Analizele necesare diagnosticarii si monitotizarii cancerului limfatic, decontate de anul viitor

23 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Asociatia Daruieste Viata a facut numeroase demersuri pe langa Ministerul Sanatatii si a obtinul angajamentul oficialitatilor ca vor plati aceste investigatii, incepand cu 1 ianuarie 2015.

 

cancer limfaticAsociatia Daruieste Viata, una dintre cele mai active organizatii umanitare in domeniul luptei impotriva afectiunilor oncologice, a obtinut zilele acestea o victorie in lupta cu indiferenta autoritatilor. In urma a numeroase demersuri facute, a reusit sa smulga promisiunea oficialilior din Ministerul Sanatatii ca, incepand de anul viitor, vor fi decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate analizele necesare diagnosticarii in profunzime si monitorizarii cancerului limfatic.

Demersurile au debutat in luna iunie a acestui an, prin adresarea unui memoriu catre minister, in care era semnalata existenta unei fisuri majore intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si momentul stabilirii tratamentului adaptat tipului de cancer. In memoriu se arata si ca analizele necesare diagnosticarii corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu sunt incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de Casa Nationala de Sanatate (CNAS).

 

analizeIntre reprezentantii asociatiei si Ministerul Sanatatii a fost incheiat un protocol prin care ministerul si CNAS se angajeaza sa finanteze, incepand cu 1 ianuarie 2015, analizele necesare diagnosticarii in profunzime si monitorizarii bolnavilor cu cancer limfatic. Referitor la acest protocol, Oana Gheorghiu, vicepresedintele asociatiei Daruieste Viata, a declarat ca „dupa mai multe discutii si doua intalniri cu Ministrul Sanatatii, domnul Nicolae Banicioiu, am reusit sa ajungem la un acord, pentru a rezolva situatia bolnavilor de leucemie. Avem convingerea ca daca se va respecta protocolul incheiat, se va putea asigura un circuit complet si coerent de diagnosticare si tratament al bolilor oncologice. Acest lucru va avea drept efect pe termen lung, cresterea ratei de supravietuire, dar si folosirea eficienta a bugetului alocat programelor de oncologie, prin diagnosticarea precoce si corecta si tratarea, cu costuri mult mai mici decat in prezent, a leucemiilor”.

 

laborator analize, stemAsociatia Daruieste Viata a realizat investitii de peste 4.000.0000 euro in centrele oncologice din tara, printre care dotarea a doua laboratoare de biologie moleculara si citogenetica la Institutul Clinic Fundeni si la Clinica de Oncopediatrie Louis Turcanu Timisoara. Cele doua laboratoare asigura infrastructura necesara unei diagnosticari corecte si in profunzime a leucemiilor si a altor tipuri de cancer limfatic. In momentul de fata, acestea functioneaza doar la nivel local. Din ianuarie 2015, cand Ministerul va sustine plata analizelor, aceste laboratoare vor putea deservi, fara probleme, clinicile din sudul si vestul tarii.

In noiembrie 2013, asociatia Daruieste Viata a lansat „Bursa de Fericire”, platforma online de strangere de fonduri ce transparentizeaza investitiile companiilor sau persoanelor fizice in proiectele pentru dotarea si modernizarea centrelor oncologice din Romania. Pana acum, investitiile la Bursa de Fericire au depasit suma de un milion de euro. Companiile pot redirectiona 20 la suta din impozitul pe profit catre proiecte sociale, dar si persoanele fizice pot contribui, fie prin donatii, fie prin directionarea a 2 la suta din impozit, altfel acesti bani ramanand la bugetul statului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*