Societatea de Medicina si Chirurgie Regenerativa, cea mai noua aparitie in peisajul stiintific romanesc si international

Forul de conducere al noii organizatii este alcatuit din nume de prestigiu din peisajul academic si medical.

 

celule stemIncepand cu jumatatea acestei saptamani, in Romania fiinteaza o noua organizatie cu caracter stiintific in domeniul medical, avand ca arie principala de preocupare medicina si chirurgia regenerativa. Societatea de Medicina si Chirurgie Regenerativa fost lansata oficial ieri la sediul Institutului de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu din Bucuresti, in prezenta unor personalitati marcante ale lumii medicale romanesti, unele aflate in forul de conducere al noii organizatii. Este vorba de academicianul Maya Simionescu, presedintele Consiliului Stiintific al societatii, academicianul Ioanel Sinescu, medicii Virgil Paunescu, Irinel Popescu, Gabriel Predoi, in calitate de vicepresedinti, precum si de medicii Adrian Streinu Cercel, Diana Jianu si Alexandru Blidaru, co-presedinti. Acestia au subliniat faptul ca societatea se doreste a fi un for stiintific national si international, alcatuit din specialisti in domenii diferite, avand toti scopul comun de a sustine si dezvolta noi directii de cercetare la nivel intern si international in domeniul medicinei si chirurgiei regenrative.

 

stemA fost amintita si componenta de cercetare a noului for, avand ca obiect principal studierea resurselor regenerative a celulelor multipotente derivate din tesutul adipos sau alte surse precum maduva osoasa sau cordonul  ombilical, si a aplicatiilor lor in medicina. Membrii societatii isi doresc atragerea de noi  specialisti alaturi de ei si  crearea unui forum stiintific de referinta in domeniul medicinei si chirurgiei regenerative si a unui corp de experti pe fiecare grup de lucru. Se vor putea realiza astfel dezvoltarea de ghiduri sau ale materiale stiintifice, in colaborare cu organisme cu preocupari in acest domeniu din tara si strainatate, dar si dezvoltarea si furnizarea de informatie si formare in domeniul chirurgiei si medicinei regenerative. Nu in ultimul rand, noul organism isi propune implicarea activa in servicii de consultanta si sprijinirea politicilor si strategiilor publice prin experti romani si straini.

 

acad. Maya Simionescu

acad. Maya Simionescu

La conferinta organizata cu ocazia lansarii societatii, membrii forului de conducere au vorbit atat despre obiectivele propuse dar si despre importanta si metodele de aplicare a medicinei regenerative. „Societatea care se infiinteaza astazi este venita la timp, este importanta, exista si in alte parti ale lumii si nu trebuia sa lipseasca la noi. O mare speranta in viitor este aceasta medicina regenerativa, cu alte cuvinte sa poti sa regenerezi un organ modificat, bolnav, sa regenerezi zona respectiva cu propriile tale celule. Este ceva extraordinar, exista. Toti avem celule susa dar s-a preluat si in vocabularul nostru celula stem. Aceste celule poti sa le prelucrezi in eprubeta, le pui in anumite conditii, in molecule de semnalizare, le introduci niste semnale prin care celula sa inteleaga ca ai nevoie sa se transforme intr-o celula a inimii. Este o mare speranta. Acelasi lucru se poate face la alte organe. Toata lumea acum lucreaza pe celule stem, regenerare miocardica, hepatica, musculara, piele, sa poti reface o cicatrice luand celule stem”, a declarat presedintele consiliului stiintific, acad. Maya Simionescu.

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

La randul sau, medicul Adrian Streinu Cercel, unul dintre co-presedintii societatii, este de parere ca toate descoperirile ce s-au facut sau se vor face in domeniul medicinei regenerative reprezinta viitorul medicinei. Specialist in bolile infectioase, managerul Institutilui Matei Bals a vorbit despre aplicabilitatea medicinei regenerative in acest domeniu. „Se stie inca din Antichitate ca nu exista boala, ci exista bolnav, si aceasta medicina regenerativa tocmai ia in calcul acest concept. In Romania, noi avem in calcul o serie de patologii, cum este cea a HIV-ului, unde, de exemplu, tesutul grasos se mobilizeaza si se plaseaza dintr-o parte in alta, afectand in special organele interne. Medicina regenerativa isi propune sa stabilizeze tesutul adipos, in asa fel incat aceste efecte secundare, care pe de o parte sunt date de medicamente si pe de alta parte de boala, sa nu mai apara. Vorbim de o restructurare a tesutului. In cazul HIV este vorba de o vindecare functionala in sensul ca virusul este in organism dar nu mai are nevoie de terapie retro-virala. Este un concept lansat de un an si jumatate la nivel mondial. Pentru bolile infectioase exista o speranta prin aceste cercetari”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

 

Dr. Alexandru Blidaru

Dr. Alexandru Blidaru

Un alt co-presedinte, medicul Alexandru Blidaru,  a vorbit si despre rolul pe care medicina regenerativa il poate avea in viitor pentru combaterea cancerului, atunci cand cercetarile vor stabili mecanismul de actiune al celulelor maligne, mecanism ce ar putea fi contracarat tot cu ajutorul celulelor stem. „Celulele stem exista in multe alte locuri: in sange, tesutul adipos. Ele au niste capacitati deosebite: se pot multiplica teoretic la infinit. O fiica a acestei celule devine identica iar cealalta se poate specializa pentru orice fel de tesut. Poate sa inlocuiasca orice fel de tesut care ar trebui sa fie inlocuit. Activarea acestui mecanism nu este inca cunoscuta. Si celulele maligne au niste caracteristici deosebite. Atunci cand se va intelege mai bine mecanismul de aparitie si de dezvoltarea a cancerului, vom sti mult mai multe despre viata si despre moarte”, este de parere dr. Blidariu.

 


Adaugati un comentariu


 

*