Biblioteca Academiei a gazduit prima conferinta a Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa

Previziunile medicilor specialisti care au participal la lucrari sunt ca in 10 ani, acest domeniu va reprezenta 20 la suta din intreaga arie a medicinei.

 

Conferinta_SIMCRLa inceputul lunii aprilie, la initiativa unor specialisti si personalitati de renume din domeniul medicinei romanesti, a fost infiintata Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa, un forum stiintific national si international, format din specialisti din diferite domenii, avand ca principal scop cooperarea interdisciplinara. Cei care au pus bazele acestui organism si-au propus sa sustina noi directii de cercetare, atragerea de specialisti, crearea unui forum stiintific de referinta in domeniul medicinei si chirurgiei regenerative si a unui corp de experti pentru fiecare grup de lucru, care sa dezvolte ghiduri sau alte materiale stiintifice, in domeniul medicinei regenerative, acea  ramura a medicinei care studiaza regenerarea tesuturilor si organelor lezate din corp, prin inlocuirea acestora sau prin stimularea propriului organism de a autovindeca leziuni care inainte se credeau ireversibile.

La doua luni de la infiintare, societatea a organizat prima conferinta nationala, manifestare stiintifica ce a reunit la Biblioteca Academiei, cei mai reputati specialisti din domeniul medical pe care Romania ii are la ora actuala.

 

irinel popescu 403

Dr. Irinel Popescu

Unul dintre acestia a fost medicul Irinel Popescu, cel care are si calitatea de vicepresedinte al  consiliului stiintific al societatii. Acesta a precizat in cadrul alocutiunii pe care a rostit-o ca in Romania medicina regenerativa este mai degraba in faza de inceput, punand in aplicare unele cuceriri deja efectuate ale stiintei. „Medicina regenerativa este o sintagma care acopera multe arii si in unele celulele stem si-au gasit aplicatii in homeopatii maligne si se fac zi de zi tratamente cu astfel de celule. In alte tipuri de afectiuni se incearca utilizarea lor pentru regenerarea unor organe bolnave cum ar fi ficatul cirotic sau cum ar fi pancreasul la pacientii cu diabet si deocamdata cu rezultate preliminare. Dincolo de celulele stem avem ariile de regenerare tisulare si de bioinginerie in care s-au creat tesuturi artificiale. In momentul de fata, chiar si un organ care este traheea si care a fost implantat cu succes si se spera in viitor ca inclusiv chirurgii de transplant vor avea organe disponibile create prin acest tip de bioinginerie, care vor permite efectuarea operatiilor de transplant in mod programat. De asemenea, tratamentul antiimbatranire este inclus in aceasta zona de terapii regenerative si aici rezultatele sunt inca la inceput”, a mai precizat Irinel Popescu.

 

acad. Maya Simionescu

Acad. Maya Simionescu

Un alt participant de seama la prima conferinta a Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa a fost  academicianul Maya Siminonescu, care a vorbit de utilizarea celulelor stem in tratamentul infarctului miocardic, metoda folosita deja la scara larga in multe clinici din strainatate, in Romania incercandu-se, de asemenea, injectarea acestor celule pentru tratamentul unor afectiuni cardiace. Totodata, dr. Maya Simionescu a abordat  problema normelor de etica ce trebuie respectate in timpul efectuarii cercetarilor in domeniul medicinei regenerative. „In strainatate s-a facut un fel de business. In Germania exista un sistem in care se face transplant de celule stem. Inca nu dau rezultatele care trebuie, dar e un business foarte bun. A fost un grup din Europa, foarte bun si foarte puternic, care a aratat celule stem progenitoare in inima care pot sa produca cardiomiocite. Dupa cativa ani au retras lucrarea pentru ca acele rezultate nu au mai putut fi reproduse. Deci, trebuie o grija foarte mare. Celulele stem au capacitate extraordinara de diferentiere. Este o celula multipotenta, are potential extraordinar. In lume se incearca sa i se creeze conditiile ca sa diferentieze in celula de care ai nevoie”, a precizat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*