Studiu despre specificul național al alimentației la români

29 iulie 2019 | 0 comentarii |

Cercetarea va fi derulată de Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța alimentelor (ANSVSA) și Institutul Național de sănătate Publică (INSP).

 

Luna viitoare, ANSVSA și INSP vor iniția un studiu național referitor la consumul de alimente în rândul populației din România. Scopul urmărit este acela de a se stabili un specific național al alimentației în cazul românilor, precum și stabilirea unei baze de date la nivel național, care va furniza informații și pentru o bază de date europene, referitoare la consumul de alimente, dezvoltată de  Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). De altfel, studiul, care se va desfășura în perioada august-decembrie 2019 va respecta metodologia EFSA, vizând populația cuprinsă între 10 și 74 de ani. Din rândul persoanelor din această categorie va fi ales un eșantion de 1.500 de consumatori, distribuiţi în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reşedinţă şi grupe de vârstă, la nivelul întregii ţări. În rândul acestora se vor efectua interviuri privind consumul de alimente, 300 de persoane fiind selectate din rândul minorilor cu vârste între 10 și 17 ani, 540 din rândul adulților între 18 și 64 de ani și 260 de consumatori, din rândul vârstnicilor între 65 și 74 de ani. De asemenea, eșantionul reprezentativ va include și 140 de femei aflate în perioada de maternitate și 260 de vegetarieni și vegani.

 

Deoarece studii anterioare au arătat că există diferenţe sezoniere importante de aport alimentar, evaluarea celor 1.500 de respondenți va fi realizată în două sezoane – rece şi cald, iar fiecare respondent va fi intervievat de două ori, de operatorii de interviu.

Primul interviu se va desfăşura faţă în faţă la locuinţa respondentului, iar cel de-al doilea va fi desfăşurat telefonic în acelaşi sezon, cu o pauză de cel puțin o săptămână între ele.

Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deţine o bază de date privind consumul naţional de alimente, permiţând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimentele şi, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire şi remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie al sănătăţii cetăţenilor. Încurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere şi faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea că specificul naţional privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile ştiinţifice privind siguranţa alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor”, se arată într-un comunicat la ANSVSA.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*