Proiectul legislativ privind salarizarea personalului medical a trecut de Comisia de Sanatate a Senatului

Daca, in cele din urma, legea va fi adoptata, medicii ar putea presta servicii private in spitalele publice, la cererea pacientilor.

 

UPDATE: Senatul a aprobat marti, 9 iunie,  propunerea legislativa privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile medicale publice, cu 54 de voturi pentru, 24 de voturi impotriva si 6 abtineri. Proiectul de lege, care permite prestarea de servicii si de acte medicale, la cererea pacientului, in spitalele publice, a fost dezbatut in plenul Senatului si a fost adoptat cu amendamentele Comisiei de sanatate publica.

comisia de sanatate

Un proiect de lege privind salarizarea personalului medical, propus la inceputul acestui ani de un grup de 102 parlamentari, a facut saptamana aceasta primii pasi catre promulgare, insa pana cand sa se poata materializa intr-o lege adoptata mai este cale lunga. Proiectul a trecut deocamdata doar de Comisia de Sanatate din Senat, unde a fost discutat si in cele din urma adoptat cu sase voturi pentru, patru impotriva si o abtinere. Proiectul prevede posibilitatea prestarii de servicii medicale private in spitalele de stat, la cererea pacientilor, medicii putand presta aceste servicii doar in afara orelor de program si fara a afecta activitatea obisnuita a spitalului. Odata adoptat in Comisia de Sanatate a Senatului, proiectul legislativ urmeaza a fi dezbatut in plenul acestei camere, iar daca va trece si de Senat, va fi discutat si in Camera Deputatilor, care este for decizional. Abia dupa ce va trece si de aceasta camera proiectul s-ar putea materializa intr-o lege, insa pana atunci mai dureaza, avand in vedere ca vacanta parlamentara se apropie cu pasi repezi iar parlamentatii nu vor mai avea timpul necesar analizarii proiectului.

 

hol spital pacientiIdeea ca medicii din spitalele de stat sa poata presta servicii in regim privat in afara orelor de program, in cadrul unitatilor respective este una mai veche, stand la baza acestui proiect care prevede ca, in cazul in care pacientii solicita acest lucru, sa poata beneficia de servicii private asigurate de anumiti medici in cadrul spitalelor din sistemul public, fiind practic tratati in sistem privat in cadrul unitatilor sanitare de stat. Initiatorii acestui document au avut in vedere mai multe aspecte atunci cand au realizat proiectul legislativ, tinand cont in principal de faptul ca multi pacienti doresc sa fie tratati doar de anumiti medici, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil, din cauza programului incarcat al acestora, pe fondul lipsei de personal. Deseori, pentru a beneficia de serviciile medicilor pe care ii agreaza, pacientii merg la clinicile private  iar sumele provenite din costurile tratamentelor intra in conturile acestor unitati, cei 102 parlamentari gasind o solutie ca si spitalele publice sa isi suplimenteze in acest mod veniturile.

 

1. medici spitalDupa cum se precizeaza in proiectul de lege, serviciile medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, numai in afara orelor de program al personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului si nici programul de urgenta din timpul garzilor. „In spitalele publice, serviciile sau actele medicale la cererea pacientului, in regim privat, pot fi angajate numai de catre personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care, la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului, alti medici din sistemul public sau privat sunt solicitati sa indeplineasca actul medical, in conditiile legii” se mai stipuleaza in actul normativ, care mai arata ca astfel de servicii private vor putea fi asigurate de medicii specialisti sau medicii primari – persoane fizice independente, cabinetele medicale individuale, societate civila medicala, dar si alte forme legale de organizare a activitatii medicale, care au in obiectul de activitate acordarea de servicii medicale, si indeplinesc conditiile mentionate mai sus.

 

salon pacienti eliasServiciile vor fi acordate doar de medicii cere nu se afla in timpul programului, aceasta practica fiindu-le interzisa in zilele in care sunt de garda. Totodata, respectivele servicii se vor acorda doar in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este acreditat.

In ceea ce priveste plata pe care pacientii o vor achita pentru serviciile private de care ar beneficia in spitalele publice, aceasta include remuneratia personalului medical implicat in ingrijirea lor, amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatiile, investigatiile si analizele medicale, materialele sanitare, dispozitivele medicale, medicamentele, hrana, utilitatile, inclusiv cele aferente spalarii inventarului moale, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor, modalitatea de tarifare urmand a fi stabilita de Ministerul Sanatatii, in cazul in care proiectul de lege va primi avizul favorabil al Parlamentului si va fi promulgat.

 

medici spital pacient eliasDocumentul prevede si modalitatea de incheiere a contractului pentru aceste servicii, urmand a fi vorba de un contract tripartit, incheiat intre pacient sau reprezentantul sau legal, medicul sau medicii solicitati de acesta si managerul spitalului in care pacientul va fi internat. Conform acestui contract, medicii care vor asigura tratamentul si ingrijirea pacientului isi vor asuma si raspunderea juridica pentru servicul medical prestat. In ceea ce-l priveste pe pacient, acesta va semna odata cu contractul si un comsimtamant prin care isi va da acordul pentru toate analizele, investigatiile, manevrele si interventiile medico-chirurgicale impuse de actul medical.

Tarifele minimale percepute pacientilor vor fi prevazute intr-un registru special aprobat de consiliul de administratie al spitalului si avand avizul Ministerului Sanatatii, iar plata poate fi facuta direct de catre pacient sau prin intermediul unei polite de asigurare suplimentara, insa in niciun caz cheltuielile nefiind decontate de CNAS.

Initiatorii legii s-au gandit si la destinatia acestor sume, stipuland in proiect ca din acesti bani, „managerul poate bonifica performanta profesionala a personalului de specialitate medico-sanitar angajat al spitalului, prin acordarea de recompense financiare, care se cumuleaza cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar”.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*