Peste cinci milioane de romani sufera de hipertensiune, cel mai raspandit factor de risc cardiovascular

In cadrul saptamanii dedicate prevenirii si tinerii sub control a acestei afectiuni, buzoienii si locuitorii din alte judete au posibilitatea de a-si testa gratuit tensiunea si  de a primi sfaturi utile de la specialisti.

 

hipertensiuneSaptamana in curs a fost decretata drept Saptamana de lupta impotriva hipertensiunii arteriale, prilej pentru autoritatile medicale si numeroase organizatii de a trage un nou semnal de alarma asupra acestei afectiuni care reprezinta principalul factor de risc cardiovascular, in conditiile in care bolile de inima constituie una dintre peincipalele cauze de mortalitate, atat in Romania, cat si la nivel international. Cele mai recente statistici indica faptul ca pana la varsta de 50 de ani, unu din cinci oameni are hipertensiune arteriala, dupa varsta de 50 de ani, unu din trei, iar dupa varsta de 65 de ani, doi din trei. La ora actuala se estimeaza ca in Romania sunt peste 5 milioane de hipertensivi, iar afectiunile cardiace provocate cu precadere de acest factor, constituie principala cauza de mortalitate.

In aceste conditii un accent deosebit trebuie pus pe preventie si pe tinerea sub control a hipertensiunii arteriale, deosebit de utile in acest sens fiind recomandarile primite din partea specialistilor. De aceste recomandari ar trebui sa tina seama atat cei care sufera deja de hipertensiune, pentru a sti cum trebuie sa procedeze pentru a-si tine boala sub control, cat si cei care nu prezinta inca aceasta afectiune, dar care trebuie sa respecte un anumit stil de viata si un anumit regim alimentar, pentru a preveni o astfel de problema.

 

Crucea Rosie - CarrefourIn acest sens, Filiala Buzau a Crucii Rosii s-a implicat in activitatile preventive desfasurate in cadrul Saptamanii de lupta impotriva hipertensiunii arteriale, organizand ieri o actiune in incinta hipermarket-ului Carrefour din Piata Centrala a municipiului. Aici, voluntarii de la Crucea Rosie au distribuit pliante si le-au oferit clientilor din magazin sfaturi utile pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, ofertindu-le totodata posibilitatea de a-si testa gratuit tensiunea arteriala. In decurs de cateva ore, cateva sute de buzoieni si-au testat tensiunea, in functie de valorile indicate, primind sfaturi utile din partea voluntarilor.

Astfel de actiuni au loc in toata tara, organizate atat de Crucea Rosie cat si de diferite asociatii, cum ar fi Fundatia Romana a Inimii sau Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale.

 

Dr. Mircea Constantinescu

Dr. Mircea Constantinescu

Potrivit DSP Buzau, la finele anului trecut, aproape 100.000 dintre cei 170.000 de pacienti cu boli cronice aflati in evidente au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala si cardiopatie ischemica, fiind inregistrate 3.808 decese datorate bolilor aparatului circulator, ceea ce reprezinta  61,04 la suta din numarul total de decese.

Medicul cardiolog Mircea Constantinescu este de parere ca aceste statistici pot fi schimbate, insa este nevoie de o atitudine responsabila a pacientilor si a celor din jurul lor. „Vorbim despre un stil de viata sanatos, cu rol in prevenirea si controlul riscurilor cardiovasculare, dar si de monitorizarea constanta si de respectarea stricta a tratamentului medicamentos. Astfel, o viata activa, o alimentatie potrivita, cat mai naturala si cat mai bogata in alimente cu rol cardioprotector, mentinerea greutatii optime, un bun control al hipertensiunii arteriale sau al diabetului, alcoolul consumat cu moderatie si renuntarea la fumat, reprezinta cei mai importanti pasi in prevenirea bolilor cardiovasculare”. a precizat medicul Mircea Constantinescu.

 Comentarii (2)

  1. Costel Stanciu spune:

    APC Romania Spune Nu produselor alimentare cu continut ridicat de sare! Cum? Cititi eticheta! Alegeti in cunostinta de cauza!

  2. Traian Mihai Patru spune:

    La nivelul alimentatiei suntem traditional si economic intr-o situatie catastrofala, iar procentul de adulti peste 40 de ani care practica sport zilnic este insignifiant. Pilula panaceu a ramas activitatea fizica, iar in Romania avem tot felul de semi docti in nutritie si fitness care efectiv polueaza programele matinale si vesperale cu informatii incomplete, partial corecte si le generalizeaza impigand chiar si pe cei motivati in a incepe o schimbare radicala catre un esec prematur si lamentabil. Noi medicii nu putem face chiar nimic?

Adaugati un comentariu


 

*