Practici anticoncurențiale pe piața recoltării de celule stem

13 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Consiliul Concurenței a amendat cinci centre medicale și două bănci de celule stem, ai căror reprezentanți au recunoscut că au recurs la astfel de practici.

 

O investigație recentă efectuată de Consiliul Concurenței pe piața serviciilor medicale furnizate de maternitățile private a scos la iveală faptul că între mai multe unități medicale din această categorie și două bănci de celule stem fuseseră încheiate înțelegeri care încalcă regulile concurenței. Pacientele celor cinci clinici au fost îndrumate către cele două bănci, în cazul în care optau pentru recoltarea de celule stem înainte de a naște, deși pe piață activează 12 companii de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem, iar pacientele aveau dreptul să opteze pentru oricare dintre acestea.

Potrivit Consiliului Concurenței, fiecare dintre cele cinci maternități private avea o relație contractuală cu una din cele două banci de celule stem, în baza căreia pacientele erau îndrumate către băncile respective, principalul beneficiu oferit fiind gratuitatea serviciilor de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem. În cazul în care pacientele optau pentru altă bancă decât cea recomandată, erau nevoite să plătească un tarif stabilit de maternitate și banca agreată.

În aceste condiții e lesne de înteles că majoritatea pacientelor au optat pentru băncile de celule stem recomandate de maternitate, însă inspectorii de la Consiliul Concurenței spun că astfel s-a redus accesul la o altă sursă alternativă de furnizare de servicii stem, în funcţie de calitatea şi preţul acesteia, iar costul final plătit de paciente era mult mai mare dacă nu alegeau banca agreată de maternitate.

 

Bogdan Chiritoiu

Ca urmare, a fost afectată concurenţa între băncile de celule stem prin limitarea posibilităţilor de intrare în maternităţi a altor bănci concurente, în afara celor partenere. De altfel, acest lucru este evidențiat și prin faptul că, deși în România activează 12 companii pe piaţa de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem, numai 4 dintre acestea deţin aproximativ 90% din piaţă, situație în care „este evident faptul că acordurile de exclusivitate/ parteneriatele încheiate de o maternitate cu o anumită bancă au tendinţa de a distorsiona mecanismul de piaţă cerere-ofertă şi, prin aceasta, de a afecta concurenţa”, după cum susține Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta mai spune că cele cinci maternități private au ignorat interesul pacientelor, pentru a-și proteja propriile interese financiare și comerciale, blocând totodată accesul celorlalte bănci de celule stem la pacientele maternităților.

 

Pateneriatele anticoncurențiale au fost încheiate între Medicover şi firmele din grupul CBC – Cord Blood Center Ro, Cord Blood Center Medical, Grup Medlife – Med Life, Rur Medical, Genesys –  şi Stem Sure Solutions, Arcadia şi Stem Sure Solutions, Arcadia şi Cord Blood Center Medical.

Prin urmare, consiliul concurenței a aplicat o serie de amenzi, după cum urmează: Medicover Hospitals181.066 lei, Med Life755.962 lei, Arcadia Hospital 113.700 lei, Genesys Medical Clinic 86.617 lei, Rur Medical22.575 lei, Stem Sure Solutions39.633 lei, CBC Laboratories26.357 lei.

Din partea unităților medicale private nu a existat niciun fel de contestație, toate clinicile incriminate recunoscând că au încălcat, prin aceste întelegeri, legile concurențiale, astfel că au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, având în vedere această situație, Consiliul Concurenței a făcut și o serie de recomandări de care trebuie să țină cont toate maternitățile private și băncile de celule stem.

Astfel, maternitatea trebuie să stabilească relaţii cu pacienta, în ceea ce priveşte recoltarea de sânge și ţesut, fără nicio influenţă a vreunei bănci de celule stem. Noile relaţii ar trebui să conducă atât la o revizuire a modului de stabilire a tarifului practicat de maternitate pentru serviciul de recoltare prestat pacientei, cât şi la o concurenţă reală între băncile de celule stem, bazată pe calitatea serviciilor prestate şi preţurile practicate, iar nu pe intervenţiile făcute pe lângă maternitate.

 

Tarifele solicitate de către maternitate ar trebui să fie cunoscute în mod real de către pacientele sale, ca tarife percepute pentru serviciile proprii prestate clienţilor, la fel ca şi în cazul celorlalte tarife aferente serviciilor medicale prestate de maternitate.

În ceea ce priveşte băncile de celule stem, acestea trebuie să aibă o relaţie cu pacienta în ceea ce priveşte activitatea de prelevare, procesare şi stocare de celule stem.

Alegerea băncii de celule stem în vederea depozitării materialului biologic recoltat ar trebui lăsată la latitudinea pacientei și nu determinată sau influenţată de către maternitate, ca urmare a intervenţiilor făcute de către băncile de celule stem pe lângă maternităţi.

Maternitatea este cea care ar trebui să aibă o relaţie cu pacienta atât în ceea ce priveşte naşterea propriu-zisă, cât şi recoltarea de sânge din cordonul ombilical sau ţesut de cordon ombilical, aşa cum banca ar trebui să aibă o relaţie cu pacienta în ceea ce priveşte activitatea de prelevare, procesare şi stocare de celule stem.

 


Adaugati un comentariu


 

*