Medicii din mediul urban isi pot continua activitatea si dupa pensionare

In baza unui aviz de la Directia de Sanatate Publica in raza careia isi desfasoara activitatea si a avizului de libera practica de la Colegiul Medicilor, acestia isi pot prelungi activitatea, la cerere.

 

medic familie pensionarCamera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat un proiect legislativ ce viza unele modificari aduse Legii privind reforma in domeniul sanatatii, prin care au fost eliminate unele discriminari care existau intre medicii de familie care isi desfasoara activitatea in mediul rural si cei din mediul urban. Este vorba de articolul 391 al respectivei legi, care a fost modificat astfel incat si mediciilor din mediul urban sa li se dea posibilitatea sa-si continue activitatea, la cerere, dupa ce au implinit varsta pensionarii. Acest privilegiu le-a revenit pana acum doar medicilor de familie din mediul rural, pentru care exista posibilitatea sa profeseze si dupa iesirea la pensie. Decizia fusese luata in contextul in care din cauza crizei de medici multe localitati ar fi ramas fara asistenta medicala.

Proiectul de modificare a legii fusese adoptat inca din 22 septembrie 2015 de catre Senat, iar saptamana aceasta a fost dezbatut si in Camera Deputatilor, obtinand aviz favorabil cu 211 voturi pentru si trei abtineri.

Camera Deputatilor fiind for decizional, proiectul legislativ urmeaza sa fie promulgat si publicat in Monitorul Oficial, dupa care prevederile sale vor putea fi puse in aplicare.

 

control medicalAstfel, medicii din mediul urban isi vor putea continua activitatea si dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de Directia de Sanatate Publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si a certificatiului de libera practica vizat de Colegiul Medicilor. „Medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de Directia de Sanatate Publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate”, se precizeaza in documentul legislativ.

Prelungirea activitatii se aproba intr-o comisie organizata la teritorial, alcatuita dintr-un reprezentant al Casei de Asigurari de Sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, un reprezentant al Directiei de Sanatate Publica judetene sau a municipiului Bucuresti si un reprezentant al Colegiului judetean al Medicilor sau al municipiului Bucuresti, se mai mentioneaza in documentul legislativ.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Comentarii (2)

  1. Alina R. spune:

    Buna ziua, m-ar interesa sa stiu daca este vorba doar despre medicii de familie sau sunt inclusi si medicii din spitale. va multumesc.

    • SB spune:

      Deocamdata doar pentru medicii de familie s-a adoptat acest text de lege. Medicii din alte specialitati isi pot continua activitatea, la cerere, doar in unitati sanitare private, iar in sistemul public de sanatate numai in cazurile in care exista o criza de medici in specialitatea respectiva si este argumentata de angajator.

Adaugati un comentariu


 

*