Astazi se decide soarta sectiei de transfuzii de la Spitalul CF 2

UPDATE ora 15.00: In urma verificarilor efectuate, inspectorii DSP Bucuresti au reconfirmat autorizatia sanitara emisa pe 11 august, pentru Uitatea de transfuzii a CF 2, transmite Ministerul Sanatatii. Purtatorul de cuvant al MS, Laurentiu Colintineanu, a precizat ca Spitalul CF 2 a depus, in 3 august, dosarul de acreditare la DSP Bucuresti care, impreuna cu Centrul de Transfuzii a realiat raportul de evaluare, pana pe 10 august, atestand ca sunt indeplinite conditiile de acreditare. La controlul de astazi s-a reconfirmat autorizarea.   

 

Inspectorii DSP Bucuresti verifica daca sunt indeplinite conditiile de autorizare,  iar in functie de concluziile acestora, unitatea va primi sau nu autorizatie de functionare.

 

Spitalul CF 2Soarta sectiei de transfuzii a Spitalului CF 2 din Capitala va fi decisa astazi, cand se va stabili daca aceasta va fi autorizata sa functioneze sau va ramane inchisa pana cand va indeplini toate criteriile necesare. Totul depinde de rezultatul verificarilor pe care inspectorii DSP Bucuresti le efectueaza, in acest scop, in cursul zilei de astazi. Sectia a functionat fara autorizare pana la sfarsitul lunii trecute si probabil ar mai fi continuat sa functioneze in aceeasi situatie, daca un incident nefericit nu ar fi adus-o in atentia opiniei publice, neregulile de aici iesind astfel la iveala.

Este vorba de cazul pacientei care a ajuns in coma dupa ce a primit o transfuzie cu o grupa gresita de sange, caz ce a generat o serie de anchete care au scos la iveala si alte nereguli existente le nivelul unitatii medicale respective, inclusiv cea referitoare la functionarea fata autorizatie a sectiei de transfuzii.

Activitatea sectiei a fost suspendata, conducerii spitalului punandu-i-se in vedere faptul ca aceasta va putea fi redeschisa doar dupa ce vor fi indeplinite toate criteriile necesare obtinerii autorizarii.

 

transfuzii2Se intampla la inceputul acestei luni, iar in intre timp au fost facute demersuri in acest sens, urmand ca astazi, inspectorii DSP Bucuresti, sa verifice din nou sectia repsectiva, pentru a constata daca acum intruneste toate conditiile necesare obtinerii autorizatiei de functionare.

Intre timp, organele de cercetare penala continua ancheta demarata in acest caz, la data respectiva fiind deschis un doasar penal in rem, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa. Pana la acest moment, singura care a fost sanctionata este asistenta medicala care a incurcat analizele pacientei de 38 de ani cu cele ale altei paciente, fapt ce a dus la administrarea unei grupe gresite de sange. Asistenta a fost sanctionata de catre inspectorii sanitari cu o amenda in valoare de 700 de lei pentru neglijenta in serviciu, iar unitatea medicala a fost amendata de Ministerul Sanatatii cu 30.000 de lei pentru lipsa autorizatiei de functionare a sectiei de transfuzii.

 

cf 2Incidentul a avut loc la sfarsitul lunii trecute, cand Elena Manea, o pacienta de 38 de ani, a fost supusa unei interventii chirurgicale, in timpul careia a necesitat si o transfuzie de sange. Din cauza unei erori, i-a fost administrata insa grupa de sange AB, incompatibila cu grupa 0 pe care o avea pacienta, ulterior aceasta intrand in coma. La solicitarea familiei, care sustine ca desi pacienta, observand ca i se administreaza sange dintr-o grupa gresita, a atras atentia asupra acestui lucru dar nu a fost bagata in seama, Elena Manea a fost transferata la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala.

In urma cu sase ani, Spitalul CF 2 s-a mai aflat in centrul unor scandaluri dupa ce Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului National de Opereta a contractat o infectie grava intraspitaliceasca, dupa ce fusese supusa unei interventii chirurgicale simple, iar o alta pacienta a pierdut sarcina si sansa de a mai avea vreodata copii, tot dupa ce a fost supusa unei interventii de rutina care a avut ulterior grave repercursiuni asupra starii sale de sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*