Ziua Ambulanței, sărbătorită fără invitații de onoare

29 iulie 2019 | 0 comentarii |

La evenimentul care a avut loc ieri, la Oradea, a participat și o delegație formată din 10 reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Buzău.

 

Serviciul de Ambulanță din România a aniversat, ieri, 113 ani de existență, 28 iulie 1906 fiind data la care a fost înființată Societatea de Salvare din Bucureşti, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici. Deși are o istorie mai veche decât statul român, această instituție este sărbătorită oficial abia din 2015, după promulgarea de către președintele Iohannis a legii privind instituirea datei de 28 iulie ca Ziua Națională a Ambulanței din România.

Prin urmare, ieri a avut loc cea de-a cincea aniversare oficială a acestui serviciu, care acționează încă de la înființare sub deviza „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”, locul de desfășurare a manifestărilor programate fiind municipiul Oradea. Reprezentanții Ambulanței au decis ca manifestările oficiale să aibă loc, an de an, în câte o reședință de județ, rolul de organizator fiind preluat anul acesta de Oradea, după ce, anul trecut, festivitățile au avut loc la Alba Iulia, aleasă în contextul sărbătoririi anului Centenarului.

 

Din păcate, aniversarea celor 113 ani de existență a Serviciului de Ambulanță a fost umbrită de recentele evenimente de la Caracal, care au terifiat o țară întreagă și au pus pe jar autoritățile, astfel că Sorina Pintea și Raed Arafat nu au participat la festivitatea unde erau invitați de onoare, aceștia fiind reținuți în Capitală de sarcini mai importante, din dispoziția premierului Viorica Dăncilă.

Ministerul Sănătății a fost reprezentat însă de secretarul de stat Marius Brădăţan, care a menționat în discursul său importanța esențială a acestui serviciu. „Zi şi noapte, pe vreme bună, vreme rea, Ambulanţa este la datorie. Pentru că misiunea ei este sfântă, să salveze vieţi. De-a lungul anilor, ambulanţa şi-a dovedit necesitatea, cât de puternică este. La ceas aniversar nu putem decât să ne mândrim cu ceea ce am realizat şi să ne dorim să fim mai buni, tot mai bine pregătiţi. Ambulanţa trebuie, poate şi o va face, să fie alături de cetăţenii României. Vă doresc multă sănătate, la mulţi ani, Ambulanţa! Şi să ştiţi că sunteţi esenţiali pentru această ţară”, a declarat secretarul de stat in cadrul festivității care a avut loc la Oradea.

 

La rândul său, Sorina Pintea a transmis un mesaj în care precizează că  „vreau să felicit pe toți cei care lucrează în acest domeniu, pentru această aniversare, și să vă mulțumesc, încă o data, pentru munca depusă. Sunteți mereu contra cronometru și la datorie atunci când mulți dintre noi ne-am terminat de mult activitatea. Sunteți în prima linie a asistenței medicale și aveți o mare responsabilitate. Am convingerea că cele 200 de posturi pe care anul acesta le – am repartizat tuturor serviciilor de Ambulanță, fondurile alocate pentru reparațiile sediilor și achiziția de echipamente de protecție, precum și intrarea în posesie a noilor mașini vor ajuta la îmbunătățirea activității. Vreau să vă asigur că în mine veți avea un susținător și un partener de dialog corect, care respectă tot ceea ce faceți la, adevărata valoare”.

La festivitatea de la Oradea au participat peste 600 de reprezentanți ai serviciilor de Ambulanță din întreaga țară, împreună cu aproximativ 70 de autospeciale de intervenție.

 

Echipa SAJ Buzau

Serviciul de Ambulanță Județean Buzău a fost reprezentat la eveniment de o delegație formată din 10 medici, asistenți și ambulanțieri, precum și de două ambulanțe din dotarea serviciului, delegație condusă de liderul de sindicat Dan Vasile Dogaru. De altfel și întreaga manifestare a fost organizată de Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa, al cărei președinte, Gheorghe Chiș, este orădean de origine.

După discursurile oficialilor invitați la eveniment, echipajele și cele circa 70 de ambulanțe sosite din toată țara au participat la o defilare ca a inclus zonele centrale ale municipiului Oradea, în timp ce dintr-un elicopter, ce a survolat piața care a găzduit evenimentul, au fost aruncate flori.

Tot e parcursul zilei de ieri, 20 de ambulanțe s-au deplasat în mai multe zone din oraș, unde au acordat timp de o oră servicii gratuite de măsurare a tensiunii și glicemiei, două teste aparent banale, dar care pot indica prezența unor afecțiuni grave, precum hipertensiunea arterială și diabetul zaharat, afecțiuni care sunt asimptomatice și evoluează „tăcut”, dacă nu sunt depistate și tratate la timp.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*