Colinde cu Sânziene și Flori de colț, la Institutul Clinic Fundeni
Asociația Transplantaților de Ficat-LIVERTRANS și grupurile folclorice „Sânzienele” și „Floare de colț” vor ca în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului să aducă un omagiu donatorilor, să-și exprime recunoștința față de personalului medical și să ofere puțină mângâiere paciențior internați în spital.
Atmosfera de sărbătoare se simte deja în aer și tot creștinul se pregătește să întâmpine cum se cuvine Crăciunul și Anul Nou cu casa „lună”, cu inima curată și cu gânduri bune. Chiar dacă pandemia și regulile sanitare ne obligă să fim mai reținuți ca altă dată, iar alaiurile de urători sunt mai mici, tradițiile românești s-au păstrat vii, iar copiii abia așteaptă să meargă cu colindul, respectând obiceiurile care aduc bucurie tuturor.
Și pentru că este vremea când fiecare ne cerem iertare celor cărora le-am greșit, îi iertăm pe cei care neau supărat și le mulțumim celor care ne-au ajutat și ne-au alinat când am avut mai mare nevoie, Asociația Transplantaților de Ficat din România – LIVERTRANS, împreună cu grupul vocal „Floare de colț” și „Sânzienele” din Piatra Neamț s-au gândit să meargă cu colindul la Institutul Clinic Fundeni, unde cei mai mulți dintre transplantații de ficat din țara noastră s-au născut a doua oară.
Colindătorii celor două grupuri folclorice nemțene, coordonați de Georgiana Carmina Șerban Axinte, profesor de canto popular în cadrul Centrului pentru Cultura și Arte „Carmen Saeculare” din Neamț, al cărui manager, Carmen Elena Năstasă, a acceptat bucuroasă inițiativa, vor susține, în curtea Institutului Fundeni, un concert de colinde tradiționale, în ziua de 20 decembrie, la ora 12:00.
Concertul de colinde este, de fapt, un mod prin care transplantații de ficat își exprimă respectul și recunoștința față de cei cărora le datorează șansa la o nouă viață. „Acest program este un mod prin care, în preajma sărbătorilor dedicate Nașterii Domnului, noi, transplantații de ficat, aducem un omagiu donatorilor, este un gest de respect și recunoștință față de cadrele medicale din partea membrilor asociației și, sperăm, o mângâiere adusă pacienților internați în spital”, spune dr. Crina Șefănescu, președintele Livertrans care subliniază că, în același timp „ne dorim sătransmitem românilor că este important să conștientizeze că donarea de organe este un gest pe cât de altruist pe atât de Dumnezeiesc, pentru că prin transplant sunt salvate vieți care altfel nu au nicio șansă”.
Georgiana Carmina Șerban Axinte, ea însăși salvată „de două ori” prin transplant, de medicii de la Fundeni, spune că prin acest „gest simbolic, noi, membrii Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, cu ajutorul «Sânzienelor» și al «Florilor de colț» dorim să ne exprimăm respectul și recunoștința și să transmitem un mesaj de încurajare a donării de organe, care sperăm să ajungă la cât mai mulți oameni. Noi știm că Dumnezeu lucrează prin oameni, eu pot confirma acest lucru, pentru că, de mai multe ori în viață, mi-a fost dat să întâlnesc, în cele mai grele momente ale vieții mele, oameni minunați cum sunt cei de la Institutul Clinic Fundeni, în frunte cu dl. Prof. Irinel Popescu”.
Transplantul de organe a apărut ca o necesitate medicală, iar în anumite cazuri este singura soluție proin care se poate reda sănătatea și chiar viața unor oameni. Poveștile, mărturiile lor, sunt adesea postate pe Internet, pentru că, după transplant, au trăit un miracol pe care simt nevoia să-l împărtășească și altora.
Medicii, la rândul lor, duc cu ei încărcătura emoțională din timpul fiecărei operații de prelevare de organe și de transplant și spun că fiecare intervenție este un gest de mare responsabilitate în fața vieții și a lui Dumnezeu. „De la domnul profesor Irinel Popescu am învățat cu toții că a doua viață primită pe masa de operație stă în mâna medicului, a donatorului și a lui Dumnezeu”, așa cum au subliniat de multe ori medicii de la Fundeni.
Nici pacienții transplantați și nici echipele medicale nu uită gestul extraordinar al familiei unui pacient aflat în moarte cerebrală, care își dă acordul prelevării de organe de la ființa dragă. Ei știu că „este un gest de altruism extrem, rezultat din dragoste, iar dragostea este Dumnezeu. Și, da, gestul medicilor este ca o rugăciune la care Dumnezeu răspunde, făcând ca donatorul care n-a putut fi salvat să dăruiască viață altor oameni și să transforme durerea și suferința în speranță și bucurie”, mai spune dr. Crina ștefănescu, președinte LIVERTRANS.
Așadar, pe 20 decembrie, la ora 12:00, reprezentanții Asociației Transplantaților de Ficat din România – LIVERTRANS, împreună cu „Sânzienele Nemțene” și grupul vocal „Floare de colț” se vor afla în curtea Institutului Clinic Fundeni și vor oferi un concert de colinde, la care este permis și accesul presei.