„DA, pentru VIAȚĂ !” – Asociația LIVERTRANS primește sprijinul italienilor pentru salvarea Programului de Transplant din România

20 februarie 2019 | 0 comentarii |

Patru asociații italiene vor sprijini Asociația Transplantaților de Ficat din România să dezvolte un cadru propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice și în identificarea și reducerea numărului de probleme cu care se confruntă Programul Național de Transplant.

 

Sistemul de transplant din România a înregistrat, după ce o evoluție spectaculoasă, un regres greu de imaginat, în urma scandalurilor mediatice referitoare la anumiți medici și la modul în care aceștia își desfășurau activitatea, populația nemaiavând încredere și acceptând tot mai greu donarea de organe.

Lipsa de reacție și de implicare reală a autorităților în sprijinirea acestui domeniu, ba chiar „demonizarea” unora dintre cei implicați în Programul Național de transplant, a dus România, de la cea mai mare creștere a numărului de donatori și de transplanturi, în 2012-2013, la cea mai spectaculoasă scădere, în ultimii ani. Mii de români se află pe listele de așteptare, în speranța că vor primi organul salvator. Acesta ajunge, din păcate, tot mai greu la cei care au nevoie de astfel de intervenții, fie din cauza lipsei acceptului familiilor potențialilor donatori, fie din insuficienta implicare a medicilor, fie din cauza lipsei de finanțare.

Este cutremurător să vedem că în 2018, în România au fost realizate doar 69 de transplanturi de ficat, în timp ce în italia, în aceeași perioadă au fost 1.245 de astfel de intervenții”, au subliniat reprezentanții Asociației Transplantaților de Ficat din România – LIVERTRANS, după o întâlnire cu reprezentanții a patru asociații italiene cu preocupări similare, cu care au semnat un acord de colaborare marți, la sediul Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

 

În condițiile în care autoritățile sprijină activitatea de transplant doar la nivel declarativ, societatea civilă caută căi și mijloace pentru salvarea de vieți. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că reorganizarea Agenției Naționale de Transplant (ANT) și Legea Transplantului se numără printre proioritățile sale în acest mandat. Noul director al ANT, Anca Baculea, s-a lăudat că va face „minuni”,  dar acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că recâștigarea încrederii populației rămâne tot în sarcina societății civile și a organizațiilor de pacienți.

Un sprijin în acest sens a fost găsit de Asociația Transplantaților de Ficat din România la patru asociații ale pacienților din Italia. Președintele LIVERTRANS, medicul buzoian Crina Ștefănescu, spune că protocolul încheiat cu Asociația Ritorno Alla Vita, ACCIR – Asociația Circolo Imprenditori Italiani in Romania, ALB – Asociația Lucani nei Balcani  și ACI – Asociația Cuochi Italiani reprezintă „un moment istoric pentru transplantul hepatic din România. Acest protocol are ca scop principal dezvoltarea unui cadru de colaborare propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța vitală a actului de donare de organe în România. De asemenea, cele două părți își propun să contribuie la identificarea și reducerea numărului de probleme cu care se confruntă în momentul de față programul național de transplant, precum și îndreptarea atenției instituțiilor asupra situației transplantul din țara noastră”, spune dr. Ștefănescu.

Reprezentanții italieni și-au manifestat disponibilitatea de a împărtăși românilor experiență bogată pe care o au în legătură cu modul în care se desfășoară, în Italia, Programul de Transplant. Ei le vor arăta românilor care au fost pașii urmați în Italia pentru educarea populației cu privire la importanța uriașă pe care o reprezintă acordul de donare a organelor.

 

O simplă semnătură poate salva mai multe vieți! DA, pentru VIAȚĂ!

În cadrul discuțiilor care au precedat încheierea protocolului, reprezentanții celor patru asociații care au venit în sprijinul românilor au subliniat că în Italia există un cadru legislativ clar, simplificat, în ceea ce privețte donarea de organe și transplantul. Sistemul bine pus la punct de autoritățile italiene a dus la creșterea încrederii populației în actul de donare de organe, dovadă fiind și numărul uriaș de transplanturi care se realizează anual în peninsulă.

 „Am să va dau un singur exemplu. Comparativ cu România, unde în 2018 s-au efectuat 69 de transplanturi de ficat, în Italia, tot în 2018, au avut loc 1.245 de astfel de intervenții salvatoare de vieți. De ce? Pentru că italienii au înțeles importanța actului de donare, au înțeles că prin gestul lor pot salva oameni de la moarte!”, a explicat Enzo Manicone, președintele Asociației Ritorno Alla Vita.

Acordul s-a încheiat la sediul Institutul Clinic Fundeni din Capitală, în prezența parintelui transplantului hepatic din România”, profesorul dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni, și a chirurgului Doina Hrehoreț, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic și unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenții complexe.

 

Gheorghe Penea (dreapta) alaturi de dr. Crina Stefanescu

Un prim pas al colaborării va avea loc pe 9 martie, când, în localitatea italiană Potenza va avea loc un eveniment la care atât pacienți români cât și italieni, dar și personalități marcante din lumea medicală și a transplantului de organe vor vorbi public despre actul de donare și despre importanța acceptării ideii de consimțământ în vederea prelevării de organe de la un donator în moarte cerebrală.

Asociația LIVERTRANS va fi prezentă la eveniment și va oferi, ulterior, informații despre cele discutate la Potenza, Italia. Printre cei care vor lua cuvântul se numără și Gheorghe Penea, primul caz reusit de transplant de ficat din România, pacientul căruia prof. dr. Irinel Popescu i-a redat viața acum 19 ani, în aprilie 2000”, a subliniat dr. Crina Ștefănescu, președintele LIVERTRANS.

Medicul buzoian a subliniat că este foarte IMPORTNT să conștientizăm că un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți!

 


Adaugati un comentariu


 

*