O nouă șansă la viață redată prin transplant, de Ziua Donatorului de Organe
Generozitatea unei familii cu suflet mare și mâinile de aur ale medicilor de la Spitalul Floresca și Institutul Fundeni din Capitală și de la SCJU „Sf. Spiridon” din Iași au făcut ca viața să triumfe dincolo de moarte, iar suferința a cinci români să fie transformată în speranță.
A dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, mai ales în această perioadă diîn care din cauza pandemiei, medicală se desfășiară în condiții mult mai dificile decât de obicei. Românii însă continuă să fie generoși și își găsesc puterea de a face uneori gestul suprem de a dărui viață unor semeni necunoscuți, chiar și în momente în care suferința lor este la apogeu, în urma pierderii unei ființe dragi.
„Transplantul înseamnă VIAŢĂ!”, este și crezul medicilor care fac posibil ca suferința unor pacienți să fie transformată într-un triumf al vieții și nu-și precupețesc efortul și priceperea pentru a-i salva pe cei care pot fi salvați.
La Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Capitală, noaptea trecută a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi. Mama unui tânăr de 23 de ani a acceptat să-i doneze organele oferind astfel o şansă la viaţă și readucând speranţa altor cinci semeni necunoscuţi, aflaţi în suferinţă în aşteptarea unui transplant hepatic, renal şi de cornee.
„În aceste zile complicate şi dificile, în care viaţa tuturor este prinsă într-un „război” parşiv, astfel de momente ne fac martori că există speranţă şi ne demonstrează faptul că umanitatea, responsabilitatea şi solidaritatea trebuie să fie dezideratul nostru, al tuturor”, transmite Agenția Națională de Transplant, printr-un comunicat.
Generozitatea şi iubirea unei mame care şi-a pierdut unicul copil, efortul şi dedicarea echipei medicale au pornit resorturile speranţei pentru alţi oameni. La Spitalul Floreasca, conceptul de moarte cerebrală, noţiunea de „cultură a donatorului” sunt cunoscute şi implementate de ani de zile, întregul personalul secţiei ATI, cât şi din alte secţii ale spitalului fiind implicat în această activitate.
„În secţiile de ATI se duce permanent o luptă cu moartea, iar în aceste vremuri excepţionale cu atât mai mult. Fiecare viaţă salvată reprezintă o victorie care dă puterea de a merge înainte, de a uita de multele sacrificii făcute în ani de zile. Sunt însă şi momente în care, cu toate eforturile medicilor, o viaţă se stinge. Uneori, condiţiile medicale permit să fie transmis darul vieţii către alţi oameni: atunci când un pacient este declarat în moarte cerebrală şi familia acceptă donarea de organe şi ţesuturi”, se menționează în comunicatul Agenției Naționale de Transplant, care subliniază că „este o muncă de echipă, realizată cu foarte multă răspundere şi dăruire”.
Mâinile de aur ale medicilor de la Institutul Clinic Fundeni au făcut posibil, astfel, ca trei pacienți aflați în suferință să primească a doua şansă la viaţă, prin transplant hepatic şi renal.
O tânără de doar 18 ani, aflată într-o stare critică, aproape fără speranţă, a fost salvată din ghearele morţii de echipa de profesionişti a Centrului de Transplant Hepatic şi poate spune că s-a născut a doua oară. Profesionalismul și dăruirea echipelor de transplantatori de la Fundeni a făcut posibil ca transferul de viață între doi tineri necunoscuți să fie posibil în condiții de siguranță.
Pentru alţi doi pacienţi, de 35 ani, respectiv 43 ani, care făceau dializă de mulţi ani, viaţa se schimbă în bine tot datorită profesionalismului și dedicării medicilor de la Fundeni, care au la activ sute de astfel de intervenții reușite.
Transplantele de cornee se vor realiza în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi.
„Mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă familiei care şi-a găsit puterea ca din suferinţa lor infinită să dăruiască speranţă pentru atât de mulţi oameni. Respect şi recunoştinţă pentru munca tuturor echipelor medicale implicate în această activitate, prinsă între suferinţă şi speranţă!”, transmit, ca de oreprezentanții ANT.
Evenimentul are, astăzi, o încărcătură emoțională cu atât mai mare, cu cât la 16 iulie este celebrată „Ziua Donatorului de Organe”, marcată în fiecare an, începând din 2014, de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) care s-a înființat la această dată, în 1996, şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT).
Este un eveniment în cadrul căruia persoanele care au primit a doua șansă la viață își exprimă recunoștința față de donatori și familiile acestora. Ai făcut-o și anul acesta, la biserica cu hramul „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”, lângă Troița ridcată de ATR, din curtea Institutului Clinic Fundeni, în condiții speciale, determinate de pandemie.
„Sper ca atât de Ziua Donatorului de Organe cât și în restul timpului, oamenii să nu uite să își trăiască viața din plin, dar să se și gândească la cei care au nevoie de ajutor pentru a trăi. Anul acesta și poate pentru o lungă perioadă de acum încolo, pandemia ne face să ne gândim mai mult la sănătate, să fim mai buni și mai înțelegători unii față de alții. Într-un mod paradoxal, când e vorba de boală, se vorbește mai mult decât oricând despre sănătate. Vă invit să reflectăm împreună la ce se poate face mai mult și mai bine pentru cei care au nevoie de organe”, a declarat Gheorghe Tache, președintele ATR, cu prilejul Zilei Donatorului de Organe.