Pesta porcină închide târgurile de animale din Buzău
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor Buzău a anunțat că decizia a fost luată DE ÎNDATĂ, pe perioadă nedeterminată, iar orice semn de boală sau cadavru de porc se va notifica URGENT și OBLIGATORIU medicului veterinar.
Târgurile de animale autorizate din judeţul Buzău au fost închise pe timp nelimitat, din cauza epidemiei de pestă porcină care a lovit România în ultimele săptămâni și după confirmarea unor noi cazuri în județele Brăila și Tulcea. La începutul acestei luni, în Tulcea, unul dintre cei mai mari agenți comerciali din zonă, CARNIPROD, a fost nevoit să sacrifice, din cauza pestei porcine africane, 44.580 de porci, identificat atât în crescătoriile cât și în unitățile de procesare ale firmei. Atât porcii cât și produsele din 30 de magazine au fost incinerate, așa că agentul economic, care anul trecut a înregistrat un profit de 19 milioane de euro, a rămas fără nimic, în câteva zile, iar peste 500 de angajați au ajuns șomeri.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunțat, printr-un comunicat, că „având în vedere evoluţia explozivă şi implicit tendinţa extinderii pestei porcine africane pe teritoriul României, vă comunicăm că se suspendă, pe o perioada nedeterminată, activitatea în toate târgurile de animale autorizate sanitar veterinar de pe raza teritorială a județului Buzău”.
Potrivit aceluiași document, este interzisă, totodată, organizarea aglomerărilor de animale de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii. „Orice semn de boală la porci va fi notificată OBLIGATORIU medicului veterinar teritorial. Descoperirea oricărui cadavru de porc, indiferent de cauza presupusă sau cunoscută a morţii va fi URGENT şi OBLIGATORIU notificată medicului veterinar teritorial”, menționează conducerea DSVSA. Respectarea interdicţiilor dispuse prin prezenta va fi atent monitorizată de echipe mixte de control formate din reprezentanţi ai DSVSA Buzău şi alte instituţii judeţene cu rol de control şi asigurare a liniştii şi ordinii publice.
Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (ANCPR), Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin (AMVS), Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate (ANFNC) și Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) cer autorităților implementarea unor acțiuni comune de prevenire. Totodată, ei atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației că în cazul în care nu vor fi luate și respectate măsuri imediate de limitare a răspândirii bolii efectele economice vor fi semnificative și pe termen lung.
Preşedintele ANPCPR, Ioan Ladoși, consideră că virsul pestei procine africane, după ce a fost deja depistat în patru judeţe din România, respectiv Satu Mare, Tulcea, Brăila şi Constanţa, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), va continua să se răspîndească și în alte zone. „Se va mai răspândi virusul, întrebarea este cu ce viteză şi în ce direcţie, adică pe ce palier: porci mistreţi, gospodăriile populaţiei sau ferme comerciale. În Tulcea la Carniprod sunt tăiaţi şi incineraţi 2.000 de porci pe oră. În cel mai negru scenariu există posibilitatea să rămânem fără porci. Statul despăgubeşte doar 50-60% din paguba totală“, a spus Ladoşi.
Crescătorii de animale susțin că, deşi inspectorii sanitari veterinari spun că pesta porcină africană nu afectează oamenii, acest virus produce pagube economice însemnate crescătorilor de porci, pentru că odată depistat virusul într-o fermă, toate animalele trebuie sacrificate şi neutralizate.
Pesta porcină africană este o boală virală periculoasă, pentru care nu există tratament sau vaccin la ora actuală. Afectează porcii domestici și porcii sălbatici (mistreții) și are o evoluție cu 100% mortalitate, provocând pierderi economice substanțiale țării pe teritoriul căreia evoluează, datorită restricțiilor care se impun prin comerțul cu animale vii și prin comerțul de produse de origine animală. ANSVSA, prin alertele primite prin sistemul rapid de alerte al Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor și de la Uniunea Europeană, a notificat și a stabilit un nivel maxim de alertă în mod special pentru județele în care s-au descoperit focare de infecție și pentru județele limitrofe acestora. Pentru că există pericolul de pătrundere a virusului pe întreg teritoriul țării, toate serviciile veterinare românești sunt în alertă și sigur s-a stabilit un plan de acțiune
Porcii mistreţi sunt principala sursă de contaminare cu virusul pestei porcine africane, motiv pentru care ANSVSA oferă vânătorilor, gestionarilor fondului cinegetic şi persoanelor implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, bolnavi sau pentru cei împuşcaţi, în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată, aceștia primesc un stimulent în valoare de 400 de lei. Banii sunt alocaţi din bugetul ANSVSA, din care Comisia Europeană rambursează 75%.
România are un efectiv de porcine de circa 4,4 milioane capete, iar în perioada 2006-2017, efectivul de porcine al României a scăzut cu aproximativ o treime, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.