Ambulanta din Romania implineste 111 ani. La Multi Ani!

28 iulie 2017 | 8 comentarii |

Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau participa cu trei echipaje la parada organizata la Bucuresti, cu prilejul aniversarii a 111 ani de cand in Romania salvatorii sunt la datorie, clipa de clipa, pe orice vreme si in orice conditii.

 

Serviciul de Ambulanta din Romania celebreaza, astazi, implinirea a 111 ani de la infiintare. La data de 28 iulie, in anul 1906, a aparut prima „Salvare” din Bucuresti, la initiativa medicului profesor Nicolae Minovici.

 „Ziua Nationala a Ambulantei” din Romania este marcata, incepand cu anul 2015, la 28 iulie. Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, la 11 februarie 2015, iar la 6 martie 2015, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii nr. 22/2015, care a fost publicata in Monitorul Oficial la 10 martie 2015. Actul normativ acorda, autoritatilor publice centrale si locale, ONG-urilor, muzeelor si reprezentantelor Romaniei in strainatate, posibilitatea sa organizeze evenimente dedicate rolului si meritelor serviciului roman de ambulanta in salvarea de vieti omenesti, sub coordonarea Ministerului Sanatatii.

Astazi, cand Ambulanta din Romania implineste 111 ani de la infiintare, echipajele din toate filialele din tara participa la parada organizata in Bucuresti, pentru a marca evenimentul, pe Stadionul Arena din Capitala. La pranz, salvatorii vor face ce stiu ei mai bine, vor acorda asistenta medicala gratuita, in mai multe puncte aglomerate din Bucuresti.

 

Alice Grasu cu echipajul SAJ Buzau

Evenimentul aniversar a debutat la ora 9,00 cand, echipajele din toata tara, imbracate in costume de gala, au raspuns la unison „Totodeauna si tuturor, gata pentru ajutor!” – sloganul dupa care isi fac datoria, de 111 ani, clipa de clipa, pe orice vreme si in orice conditii.

Sarbatorim 111 ani de ambulanta in Romania. Poate nu vi se pare impresionant, o cifra extraordinara, dar vreau sa o priviti lucrurile prin prisma  milioanelor de vieti salvate, a oamenilor au lucrat si o parte dintre ei si-au petrecut jumatate din viata in acest serviciu, si-au dedicat o parte importanta din viata pentru a salva vieti. Ne straduim in fiecare an sa fim mai buni, ne straduim sa fim mai multi. De cativa ani incoace, doar o singura data am avut bucuria sa va anuntam ca ni s-au suplimentat posturile. Ne straduim din punct de vedere profesional sa fim din ce in ce mai buni, sa acordam o asistenta medicala de urgenta de calitate, asa cum ne-am dori sa primim noi daca am fi pacienti”, a precizat, cu ocazia aniversarii, dr. Alis Grasu, managerul SABIF.

Medicul si-a exprimat speranta, asa cum spune ca o fac in fiecare an, toti cei care lucreaza in serviciile de Ambulanta, ca guvernantii sa inteleaga eforturile lor, pentru a-i ajuta, punandu-le la dispozitie mijloacele cu ajutorul carora sa poata acorda asistenta medicala la standarde europene.

 

Festivitatea, la care participa echpaje care provin din toate judetele si din municipiul Bucuresti, a fost organizata astfel incat sa nu afecteze cu nimic capacitatea de interventie, la parada participand doar echipajele aflate in tura libera.

De la Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau, asa cum a precizat medicul Lhuana Zissu, directorul instituiei, pentru SanatateaBuzoiana.ro, participa la festivitate trei echipaje. „Este o zi importanta pentru noi, cei care zi si noapte, in zile de lucru ca si in zile de sarbatoare, fie ca este vreme rea sau buna, suntem gata sa salvam vieti. Trei echipaje, din care fac parte asistentul-sef, Rodica Corneci, si liderul Sindicatului Ambulanta, Vasile Dogaru, se afla la Bucuresti, imbracati in straie de sarbatoare, pentru a aduce astfel un omagiu inaintasilor si pentru a se bucura de ziua in care celor care isi petrec viata salvand vieti li se recunosc meritele. Cu acest prilej vreau sa le multumesc tuturor colegilor din Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau, ca si colegilor din intreaga tara, pentru felul in care isi fac datoria si sa le urez, din toata inima sa aiba parte de sanatate, putere de munca si rezultate pe masura eforturilor depuse in salvarea semenilor. «La Multi Ani!»”, le-a transmis dr. Lhuana Zissu, salvatorilor.

 

Gheorghe Chis

Presedintele Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta” din Romania, Gheorghe Chis, a spus ca este o festivitate reusita si a invitat bucurestenii sa se bucure, alaturi de echipajele de la Ambulanta, de festivitatea organizata cu prilejul Zilei Nationale a Ambulantei, ca si de demonstratia practica.

Potrivit lui Chis, in serviciile de Ambulanta din Romania lucreaza 10.362 de persoane, dintre care 596 de medici. Dintre acestia, 507 medici au atestat de medicia de urgenta, 89 sunt medici de medicina generala, iar 95 sunt medici rezidenti cu post in serviciile de ambulanta. De asemenea, sunt angajati 3.617 asistenti medicali, 4.325 de ambulantieri in anul 2016, in scadere fata de 2015, cand erau 4.525, 518 operatori registratori de urgenta si 1.211 de angajati personal administrativ.

