Mii de porci din fermele buzoiene, uciși din cauza PPA

24 august 2021 | 0 comentarii |

După ce, săptămâna trecută, au fost sacrificate 8 300 de suine la cel mai mare crescător din județ, din Glodeanu Siliștea, zilele acestea, peste 3760 de porci de la două ferme din Stâlpu și Cilibia au avut aceeași soartă din cauza pestei porcine.

 

Ca și când pandemia de coronavirus și scumpirile la energie și combustibili n-ar fi fost de ajuns, Românii riscă să se confrunte și cu o criză alimentară. Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) face ravagii atât în gospodăriile populației cât și în exploatațiile comerciale. Boala nu se transmite de la animale la om, însă produce un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar, pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

La data de 19 august, potrivit datelor publicate de ANSVSA, 476 de focare pestă porcină africană (PPA) erau active, din care 6 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 62.516 porcine (animale afectate din focarele active) care, conform protocoalelor au fost sacrificate. Cele mai multe focare au fost înregistrate în Teleorman – 144, Ialomița – 126 și Buzău – 23.

Numai în ultima săptămână, ANSVSA a raportat 98 de focare noi de PPA, în 19 județe. SE mențin în top Ialomița și Teleorman, cu 28, respectiv 25 de focare, urmate de Buzău și Gorj cu câte 7 focare.

 

În județul Buzău, săptămâna trecută, a fost declarat un focar de PPA la cel mai mare crescător din județ, din Glodeanu Siliștea, afectând nu mai puțin de 8.300 de porci. În ultimele zile, virusul a afectat alte două exploatații comerciale, din Stâlpu și Cilibia, de unde, potrivit prefectului Silviu Iordache, au fost sacrificați 1.200, respectiv 2.560 de porci. Prefectul crede că „virusul a scăpat de sub control” din cauza gospodăriilor particulare, care nu își iau măsuri de sigurană și nu respectă normele de prevenire, făcând să se ajungă în situația de a importa carne de porc, în timp ce animalele autohtone sunt sacrificate. „Chiar astăzi am semnat o hotărâre în CLCB prin care am dispus sacrificarea porcilor din două ferme în care s-au depistat focare noi de PPA. La una dintre ele s-au constatat și în trecut deficiențe în aplicarea măsurilor sanitare-veterinare obligatorii, dar la cealaltă nu se știe cum a ajuns virusul”, spune prefectul Iordache.

Totodată, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău a stabilit zona de în jurul focarelor, pe o rză de 3 km în jurul localităților Stâlpu și Cilibia, precum și o zon de supraveghere de 10 km în jurul acelorași localități.  

 


Adaugati un comentariu


 

*