Ziua donatorului de organe, prilej de celebrare a triumfului vieții și de recunoștință față de „donatorii îngeri”

29 iulie 2019 | 0 comentarii |

Managerul Institutului Clinic Fundeni și-a amânat concediul de odihnă pentru a participa la eveniment, iar cel al Spitalului Clinic „Sf. Maria” i-a întâmpinat pe reprezentanții Asociației Transplantaților din România împreună cu o echipă de motocicliști și bicicliști care au susținut evenimentul.

 

Peste 100 de pacienți transplantați sau aflați pe listele de așteptare în speranța că vor primi organul salvator, medici, reprezentanți ai unor instituții și ai societății civile s-au întâlnit sâmbătă, 27 iulie, cu prilejul celei de-a cincea serii de evenimente dedicate Zilei donatorului de organe, pentru a celebra triumful vieții asupra morții prin transplant și pentru a omagia memoria „donatorilor îngeri”.

Evenimentul, organizat de Asociația Transplantaților din România (ATR), împreună cu Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic „Sfânta Maria, a fost unul impresionant, în care „au pus suflet și fiecare ce a mai putut”, așa cum a spus Amali Teodorescu, reprezentantă a organizației pacienților transplantați care, împreună cu toți pacienții transplantați a simțit solidaritatea pe care medicii, familiile, reprezentanții unor instituții și jurnaliștii l-au manifestat față de actul de donare și de transplant.

Evenimentul a debutat la Spitalul „Sf. Maria”, cu discursul președintelui ATR, Gheorghe Tache, care a subliniat că „la donarea de organe, România este în continuare deficitară. Avem tot mai mulți pacienți pe listele de așteptare și ne luptăm cu o lipsă cruntă de donatori. În ultimii 5 ani, doar o mie de familii au acceptat să doneze organele persoanelor dragi aflate în moarte cerebrală”.

 

Gheorghe Tache

În opinia președintelui ATR, scăderea numărului de donatori, din ultimii doi-trei ani, trebuie privită și anlizată din interior, pentru că numai astfel se va putea schimba și atitudinea populației generale față de actul de donare. De aceea a cerut tuturor factorilor acreditați pe aria de transplant, de la Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Transplant, medici, organizații profesionale și organizații de pacienți, să facă o analiză clară în urma căreia să identifice disfuncționalitățile din domeniu și să facă front comun pentru a inversa tendința de scădere a numărului de donatori din România.

Una dintre problemele identificate ar fi creșterea numărului de medici ATI care să monitorizeze pacientul aflat în moarte cerebrală, 24 de ore din 24.

O altă problemă care are nevoie de rezolvare este asigurarea funcționării corespunzătoare a Agenției Naționale de Transplant, unde încă de la înființare „și până acum, nu sunt toate posturile ocupate, astfel încât să fie funcțională, să fie activă și să poată să-și îndeplinească mandatul pentru care a fost înființată. Totul pornește din interior. Și atunci când vom transmite mesaje clare și vom face un front comun, atât de informare, cât și de susținere a activității de transplant în toate ramurile ei, lucrurile vor începe să funcționeze”, a punctat Gheorghe Tache, care consideră că medicii de familie ar putea fi vectori importanți în informarea și conștientizarea populației despre importanța donării de organe.

 

Președintele organizației de pacienți consideră că numărul de donatori poate crește, câtă vreme numărul pacienților aflați în moarte cerebrală este mult mai mare decât al celor care beneficiază de o procedură de transplant.

În momentul de față, țara noastră este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de donatori. Unii pacienți pot avea norocul să primească la timp un organ salvator, alții așteaptă toată viața pe o listă de așteptare. Noi, ATR, facem în fiecare an o campanie de sensibilizare și de informare a populației. Mergem pe străzi, stăm de vorbă cu oamenii, cu studenții, cu elevii și constatăm că majoritatea sunt dornici să doneze, dar nu sunt informați, nu știu care este legislația în domeniu, cum trebuie procedat, care sunt pașii ce trebuie urmați. Atâta timp cât țara noastră are specialiști de nivel europene în toate tipurile de transplant, dispunem de logistica necesară și toate condițiile pentru a desfășura o activitate susținută pe linie de transplant, trebuie să facem mult mai mult, pentru a convinge populația că acceptând donarea de organe, prin consimțământ notarial dat în timpul vieții sau acceptând donarea organelor cuiva apropiat, se pot salva vieți. Și trebuie ca fiecare să conștientizeze că, la un moment dat, poate fi cel care are nevoie de un transplant”, a subliniat președintele Asociației Transplantaților, menționând că în facilitarea actului notarial prin care orice persoană își poate da acordul pentru donare din timpul vieții, notarii din toată țara s-au alăturat cauzei.

