S-a finalizat primul studiu din România privind supraviețuirea în cancerul pediatric

18 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetarea a fost efectuată de experți ai Centrului de Cercetare a Cancerului din cadrul Comisiei Europene, și conține date reale, nu estimate.

 

În cadrul unei dezbateri găzduite ieri de Palatul Parlamentului, Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică și  asociaţia Dăruieşte Aripi au prezentat rezultatele primului studiu efectuat în România, cu privire la rata de supraviețuire în rândul copiilor care suferă de afecțiuni oncologice. Cercetări similare au mai fost efectuate, însă datele prezentate au fost estimate, de această dată fiind vorba de un studiu care prezintă situația exact așa cum e, datele fiind reale.

Studiul a fost efectuat de experți din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului al Comisiei Europene, aceștia fiind prezenți la dezbaterea de la Palatul Parlamentului, alături de reprezentanți ai autorităților, ai organizațiilor de pacienți și de medici specialiști. Realizarea cercetării a fost posibilă datorită înființării Registrului Naţional al Cancerelor la Copil în România experții Comisiei Europene analizând datele centralizate în acest document în perioada anilor 2010-2013.

Conform rezultatelor prezentate ieri, în România sunt diagnosticate și tratate anual circa 400 de cazuri noi de cancere pediatrice, rezultând astfel o incidență de 10 cazuri la suta de mii de copii. Între anii 2010 și 2017 s-au înregistrat 3.708 cazuri de cancer la copii, cea mai mare frecvenţă fiind la grupa de vârstă 0-4 ani, iar cele mai puţine cazuri – la adolescenţii intre 15 și 19 ani. Leucemiile sunt cele mai frecvente afecțiuni oncologice în rândul copiilor, cu o incidență de 31% din cazuri, urmate de linfoame, cu o incidență de 16%, tumorile sistemului nervos – 14 % și tumorile apărute la nivelul oaselor și țesuturilor – 7%.

 

La nivel național, rata medie de supraviețuire în rândul copiilor afectați de boli oncologice este de 69,1%, cu circa 10 procente sub media înregistrată în Europa de Vest, dar la același nivel cu media din zona Europei de Est.

Prezent la dezbaterea de la Palatul Parlamentului, Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat că se dorește crearea unui pachet de servicii complet pentru pacienți oncologici, de la momentul diagnosticării, pe parcursul tratamentului, asigurându-se și monitorizare și activități medicale de suport. Acesta spune că se are în vedere și crearea unor centre regionale, în care pacienții să fie internați inițial și unde să se aplice protocoale internaționale, pentru ca apoi să își poată continua tratamentul în unități medicale, cât mai aproape de domiciliu.

Ne gândim  să creăm un pachet pentru bolnavul oncologic, un pachet complet, cu tot ce are nevoie de la momentul diagnosticării, pe parcursul tratamentului, monitorizare şi activităţi medicale de suport conexe, gen kinetoterapie, consiliere psihologică, şi să venim cam cu tot ceea ce beneficiază pacienţii în străinătate să beneficieze şi în România. În  momentul de faţă, o problemă este monitorizarea pacientului oncologic, între cele şase cure sau cinci cure câte fac, şi atunci, creând acest pachet, vom scoate pacientul oncologic din masa mare de pacienţi, în ceea ce priveşte investigaţiile paraclinice, fie imagistică, fie laborator”, a declarat președintele CNAS.

 

Vasile Ciurchea si Sorina Pintea

La rândul său, Sorina Pintea, aflată în ultimele zile de mandat în fruntea Ministerului Sănătății, a declarat în cadrul aceleiași dezbateri că nu va pleca din funcție înainte de a aproba Planul Național de Cancer. Aceasta a precizat că draftul este finalizat, s-au identificat și sursele de finanțare, iar în perioada următoare, până la schimbarea Guvernului, urmează să fie pus în dezbatere si apoi aprobat. În afară de acest program, la Ministerul Sănătății mai sunt în lucru 108 registre de boli, care, ca si în cazul Registrului Naţional al Cancerelor la Copil, vor crea posibilitatea unor studii similare, care vor oferi o situație clară referitoare la acele afecțiuni, și predictibilitate în vederea finanțării.

Ministerul are în lucru 108 registre de boală, care vor oferi o situaţie clară și predictibilitate pentru a asigura finanţarea necesară. Pentru aceasta au fost accesate fonduri europene, fonduri norvegiene şi elveţiene. De aceea, am definit anul viitor ca fiind anul programelor naţionale în sănătate. După elaborarea acestor registre, vom avea, în sfârşit o oglindă foarte clară a ceea ce ne dorim, nevoie de finanţare, nevoie de resurse umane, finanţarea medicaţiei pacienţilor”, a declarat Sorin Pintea.

Aceasta a reamintit și de introducerea în contractul-cadru a obligativității folosirii tumor-borad-ului de către centrele de oncologie. Este vorba de comisii multidisciplinare de existența cărora depinde în prezent finanțarea acestor centre. „De anul acesta a devenit obligatorie folosirea tumor-board-ului. Împreună cu CNAS, vom monitoriza modul în care funcţionează această abordare, până când acest lucru va deveni un reflex profesional”, a adăugat ministrul.


Adaugati un comentariu


 

*