), o noua lege a transplantului promulgata in 1998 de presedintele Emil Constantinescu, primul transplant de cord reusit (dr. S. Bradisteanu si dr. R. Deac – octombrie 1999), primul transplant de ficat reusit (prof. dr. Irinel Popescu – aprilie 2000), primul transplant medular (prof. dr. Margit Serban – Timisoara, 2001).

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*