Mega-escrocheria Hexi Pharma, recunoscuta public de autoritati

Analizele cerute de Guvern au confirmat faptul ca produsele dezinfectante livrate de aceasta companie spitalelor erau diluate. S-a dispus incetarea imediata a utilizarii acestora. Mai multe spitale au sistat interventiile chirurgicale si recoltarea de sange si spun ca se vor adresa instantei. 

 

laborator_analizeAutoritatile au venit, ieri, dupa sedinta de Guvern, cu confirmarea oficiala a informatiilor dezvaluite cu cateva zile in urma de o ampla ancheta jurnalistica. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Victor Strambu, a anuntat ca produsele dezinfectante livrate de Hexi Pharma sunt intr-adevar neconforme, concentratiile de subsatante active fiind mult mai mici decat cele inscrise pe etichete.

Anuntul a fost facut in cadru oficial, dupa ce laboratorul ICECHIM a raportat rezultatele primelor analize efectuate in cazul probelor din produsele Hexi Pharma recoltate din spitale.  Toate cele 10 produse analizate au fost gasite neconforme, constatandu-se dilutii ale substantelor active  mult mai mici fata de concentratiile inscrise pe etichete. Un astfel de produs, care era mai mult apa chioara decat dezinfectant este Hexio-Skin, folosit de chirurgi pentru a-si dezinfecta mainile inainte de a intra in operatie, in cazul caruia analizele au constatat ca una dintre substantele active inscrise pe eticheta aproape ca nici nu era prezenta, fiind gasita o concentratie de 0,1 la suta, fata de 25 la suta, cat era inscris pe eticheta.

Analizele vor continua, pentru ca mai sunt in lucru circa 70 de probe de la alte 20 de produse ale aceleiasi companii, totodata fiind facute teste pentru a se stabili daca prin spitale mai exista si alte produse similare care nu repsecta standardele de calitate.

 

Dr. Victor Strambu - secretar de Stat MS

Dr. Victor Strambu – secretar de Stat MS

In cadrul unei conferinte de presa sustinute pe aceasta tema, Strambu a dat si alte exemple de produse gasite neconforme in urma analizelor.  Exista diferente de concentratii intre valoarea declarata si cea masurata de ICECHIM. E vorba de procente de concentratii pe diverse tipuri de substante active. S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce exista pe eticheta produsului imbuteliat fata de recomandarile pe care le are Comisia de biocide, care lucreaza dupa standardele unui Regulament specific. Toate produsele analizate pana acum sunt neconforme. De exemplu, la Clorura de amoniu, 15% era valoarea declarata, 5,18% valoarea masurata de catre specialistii de la ICECHIM. De asemenea, mai sunt diferente la un produs de iod, valoarea declarata este 10%, cea determinata este 7,41%. La glutaraldehida avem 12% valoare declarata, 1,23% valoare masurata”, a declatat secretarul de Stat.

In aceste conditii, Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil impotriva Hexi Pharma, dupa ce testele oficiale prezentate miercuri au aratat ca substantele biocide sunt neconforme, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, mentionand ca in perioada imediat urmatoare vor urma controale incrucisate in toata tara.

 

medici dezinfectantS-a decis astfel retragerea imediata a produselor Hexi Pharma, spitalelor care mai detin astfel de produse cerandu-li-se ca acestea sa nu mai fie folosite. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului a recomandat ca substantele Hexi Pharma sa nu mai fie utilizate, amintind ca in cazul in care unele spitale nu au acum decat Hexi, in 24 de ore pot achizitiona o alta substanta, este dreptul managerului de spital de a face asemenea achizitie cu sumele pe care le are la dispozitie, a adaugat el. Potrivit legii, spitalele pot face achizitii directe de maximum 15.000 de euro.

Oficialul din minister a precizat ca nu exista riscul sa apara o criza a dezinfectantilor, pentru ca in Romania exista alti 18 producatori de astfel de substante, plus numerosi importatori si distribuitori. Pe piata romaneasca sa afla la ora actuala aproximativ 110 tipuri de biocide, asa ca stocurile neconforme de la Hexi Pharma vor putea fi inlocuite cu usurinta. In acest sens, Institutul National de Sanatate Publica va intocmi o lista completa cu producatorii si produsele respective, iar directiilor de sanatate publica li se vor face recomandari in cadrul unei videoconferinte, cu privire la retragerea din toate unitatile sanitare a dezinfectantilor cu marca Hexi Pharma.

 

scandal_hexi_pharmaLa scurt timp dupa ce reprezentantii autoritatilor au facut acest anunt, compania Hexi Pharma a anuntat ca si-a incetat activitatea, transmitand si un comunicat in care in si cere scuze public atat personalului medical, cat si persoanelor afectate sau care ar fi putut fi afectate de aceasta situatie. „In urma rezultatelor anuntate astazi, Hexi Pharma isi cere scuze public, atat medicilor si personalului medical, cat si tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformitati. In numele tuturor angajatilor Hexi Pharma, ne dorim ca vinovatii sa fie gasiti cat mai repede. Toate produsele vor fi retrase in cel mai scurt timp, fabrica si firma si-au incetat deja activitatea si au demarat de ieri procedurile legale pentru inchidere”, este anuntul facut de compania producatoare.

Din aceste randuri se poate intelege ca a fost vorba de o simpla eroare, aparuta din greseala, nu de un adevarat atentat la sanatatea publica ce a fost comis ani in sir cu buna stiinta, cu un singur scop – cel al rotunjirii profiturilor, chiar cu pretul vietii unor oameni, despre care toti cei care au contribuit au avut stiinta.

Unitatile medicale insa sunt revoltate, unele au sistat interventiile chirurgicale, altele nu mai recolteaza sange si anunta ca vor actiona in instanta Hexi Pharma pentru ca au pus in pericol pacientii, iar trtatamentele necesare in urma unor infectii nosocomiale sunt fosrte scumpe si uneori ineficiente.

In continuare, procurorii fac cercetari in rem sub aspectul comiterii infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificare de alimente sau alte produse, fapte pentru care legea prevede pedepse cu inchisoarea de la sase luni la doi ani.

 Comentarii (1)

  1. Casucci Nina spune:

    Imi pare rau sa spun ca am lucrat in sanatate, in Buzau, peste 15 ani. Din fericire nu mai sant in tara din 2002, dar ce se intampla acum in sanatatea din Romania este strigator la cer… Cate ilegalitati!
    Din pacate am parinti batrani si bolnavi intr-un sistem ialomitean de sanatate mult mai bolnav decat parintii mei.
    Oare unde vor ajunge persoanele cu probleme de sanatate??? Nimeni nu se intereseaza de nimic, fiecare face legea pe plan local. ….

Adaugati un comentariu


 

*