Locuri si posturi in plus la rezidentiat si garzi platite din primul an

Asta a decis Ministerul Sanatatii, care va organiza o sesiune extraordinara a concursului de Rezidentiat, in luna iunie si a decis ca rezidentii vor primi bani pentru garzi inca din anul I si se vor putea specializa si in alte spitale decat cele universitare.  

 

studenti medicinaSe pare ca ministrul Nicolae Banicioiu a inteles in sfarsit cat de serioasa este  criza de personal medical din sistemul sanitar si mai ales din spitale, astfel ca acum cauta solutii de a completa lipsa medicilor, mai ales in spitale.

Printr-un comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii (MS), se anunta ca ministrul „Nicolae Banicioiu a aprobat organizarea unei sesiuni extraordinare de rezidentiat pentru locurile si posturile ramase libere la domeniul medicina in urma concursului de rezidentiat din 17 noiembrie 2013”.

Potrivit aceluiasi document, concursul se va organiza in data de 29 iunie 2014 si se va desfasura numai in Centrul Universitar Cluj Napoca.

In aceasta sesiune vor fi scoase la concurs un numar de 432 locuri si posturi.

Informatii si detalii suplimentare vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii, www.ms.ro si in publicatia de specialitate, Viata Medicala, se mai arata in comunicatuil amintit.

 

Prof. dr. Dorel Sandesc

Prof. dr. Dorel Sandesc

Totodata, dr. Dorel Sandesc, secretar de Stat in Ministerul Sanatatii (MS),  a declarat ca medicii rezidenti vor putea face gazi platite inca din anul I si isi vor putea face instruirea profesionala si in alte spitale din tara, nu numai in cele universitare.

 „Am lucrat la reglementarile legale cu privire la activitatea rezidentilor, care pe langa bursa care s-a introdus si cred ca este un lucru foarte bun, va imbunatati situatia lor. In speta, medicii rezidenti vor putea face incepand din acest an, garzi platite din anul I, lucru care in Romania nu se facea decat in anii terminali. De asemenea, ei vor putea activa si in alte spitale decat in cele universitare. Pana acum erau obligati sa ramana in centrele universitare, unde de multe ori erau supranumerari, iar alte spitale din jur au nevoie de medici si ei se pot maturiza profesional mai mult”, a aratat prof. dr. Sandesc, mentionand ca ar exista si o solutie pentru ca medicii romani sa nu mai migreze in Vestul Europei si anume, ca Romania sa primeasca bani prin fonduri europene pentru sistemul nostru de sanatate.

Noi trebuie sa cautam o metoda si trebuie sa militam la nivelul Consiliului Europei pentru a recunoaste aceste probleme si a veni cu solutii (n.r. banesti). Eu cred ca Europa nu ne face un favor aici, eu cred ca Europa este obligata sa recunoasca aceasta problema si sa actioneze ca atare”, a concluzionat secretarul de stat.

 


Categorii: Actual, Jobs, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*