Atentie la ce banci de celule stem apelati!

Specialistii atrag atentia ca in Romania este legala doar recoltarea de celule stem din sangele si testutul cordonului ombilical, iar bancile care fac recoltari si din dintii de lapte sunt in afara legii.

 

doctor-celule-stemIn ultimii ani a devenit, si in Romania, tot mai uzuala recoltarea de celule stem din cordonul ombilical, celule care sunt apoi depozitate si pastrate in banci speciale pentru a putea fi utilizate ulterior, in cazul in care copilul ar avea o problema de sanatate ce ar putea fi rezolvata cu ajutorul acestor celule recoltate la nastere. Cum spuneam, tot mai multe cupluri apeleaza la aceasta procedura, parintii aratandu-se dispusi sa plateasca niste sume in plus, presupuse de procedura de recoltare si apoi de pastrarea celulelor in bancile specializate, fiind asigurati ca se vor putea baza pe aceasta solutie in cazul in care copiii vor avea pe parcursul vietii o problema majora de sanatate. Pentru a putea functiona, bancile de celule stem au nevoie de o acreditare din partea Ministerului Sanatatii, iar in acest sens trebuie sa respecte si reglementarile legale referitoare la aceasta procedura.

Unitatile specializate in recoltarea si depozitarea celulelor au infiintat si propria organizatie – Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem, care are ca obiective principale informarea corecta a parintilor si viitorilor parinti cu privire la aceste proceduri, precum si supravegherea modului in care unitatile de acest gen respecta prevederile legale si Codul Etic pe care organizatia l-a elaborat in urma cu doi ani.

 

celule stem FundeniRecent,  asociatia a lansat insa un semnal de alarma, cu privire la anumite banci de acest gen care isi atrag clientii precizand ca efectueaza recoltarea de celule stem si din dintii de lapte ai copiilor. Potrivit unui comunicat facut public zilele acestea, membrii asociatiei precizeaza ca aceasta procedura, ce presupune recoltarea de celule stem din dintii de lapte, este strict interzisa si ilegala, atat in Romania cat si in celelalte state europene.

Parintilor si viitorilor parinti li se atrage atentia ca singurele proceduri pe care bancile familiale de celule stem sunt autorizate sa le practice in Romania sunt recoltarea de celule stem din sangele si din tesutul cordonului ombilical, proceduri ce se efectueaza de obicei la nasterea copilului. „Asociatia precizeaza pe aceasta cale faptul ca, in Romania, este strict interzisa si ilegala recoltarea de celule stem din dintii de lapte. Atragem atentia viitorilor parinti ca orice persoana sau companie, care ofera un astfel de serviciu este in afara legilor in vigoare, legi care reglementeaza domeniul celulelor stem cu tot ceea ce implica acesta: recoltare, prelevare, transport, procesare, testare şi crioprezervare”, se arata in comunicatul de presa.

 

Dr. Dorin Pirciog

Dr. Dorin Pirciog

Specialistii mai precizeaza ca dintre sursele de recoltare a celulelor stem, sangele cordonului ombilical reprezinta cea mai usoara modalitate de recoltare a unei grefe, intrucat nu implica niciun risc pentru copil sau pentru mama. In plus, celulele stem recoltate la nastere din sangele cordonului ombilical, metoda mai nou aparuta, au un avantaj major, constand in  particularitatea de a fi mai tinere decat cele din maduva osoasa sau sangele periferic, surse utilizate mai demult in efectuarea transplanturilor.

Prin intermediul aceluiasi document, medicul Dorin Pirciog, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem, face un apel catre toate bancile de celule stem care functioneaza legal si sunt acreditate, sa respecte Codul de Etica si sa se alature organizatiei. „Pentru a oferi credibilitate clientilor lor si pentru a arata ca se ghideaza pe aceleasi principii respectate de noi, invitam toate bancile de celule stem sa respecte Codul de Etica, pe care ARBACS l-a elaborat si lansat la inceputul anului 2013. De asemenea, pentru ca aceste banci sa demonstreze ca politicile lor sunt corecte, in conformitate cu deontologia profesionala, ii invitam sa se alature asociatiei si astfel sa contribuie, impreuna cu noi, la maturizarea pietei si la informarea corecta si continua a parintilor din Romania”, precizeaza acesta, citat in comunicatul de presa.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (3)

 1. Ana Radu spune:

  Au ajuns sa se joace si cu sanatatea copiilor. Din dintii de lapte!? Mare atentie viitoare mamici!

 2. Costel Stanciu spune:

  Ce face Ministerul Sanatatii?

  • Mihai Rissdorfer spune:

   E foarte atent la propriile buzunare! Si in linistea creata fura de rupe! Promoveaza vaccinuri si medicamente contra spagi! Iar DNA-ul nu mai vine deocamdata pentru ca bigpharma e de afara…

Adaugati un comentariu


 

*