De Ziua Națională a Ambulanței, sirenele sună la ora 10.00. La mulți ani salvatorilor!

28 iulie 2021 | 0 comentarii |

Aniversarea celor 115 ani de când s-a semnat actul de naștere al primei Societăți de Salvare din România va fi celebrat și anul acesta fără fast, din cauza contextului epidemiologic și a restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. 

 

Astăzi se împlinesc 115 ani de când profesorul Nicolae Minovici a înființat Societatea de Salvare din București și, odată cu ea, prima stație de Salvare din România, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei. Sub deviza „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”, sub directa îndrumare a profesorului Minovici, primul echipaj, format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, și-a făcut apariția, în ziua de 28 iulie 1906, în București. Pentru a nu se uita niciodată acest moment important pentru sistemul medical românesc, prin Legea nr. 22/2015, s-a stabilit ca această dată să fie celebrată, anual, Ziua Ambulanței din România. Legea oferă autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate posibilitatea să organizeze în această zi evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.

În ultimii doi ani, contextul epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 nu a mai permis festivități de amploare. Ziua Națională a Ambulanței este însă un moment important în istoria sistemului medical românesc, astfel că astăzi, salvatorii marchează momentul aniversar așa cum știu ei mai bine, salvând vieți. Vor aminti însă celor cărora le vin întotdeuna în ajutor că astăzi este ziua lor, lăsând sirenele să sune într-un glas, la ora 10.00, în toată țara, timp de câteva minute.

 

Dan Vasili Dogaru

Liderul filialei locale a Federației Naționale Sindicale Ambulanța, Dan Vasili Dogaru, spune că, la fel ca și anul trecut, Ziua Națională a Ambulanței se sărbătorește prin muncă, fiind vorba de un serviciu în care se lucrează la foc continuu, dar și pentru că trebuie respectate restricțiile impuse de pandemia de Covid-19. „Ca și anul trecut, festivitatea prin care marcăm Ziua Națională a Ambulanței va fi una simbolică. Cei care nu ne vom afla în dispozitiv vom marca evenimentul în curtea SAJ Buzău, prin semnal acustic și vizual al ambulanțelor din curtea unității, timp de 1-2 minute și încheiem prin difuzarea imnului ambulanței. După aceea ne reluăm cu toții programul normal și sărbătorim prin muncă, pentru că profesia de asistent medical la Ambulanță înseamnă o luptă permanentă cu secundele, cu traumele majore, cu situațiile limită. Nu-ți permiți să fii obosit, supărat sau indispus, pentru că riști să pierzi viața pe care ți-ai asumat s-o salvezi. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă întotdeauna, dar mai ales în perioada pandemiei, în care s-au aflat permanent în prima linie și nu s-au plâns nicio secundă că le este prea greu, au făcut ce știu ei mai bine, au salvat vieți. La mulți ani tuturor!”, a declarat liderul sindicaliștilor buzoieni de la Ambulanță.

Acesta a mai precizat că la momentul actual, echipajele de la SAJ Buzău nu se confruntă cu probleme deosebite, având la dispoziție toate cele necesare pentru a fi „totdeauna și tuturor de ajutor”, dar a subliniat că personalul medical este în continuare deficitar, mai ales în perioada verii, când canicula face ca numărul de solicitări să crească.

 

Dr Lhuana Zissu

De ziua lor, a salvatorilor, managerul SAJ Buzău, dr. Lhuana Zissu, le transmite colegilor săi din Buzău și din țară, precum și tuturor celor care au ales medicina de urgență, că le mulțumește pentru profesionalism, dedicare și promptitudine, pentru felul în care au înțeles că salvarea de vieți este una dintre cele mai nobile misiuni ale existenței umane și le urează tuturor „La mulți ani cu sănătate, putere de muncă și satisfacții pe măsură!

În contextul în care 2021 reprezintă, ca și 2020, poate unii dintre cei mai dificili ani de existență a serviciului de ambulanță, dr Zissu subliniază că  „munca în urgență este extrem de dificilă, contra cronometru, iar noi suntem conștienți că fiecare secundă contează și orice greșeală sau întârziere poate să însemne diminuarea șanselor la supraviețuire a celor care ne cear ajutorul”. Are însă convingerea că cei care au ales această profesie „au făcut-o din pasiune, iar atunci când dau de greu știu să găsească cele mai bune soluții pentru a ajuta oamenii aflați în nevoie și a-și respecta cu sfințenie jurământul profesional. În această profesie este nevoie nu doar de profesionalism, ci și de empatie, de unitate și eficiență și uneori chiar de spirit de sacrificiu. Cred că suntem capabili să îndeplinim aceste deziderate și că, împreună, putem să slujim interesele pacienților noștri”, a subliniat directorul SAJ Buzău, asigurându-și colegii că în ea vor găsi mereu „un coleg și un partener de dialog”.

