Maraton de transplant: 17 oameni au primit o nouă șansă la viață
Darul neprețuit al unor familii care au acceptat să doneze organele celor dragi au transformat suferința în speranță, iar mâinile de aur ale unor medici extraordinari au dăruit astfel o nouă șansă la viață unor oameni a căror unică șansă la supraviețuire era un transplant.
Este impresionant să afli că un copil de numai 10 ani a salvat viețile a patru semeni necunoscuți, aflați în suferință, a căror unică șansă la viață era un transplant de organe. Iată că se confirmă încă o dată că, DA, transplantul înseamnă VIAȚĂ, iar durerea și suferința pot fi transformate în bucurie speranță de gestul suprem al unor părinți sfâșiați de durere și mâinile de aur ale unor medici prin care Dumnezeu ne arată că minunile se întâmplă chiar lângă noi!
Cum altfel ar putea fi descrisă tragedia care a făcut ca un copil de 10 ani, să schimbe destinele a patru oameni? Medicii din Spitalul Clinic de Urgență din Cluj Napoca nu l-au putut salva, deși au făcut tot ce le-a stat în putință, dar au reușit să convingă familia îndurerată că acceptând să-i doneze organele, viața copilului lor s-a pierdut în zadar…
Deși trecea prin drama vieții lor, pierzându-și copilul, părinții greu încercați au avut puterea să dăruiască viață altor patru oameni, total necunoscuți, acceptând să doneze organele copilului lor. În urma gestului lor neprețuit, patru pacienți, între care și un copil, au putut fi salvați și se vor putea bucura de viață, în urma intervențiilor de transplant hepatic, renal și cardiac.
Responsabilitatea, profesionalismul și dedicarea echipei ATI și de coordonare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj au făcut posibil ca gestul altruist familiei să îndoliate să fie transformat în speranță, iar coșmarul nopților de suferință ale altor familii să înceapă să se risipească. „Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj – pentru rinichi. Intervențiile de transplant s-au realizat în cadrul celor două centre de excelență, acolo unde profesioniști dedicați au încheiat cu succes operațiile, aducând din nou bucuria de a trăi pentru trei pacienți a căror unică șansă era o intervenție de transplant hepatic sau renal”, transmite Agenția Națională de Transplant.
Inima copilului a salvat viața altui copil, a cărui unică șansă la viață era u transplant de cord. Nu a putu fi identificat un receptor compatibil în România, dar intervenția de prelevare a cordului a fost realizată de echipa centrului Gottsegen National Cardiovascular Center Budapest, unde astfel, un înger a salvat un alt înger…
„Mulțumim din suflet familiei lovite pe neașteptate de o asemenea dramă pentru gestul plin de umanitate. Respect și recunoștință pentru echipele medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferință și speranță”, transmite conducerea ANT.
Minunile care au loc prin donare/prelevare de organe și transplant s-au confirmat și spre sfârșitul săptămânii trecute, la București, Baia Mare și Cluj Napoca. Un adevărat maraton pentru viață, de 48 de ore, al echipelor medicale a făcut ca generozitatea a trei familii care au acceptat donarea de organe și țesuturi să salveze alți 13 oameni care au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți alții să aibă o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase.
„Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic, au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Cursa contra-cronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent, la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti și Spitalul Judetean de Urgenta „Dr Constantin Opris” Baia-Mare, acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee). Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase”, descrie, pe scurt, Agenția Națională de Transplant, evenimentele care au făcut ca pierderea vieților a 3 oameni să nu fie irosite, ci să salveze alte 13 vieți.
În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți.
„Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, 3 pacienți pot spune că „s-au născut a doua oară” datorită intrevențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la „mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare. A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI, care a realizat 2 intervenții de transplant hepatic în același timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic. În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități”, menționează ANT.
În același timp, alți 6 pacienți erau salvați prin transplant renal. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj s-au realizat patru astfel de intervenții, iar alte două, la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni. Alți 2 pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti. Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara.
Nici în aceste cazuri nu s-au găsit receptori compatibili în România, dar echipele de prelevare a cordului și plămânilor ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo au fost prezente la Cluj, iar în acest fel, organele prelevate au salvat viețile altor doi oameni care nu aveau altă șansă.
„Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate”, conchide Agenția Națională de Transplant care mulțumește tuturor celor care au înțeles că transplantul este o chirurgie de înaltă performanță care salvează vieți, încurajând astfel românii să accepte donarea de organe.