Ministerul Sanatatii va plati cotizatiile pentru accesul la registrul international al donatorilor de celule stem

Guvernul a aprobat alocarea sumei necesare in acest sens, astfel ca transplanturile cu celule stem nu vor fi periclitate in vreun fel, in 2016.

 

celule stem-depozitareIn urma cu un an erau dmarate procedurile pentru acreditarea internationala a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. La momentul respectiv se alocau si primele fonduri pentru plata cotizatiilor necesare pentru ca institutiile specializate din Romania sa se interconecteze cu organizatiile similare care functioneaza la nivel international. S-au platit 5.480 de euro reprezentand cotizatiile si taxele necesare, ulterior registrul roman primind acreditare internationala si interconectandu-se cu asociatia Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni si Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva. S-a extins astfel considerabil baza de cautare a potentialilor donatori compatibili cu pacientii romani care au nevoie de un transplant de celule stem si, totodata, donatorii romani inscrisi in registru pot ajuta pacienti din alte tari, cu care sunt compatibili. Ulterior s-a realizat si interconectarea cu  Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva, Registrul roman fiind in prezent membru al celor trei organizatii.

 

Banca de celule stem

Banca de celule stem

In aceasta calitate este necesara si plata unor cotizatii anuale, carora li se mai adauga alte taxe ce trebuie platite pentru acreditatea de catre alte organizatii. In cazul neplatii acestor taxe si cotizatii, colaborarea Registrului National cu structurile internationale poate chiar sa inceteze, astfel ca medicii romani nu ar mai avea acces la registrele internationale in cazul in care nu vor gasi donatori compatibili in tara pentru pacientii lor.

In acest context a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, alocarea sumei necesare pentru plata acestor taxe. In acest fel, activitatea de donare si transplant de celule stem hematopoietice nu va avea de suferit. Este vorba despre 7.547 de euro, suma alocata de la bugetul de stat catre bugetul Sanatatii, in vederea efectuarii platilor respective.

Pentru anul in curs, cotizatia de membru al Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva are o valoare de 1.500 de euro, cotizatia de membru al organizatiei Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni este de 2.897 de euro, iar cotizatia de membru al Grupului European pentru Sange si Transplant de Maduva este de 900 de euro.

 

transplant_celule_stemTotodata, taxa pentru reacreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica a laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate este de cate 750 de euro pentru fiecare dintre cele trei laboratoare acreditate, mai precis  Laboratorul de imunogenetica si histocompatibilitate HLA (human leukocyte antigen) al Institutului Clinic Fundeni, Laboratorul de imunogenetica si histocompatibilitate HLA al Institutului National de Hematologie Transfuzionala Prof. C.T. Nicolau si Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica a laboratoarelor HLA care indeplinesc standardele europene se face pentru o perioada de un an si numai dupa plata cotizatiilor si a taxei de acreditare, asa ca neplata acestei taxe duce automat la pierderea acreditarii.

 

operatie transplant celuleRegistrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, a carei misiune este de a de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi.

Una dintre activitatile de baza ale registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si, in acelasi timp, cu pacientii care au nevoie de un transplant. Aceasta baza de date este securizata conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu si face posibila procesarea cererilor de cautare a unui donator compatibil si furnizarea celulelor stem hematopoietice, atat in tara, cat si in strainatate. Totodata, este institutia responsabila cu coordonarea si supravegherea activitatilor de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi, conform standardelor internationale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*