La randul sau, Vasile Dogaru, presedintele Sindicatului „Ambulanta” Buzau, a dat asigurari ca ei, cei care isi dedica „intreaga energie pentru salvarea semenilor, vor fi intotdeauna la datorie”, urandu-le colegilor sai „La Multi Ani!” si dandu-le asigurari ca nu va precupeti niciun efort pentru a „trage autoritatile de maneca” si a le determina sa recunoasca importanta activitatii Servicilor de Ambulanta si necesitatea dotarii corespunzatoare.

 

Liderul sindical Gheorghe Chis si-a exprimat, cu acest prilej, nemultumirea fata de autoritati, amintindu-le ca „zilnic avem in teren 750 de echipaje. (…) Parcul de ambulante contine 2.090 ambulante, intre care cu vechime intre 3 si 5 ani sunt 16%, intre 5-7 ani – 10%, intre 7-10 ani – 65%, peste 10 ani – 9%. Activitatea se desfasoara cu un procent de 50% din numarul optim de ambulante necesar. Un procent de 30% din numarul de ambulante au norma de casare sau de declasificare, ambulante care in conformitate cu legislatia in vigoare nu pot fi folosite in asistenta medicala de urgenta”, a mai spus Gheorghe Chis, precizand ca indiferent de greutati, romanii sunt invitati sa se bucure la aniversarea celor 111 ani de la infiintarea primului serviciu de amulanta.

In intervalul orar 12,30 – 13,30 va fi acordata asistenta medicala la intrarea in Parcul Tineretului, Piata Universitatii, intrarea din Parcul Cismigiu, Piata Romana, Parcul Herastrau, Piata Moghioros si Parcul Carol din Bucuresti.

 

La data de 28 iulie, in anul 1906, a aparut prima „Salvare” din Bucuresti, la initiativa medicului profesor Nicolae Minovici.

Societatea de Salvare din Bucuresti”, asa cum se numea atunci, isi desfasura activitatea sub deviza „Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor!”, sub directa indrumare a profesorului Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu si sergent de oras, care utilizau o trasura trasa de cai, avand drept sediu o cladire veche situata pe cheiul Dambovitei.

In 1907, dr. Minovici a inceput pregatirea practica in salvare a studentilor din anii terminali ai Facultatii de Medicina, astfel ca, in 1908, echipajul ambulantei era format din medici interni si sanitari.

Incepand din 1907, Salvarea functioneaza regulat, Romania devenind, astfel, al treilea stat din Europa, dupa Olanda si Austria, cu un astfel de serviciu. In 1912 au fost aduse in Bucuresti, de la Paris, primele ambulante de tip auto. In anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima data in lume „impingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Spitalul de Urgenta a fost infiintat in 1943, in localul salvarii din Bucuresti, moment ce a marcat aparitia primului sistem integrat de asistenta medicala de urgenta: Salvarea si Spitalul de Urgenta.

 

In 1992 s-a infiintat, in cadrul Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, prima scoala de Ambulantieri si Operatori Registratori de Urgenta din Romania, iar in 1995 au aparut Serviciile Judetene de Ambulanta si Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, in subordinea Ministerului Sanatatii Publice, prin Directiile Judetene de Sanatate Publica. Accesarea serviciilor de urgenta se realiza prin apelarea numarului gratuit 961.

In anul 2001, a inceput dotarea cu ambulante moderne, printr-un program al Bancii Mondiale, iar in 2003-2005, a fost introdus in Romania sistemul de apel unic de urgenta 112, care a facut posibila interconectarea tuturor tipurilor de agentii de interventie, respectiv ambulanta, pompieri, politie, jandarmi etc.

In perioada 2006-2007, s-a facut trecerea la sistemul integrat de astazi, iar in 2012, a inceput infiintarea, la nivel national, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ si demararea managementului integrat al situatiilor de urgenta.

 

UPDATE, ora 12.00: La evenimentul care a marcat 111 ani de existenta a Serviciuului de Ambulanta in Romania a fost si ministrul Florian Bodog, impreuna cu vicepremierul Sevil Shhaideh. Ministrul Sanatatii le-a transmis „bravilor nostri medici, asistenti medicali si ambulantieri” (…) „intreaga mea apreciere pentru munca, curajul si devotamentul lor. Ei sunt cei care se afla in prima linie in caz de pericol, sunt cei care intevin atunci cand ne aflam in situatii critice si lor le datoram mii de vieti salvate anual”.

Nu au lipsit nici promisiunile, ministrul Bodog declarand, in fata reprezentantilor tuturor serviciilor de ambulanta din tara, ca isi reafirma „intreaga determinare, in calitate de ministru al Sanatatii, pentru a veni in sprijinul misiunii pe care o indeplineste, cu loialitate si credinta, Serviciul Roman de Ambulanta. Modernizarea parcului de ambulante reprezinta o prioritate a mandatului meu si a Guvernului din care fac parte. Romania isi va onora angajamentul fata de salvatorii sai”.

 

 



Comentarii (8)

  1. Nutica Moise spune:

    La multi ani și multă sănătate oamenilor că salvează vieți!!! Felicitări!!!

  2. Mari M. spune:

    La multi ani tot inainte cu putere de munca si sanatate multa sa va dea Dumnezeu. Doamne ajuta!???????????☉?????

  3. Elena Cornelia Branisteanu spune:

    La multi ani dragi salvatori de vieti si chiar de suflete!

  4. Daniela-Elena Mihalcea spune:

    La Multi Ani !

  5. Ana Bulfeci spune:

    La mulți ani şi succes mai departe!

  6. Ionel Stanciu spune:

    La multi ani si drumuri line!

  7. Anusa Radulescu spune:

    “La multi ani” felicitari si succes!

  8. Gabi Cozma spune:

    Sa le dea Dumnezeu sanatate si noi sa avem grija de ei.

Adaugati un comentariu


 

*