Medicii români, ademeniți de clinicile din străinătate cu salarii de 10.000 de euro

28 iulie 2021 | 0 comentarii |

Cele mai căutate specializări medicale pentru care angajatorii străini oferă între 6.000 şi 10.000 de euro sunt medicina de familie, ginecologie, dermatologie, gastroenterologie, oncologie, stomatologie şi chirurgie.

 

România se confruntă cu o criză acută de medici, mai ales în domeniul medicinei primare și al celei de urgență, chiar dacă s-au mărit salariile în spitale, iar medicilor de familie li s-a oferit posibilitatea să ofere pacienților noi servicii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Mai mult, majoritatea medicilor tineri optează pentru spitalele din centrele universitare după terminarea rezidențiatului, astfel că în spitaele din provincie criza de specialiști continuă să fie resimțită în aproape toate domeniile, oricâte eforturi fac managerii unităților medicale și autoritățile locale de a-i atrage, cu diverse bonificații și facilități.

Și chiar dacă s-a redus numărul medicilor care termină facultatea cu gândul de a pleca în străinătate sunt încă mulți tineri care, așa cum preciza de curând președintele Colegiului Național al Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, medicul român are nevoie de „ceva în plus, nu numai de bani, nu numai de recompense financiare, are nevoie de un mediu prietenos, are nevoie de un spital, de un sistem sanitar modern, de infrastructură modernă, de respect. Avem nevoie de spitale moderne și avem nevoie de un loc unde să ne desfășurăm cu demnitate actul medical. Astea sunt motivele pentru care medicii pleacă la ora actuală”.

 

În aceste condiții, nu este de mirare că multe clinici din străinătate, unde criza de medici pare să fie la fel de mare, vin cu oferte  tentante pentru medicii români, oferindu-le salarii foarte mari, condiții avantajoase de a profesa și o serie de bonificații. Numai pe platforma de recrutare BestJobs sunt peste 3.000 de anunţuri pentru joburi în domeniul medical, cu oferte salariale care depăşesc 2.000 euro la început de carieră, cu mult peste ce se oferă într-un spital public din România. O parte dintre posturile ofertate conțin și pachete de beneficii, ajungând astfel la 10.000 de euro. Cele mai căutate specializări medicale pentru care angajatorii oferă între 6.000 şi 10.000 de euro sunt medicina de familie, ginecologia, dermatologia, radiologia, gastroenterologia, oncologia, stomatologia şi chirurgia, iar clinicile străine le oferă, pe lângă salariul mare, o bază de pacienţi garantată, sprijin în relocare şi mediu de lucru cu specializări diverse.

Printre ţările care îşi caută intens personal medical în România se numără Franţa, Suedia, Olanda, Germania şi Belgia. „Observăm cum anunţurile postate de clinicile europene oferă medicilor români salarii cu mult peste ce pot obţine în România, pornind chiar şi de la primele niveluri de pregătire. Dacă în România, un medic rezident poate accesa o poziţie cu un salariu net de 7.000 de lei, în străinătate, salariul pentru acelaşi rezident poate începe de la 2.000 de euro. Tocmai de aceea, mulţi medici optează pentru un job în străinătate încă de la terminarea facultăţii. În plus, spitalele şi clinicile din afară ştiu că medicii români sunt foarte bine pregătiţi, lucru care îi determină să caute personal la noi în ţară, în număr aşa mare”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs România.

 

Dr Otilia Tiganas

În România, peste 700 de localități din țară nu au nici măcar un cabinet medical pentru medicina primară, iar doctorii, care ar trebui să asigure primul contact cu pacienții, lipsesc cu desăvârșire. Și nu puține sunt localitățile unde medicii de familie au trecut, demult, de vârsta pensionării, dar au rămas în câmpul muncii pentru că nu are cine să îi înlocuiască, darși pentru că pensiile cu care s-au ales după 35-40 de ani de muncă sunt mici și nu le ajuge să trăiască decent, după o viață întreagă de muncă.

Reprezentanții Asociației Naționale a Medicilor de Familie spun că deficitul de medici de familie, dominant în mediul rural, va ajunge la o criză pe care sistemul medical nu va putea gestiona și mai ales depăși, la un moment dat. Indiferent câte posturi ar fi scoase la concurs, la rezidenţiat, medicii tineri nu vor fi atrași de medicina de familie. Această specialitate se pare că devine din ce în ce mai puțin atractivă, atât profesional, cât și financiar, în România, de aceea, chiar și cei care optează pentru rezidențiatul în această specialitate, pleacă ulterior în străinătate, unde le sunt oferite condiții mult mai bune de a profesa și de a fi răsplătiți pe măsură.

Pe lângă toate acestea, medicii de familie susțin că „toate modificările, revoltele populare sau de breaslă, abuzurile sau mângâierile financiare pe care țara, prin CNAS și Ministerul Sănătății (DSP în teritoriu), ni le-a aplicat” nu au făcut decât să contribuie la „masacrul istoric al medicinei de familie românești”, așa cum scrie într-o postare pe blogul personal, dr. Otilia Țigănaș, care trece în revistă lipsa de viziune a tuturor guvernelor și miniștrilor perindați la Sănătate în ultimii 30 de ani.

 

 


Categorii: Actual, Jobs, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*