Un cunoscut medic ortoped din Iasi, condamnat pentru spaga

23 februarie 2016 | 0 comentarii |

Condamnarea este una cu suspendare, iar sentinta nu este inca una definitiva, medicul gasit vinovat de luare de mita si fals in declaratii, putand face recurs.

 

Dr. Paul Botez la momentul prezentarii in fata instantei in vederea arestarii preventive

Dr. Paul Botez, in momentul prezentarii la instanta in vederea arestarii preventive

Judecatorii ieseni au dat ieri o prima sentinta intr-un dosar aflat pe rol inca din anul 2013, ce il are ca protagonist pe unul din cei mai cunoscuti medici ortopezi din zona Moldovei. Dr. Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi, a primit ieri o condamnare la inchisoare cu suspendare, de trei ani si doua luni. Sentinta instantei nu este insa una definitiva si ramane de vazut daca medicul va face sau nu recurs, avand in vedere ca pe tot parcursul anchetei si ulterior, in timpul procesului, si-a negat nevinovatia, contestend chiar si probele audio-video care il incriminau.

Faptele pentru care a fost condamnat sunt luare de mita si fals in declaratii, datand din anul 2013, an in care procurorii i-au organizat un flagrant in urma denuntului facut de un pacient caruia medicul i-ar fi solicitat suma de 5.000 de lei, pentru o operatie la sod.

Pacientul era un fost detinut, fapt pentru care, pe parcursul procesului, aparatorii medicului au pus accent pe calitatea morala indoielnica a acestuia, insa e evident ca acest argument nu a fost luat in considerare de judecatori, care au decis condamnarea medicului.

 

Dr. Paul BotezIn urma cu trei ani, pacientul care a avut si calitatea de denuntator, s-a prezentat la clinica in care lucra medicul Paul Botez, necesitand o operatie de artroplastie totala de sold. Medicul a fost de acord sa il opereze, insa i-ar fi solicitat in schimb suma de 5.000 de lei. Pacientul a fost aparent de acord, iar intre timp a facut un denunt la Parchet. Procurorii au pus astfel la cale un flagrant, colaborand cu Biroul de Protectie Interna al IPJ Iasi, care a pus la dispozitie suportul tehnic pentru realizarea inregistrarilor audio-video. Pacientul i-a oferit medicului 4.000 de lei din cei 5.000 promisi, iar imediat dupa primirea banilor, chirurgul ortoped a fost susrprins in flagrant, fiind ulterior retinut pentru luare de mita. Cererea de arestare preventiva a fost respinsa ultarior, insa ancheta a continuat, iar in luna decembrie a anului 2013, medicul a fost trimis in judecata. Pe parcursul procesului a contestat veridicitatea problelor audio-video care il incriminau, judecatorii fiind nevoiti sa solicite o expertiza pentru a se stabili daca inregistrarile erau reale sau trucate.

 

Dr. Paul BotezProbele administrate de procurori s-au dovedit veridice, treptat toate argumentele aduse de avocatii medicului in apararea clientului lor palind in fata evidentelor. Cu ocazia flagrantului, din biroul medicului s-au mai ridicat sume importante de bani, mai precis 65.000 de lei, 44.000 de euro, 2.500 de dolari si 80 de ruble rusesti, bani despre care acesta a sustinut la acel moment ca apartin asistentei sefe de pe sectie, recunoscand chiar ca are o relatie amoroasa cu aceasta. Asistenta a negat insa ca banii i-ar fi apartinut, astfel ca sumele respective au fost ridicate ca probe. Pe parcursul anchetei, pe langa acuzatia de luare de mita, in seama medicului a fost pusa si fapta de fals in declaratii, pe motiv ca acesta nu a trecut in declaratiile sale de avere sumele reale pe care le detinea.

Ieri a fost data o prima sentinta in acest proces, medicul ortoped primind o condamnare cu suspendare de trei ani si doua luni. Instanta a decis sa ii fie restituite si o parte din sumele gasite in biroul sau la momentul flagrantului. Ramane de vazut daca medicul se va multumi cu aceasta sentinta, care nu il trimite la inchisoare, sau daca va face recurs, continuaind sa isi sustia nevinovatia.

Calitatile profesionale ale medicului Paul Botez sunt insa incontestabile, Sanatateabuzoiana.ro relatand in luna septembrie a anului trecut una dintre cele mai recente performante ale sale pe plan profesional, articolul putand fi accesat aici.

 


Adaugati un comentariu


 

*