Ziua Națională a Ambulanței, sărbătorită fără fast în acest an

Din cauza contextului epidemiologic generat de pandemia de Covid-19, activitățile care ar fi trebuit să aibă loc azi au fost anulate, momentul fiind marcat prin festivități restrânse organizate la sediile serviciilor județene.

 

Astăzi se împlinesc 114 ani de când profesorul Nicolae Minovici, sub deviza „Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor”, a înființat Societatea de Salvare din București și, odată cu ea, prima stație de Salvare din România, la data de 28 iulie 1906, dată care este marată, anual, Ziua Ambulanței din România.

Dacă în anii anteriori, evenimentul era marcat de festivități ample, la care participau echipaje ale serviciilor de ambulanță județene din întreaga țară, de această dată, contextul epidemic nu a mai permis acest lucru. Festivitățile care ar fi trebuit să aibă loc anul acesta la Sibiu s-au anulat, în primul rând pentru a se respectă măsurile dispuse în perioada stări de alertă, dar și pentru că echipajele de la Ambulanță sunt mai solicitate în această perioadă.

Totuși, fiind vorba de un moment important în istoria acestui serviciu, Ziua Națională a Ambulanței a fost marcată în această dimineață la nivelul fiecărei stații din teritoriu și municipiul București.

O astfel de festivitate a avut loc și la sediul Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, în această dimineață, unde membrii echipajelor de pe ambulanțe s-au adunat în curtea unități iar sirenele autospecialelor de intervenție au sunat timp de câteva minute.

 

Dan Vasili Dogaru

Liderul filialei locale a Federației Naționale Sindicale Ambulanța, Dan Vasili Dogaru, a declarat că, la fel ca și în anii precedenți, Ziua Națională a Ambulanței se sărbătorește în principal prin muncă, fiind vorba de un serviciu în care se lucrează la foc continuu. „Pentru anul acesta festivitatea care marca acest eveniment era planificată să se desfășoare la Sibiu, unde ar fi trebuit să trimitem și noi un echipaj care să reprezinte SAJ Buzău. Din păcate, situația actuală este cea pe care o știm cu toții, astfel că evenimentul de la Sibiu nu a mai putut fi organizat. Noi am avut în această dimineață o festivitate mai restrânsă la care au participat colegii din serviciul județean, după care am reluat programul normal și sărbătorim prin muncă”, a declarat liderul sindicaliștilor buzoieni de la Ambulanță.

Acesta a mai precizat că la momentul actual, echipajele de la SAJ Buzău nu se confruntă cu nici un fel de probleme deosebite, având la dispoziție toate cele necesare, inclusiv echipamente de protecție împotriva contaminării cu noul coronavirus.

 

Referindu-se la acest ultim aspect, liderul sindicaliștilor buzoieni a menționat, mai în glumă mai în serios, că membri echipajelor de intervenție sunt mulțumiți că nu ne mai confruntăm cu temperaturi caniculare, pentru că în acest mod, purtarea combinezoanelor de protecție devine ceva mai suportabilă.

Ne echipăm cu combinezoanele doar atunci când mergem la intervenții unde este vorba de pacienți suspectați că ar putea fi infectați cu noul coronavirus, adică cei care prezintă simptomele specifice. Este destul de dificil să te miști cu acel echipament pe tine, dar măcar suntem mulțumiți că suntem trecui de jumătatea lui iulie și încă nu este foarte cald. Oricare ar fi condițiile, de descurcăm, dovadă fiind și faptul că nu am avut nici un caz de Covid în rândul colegilor care lucrează pe ambulanțe”, a mai declarat Dan Vasili Dogaru.

Apariția Serviciului de Ambulanță din România i se datorează profesorului Nicolae Minovici, cel care a introdus prima Salvare în București, în urmă cu 114 ani. Abia în 2015, data de 28 iulie a fost recunoscută oficial ca fiind Ziua Națională a Ambulanței, după ce Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege în acest sens. Legea a fost promulgată de președintele Iohannnis în luna martie a aceluiași an, iar în luna iulie Ziua Națională a Ambulanței a fost sărbătorită pentru prima dată.

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

De ziua lor, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, le transmite salvatorilor de la Ambulanță că „2020 reprezintă, probabil, unul dintre cei mai dificili ani de la înființarea serviciului de ambulanță și până în prezent. În această perioadă, sistemele medicale din întreaga lume trebuie să facă față unei situații fără precedent, în care este mobilizată întreaga resursă existentă. Vă mulțumesc pentru efortul dumeavoastră depus pentru asigurarea unui răspuns adecvat la cea mai importantă provocare de sănătate publică de la nivel global din ultimul secol – pandemia cu noul corornavirus. Munca în urgență este extrem de dificilă, iar cea în urgența prespitalicească una foarte grea, contra cronometru, în care fiecare greșeală sau întârziere poate să însemne diminuarea șanselor la supraviețuire” și le urează sănătate. Asigurându-i că în el vor găsi mereu „un susținător și un partener de dialog”. Ministrul subliniază că „este nevoie de unitate și eficiență în acest domeniu de activitate și cred că putem să îndeplinim aceste deziderate. Numai împreună, uniți, vom putea să slujim interesele pacienților noștri”.

 


Adaugati un comentariu


 

*