SAJ Buzău are 220 de angajați, din care 200 fac parte din personalul operativ, și 56 de autospeciale cu care se deplasează la solicitările pacienților aflați în difcultate, pentru a le acorda ajutor medical de urgență. Din păcate, doar trei medici sunt, la ora actuală, în activitate, Medicina de urgență fiind o specialitate grea și extrem de solicitantă, pe care nu mulți medici sunt dispuși să o practice.

 

Elena Comanescu

Exprimându-și aprecierea față de colegii de la Ambulanță, președintele OAMGMAMR Buzău, Elena Comănescu, le transmite toată aprecierea sa și a întregii conduceri a organizației profesionale, față de munca pe care asistenții medicali și întregul personal din cadrul acestui serviciu o depun de „115 ani de când există Serviciul de Ambulanţă, care este unul dintre cele mai solicitate și solicitante din domeniul sănătăţii şi principalul segment al asistenţei medicale şi transportului pacienţilor pentru ugenţe prespitalicești. Implicarea, profesionalismul şi dăruirea colegilor noştri care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului Județean de Ambulanţă Buzău, la fel ca și a celor care profesează în acest domeniu în întreaga țară, onorează profesia de asistent medical şi întăresc rolul acesteia în relaţia cu pacienţii. Le transmitem, astăzi, cele mai sincere și calde urări de bine colegilor noştri asistenţi medicali din cadrul Serviciului Român de Ambulanţă și echipajelor din Sistemul Naţional de Urgenţă. La mulţi ani, salvatori! Să fiți sănătoși!”, este mesajul președintelui OAMGMAMR Buzău.

 

Gheorghe Chiș

Cu prilejul Zilei Naționale a Ambulanței, Ghoerghe Chiș, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România a declarat că aşteaptă de la Guvern să definitiveze cele o mie de posturi suplimentare pentru serviciile de ambulanţă din ţară şi reaplicarea Legii 5 din 2021, privind Statutul personalului operativ de intervenţie, suspendată luna trecută din cauza pandemiei. „Din păcate, această suspendare umbreşte această zi festivă pentru serviciile de ambulanţă pentru că a creat nemulţumire în rândul personalului nostru”, a declarat Gheorghe Chiş, menționând că în Legea 5 sunt prevăzute şi alte reglementări pentru buna organizare a sistemului, cum ar fi examenul fizic ca probă eliminatorie la angajare, în condiţiie în care trebuie să fie angajaţi oameni capabili să desfăşoare activitatea care se impune pe teren.

Acesta a transmis și un mesaj angajaților din serviciile de Ambulanță, le-a urat tuturor „La mulţi ani cu sănătate!” şi „multe satisfacţii în viaţa profesională. Sigur, ziua de 28 iulie are un impact important în viaţa Ambulanţei, având în vedere o istorie şi tradiţie de 115 ani. Le dorim tuturor românilor să fie sănătoşi şi totuşi, dacă soarta face să aibă nevoie de noi, noi să putem să-i ajutăm şi să ne bucurăm împreună că intervenţia noastră le readuce sănătatea”, a afirmat liderul Ambulanța.

 

Puțină istorie

La 28 iulie 1906, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici, era înființată „Societatea de Salvare din Bucureşti”, care de la momentul înfiinţării și-a desfăşurat activitatea sub deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, sub directa îndrumare a dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei. De atunci, Salvarea funcţionează regulat, România fiind al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu.

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.

În 1912, în Bucureşti au fost aduse, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat, în 1943, în localul salvării din Bucureşti, moment care a pus bazele apariţiei primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă.

În 1992, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti s-a înfiinţat prima Școală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România.

În 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă, respectiv, Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

În anul 2001 a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în perioada 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

În perioada 2006-2007 s-a trecut la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012 a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

 

Le dorim și noi salvatorilor de vieți „La mulți ani cu sănătate!”

 


Adaugati un comentariu


 

*