 

Narcis Copca

De la Spitalul „Sf. Maria” s-a format o coloană de biciclete și motociclete care s-au deplasat pe bd. Ion Mihalache – Piaţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – bd. Ştefan cel Mare – zona Bucur Obor – șoseaua Colentina – strada Sportului, până la I.C. Fundeni. Pe traseu au fost distribuite materiale informative privind donarea de organe şi înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor de Organe.

Managerul Spitalului Clinic „Sf. Maria”, dr. Narcis Copcă, s-a declarat „onorat” că spitalul pe care-l reprezintă a fost punctul de plecare pentru „marșul ciclist” și a declarat că medicii unității medicale sunt „alături de pacienții noștri, cât și alături de familiile acestora. Transplantul de plămân și de ficat, dezvoltate deja medical și logistic, au deja tradiție la noi în spital, iar în viitorul apropiat, în Noul Centru de Transplant Multiorgan – cel simultan de pancreas – rinichi, ori cardiac, se va diversifica activitatea pe care o dorim înțeleasă just, transparentă și susținută de leadership-ul politico-administrativ”.

 

Dr. Carmen Orban, Gh. Tache, pacienti

La biserica Institutului Clinic Fundeni, cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian ”, o slujbă de pomenire a „donatorilor îngeri” a fost oficiată de preotul Horia Nicolae Prioteasa.

A urmat o conferință de presă în cadrul căreia dr. Carmen Orban, managerul Institutului, care și-a amânat vacanța pentru a participa la eveniment, a apreciat că pacienţii îşi pot găsi speranţa în sistemul de sănătate românesc, fapt demonstrat prin sutele de proceduri de transplant realizate anual în unitatea medicală pe care o conduce. „Profilul spitalului nostru este legat de transplant – hepatic, renal, medular. Ziua Donatorului de Organe este o zi importantă, pentru că toate aceste lucruri se fac cu eforturi mari, cu suferinţă. Dar, faptele bune sunt făcute de oameni frumoşi și modeşti. De aceea nu vorbim prea mult despre ele. Sunt mii de cereri şi sute de proceduri de transplant pe an. Sunt cifre record, comparabile cu orice statistică internaţională. Rezultatele sunt spectaculoase, mai ales că se fac aproape toate procedurile de transplant şi că rezultatele arată că suntem performanţi, arată că pacienţii români îşi pot găsi speranţă în sistemul de sănătate românesc”, a spus dr. Orban, care și-a exprimat „respectul și recunoștința” față de donatori, rugându-se ca „Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei ce s-au prăpădit și să le întăreasca familiile”.

Totodată, medicul le-a urat „sănătate multă tuturor pacienților și celor care au contribuit la sănătatea lor!

 

La nivel european sunt aproximativ 60.000 de pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant și aproximativ 30.000 beneficiază de procedură. În România, sunt 6.000 de pacienți pe listele de așteptate, iar numărul celor care au beneficiat anul trecut a fost de sub 300, a arătat președintele ATR.

Potrivit datelor ATR, în perioada 2014 – 2018, 1.146 de familii au acceptat prelevarea de organe de la cei dragi aflați în moarte cerebrală.

În anul 2018, pe lista de așteptare pentru transplant se aflau 6.044 pacienți și s-au realizat 263 de transplanturi de organe.

Primăria Municipiului București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, în parteneriat cu Asociația Transplantaților din România, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația Română împotriva Leucemiei, Platforma națională „N-avem Sânge!”, Centrul de Transfuzii Sanguine București și Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a început, anul acesta, o amplă campanie de conștientizare a populației în legătură cu donarea de organe, sânge și celule hematopoietice. În acest sens, au fost organizate workshop-uri în șapte universități din București, în cadrul cărora s-a explicat importanța donării.

 

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*