Romanii incep sa inteleaga importanta donarii de celule stem

Pana la inceputul acestei luni, peste 20.500 de potentiali donatori se inscrisesera in Registrul National, in timp ce numarul donatorilor la nivel mondial a trecut de 25 de milioane.

 

stem-salveaza-vietiZilele trecute a avut loc, la Istambul, cea de 41-a intalnire anuala organizata de Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva, ocazie cu care a fost comunicat faptul ca, la nivel mondial, a fost atinsa cifra de 25 de milioane de potentiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice, celule ce constituie singura speranta a multor pacienti care se lupta cu diferite forme de cancer si boli grave ale sangelui. Pentru acestia, un transplant de celule stem constituie singura sansa de vindecare, iar cu cat numarul potentialilor donatori este mai mare, cu atat cresc sansele de gasire a unui donator compatibil. La fiecare trei minute, o persoana este diagnosticata cu cancer de sange, dar fara un frate sau o sora compatibili,  multe astfel de persoane se bazeaza pe registrele din toata lumea pentru a-si gasi un donator compatibil si de aceea este esential ca numarul potentialilor donatori sa fie cat mai mare. Atingerea numarului de 25 de milioane de astfel de donatori inscrisi in registrele din toata lumea constituie un moment de referinta pentru cele trei organizatii internationale implicate in aceasta activitate, mai precis Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva, Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni si Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva.

 

stemSi romanii par sa fi inceput sa constientizeze ca pot salva o viata devenind donatori de celule stem, astfel ca in mai putin de doi ani, peste 20.500 de persoane si-au exprimat aceasta optiune. Acest lucru a devenit posibil incepand cu luna aprilie a anului 2013, cand si-a inceput actvitatea Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. De atunci, pana la inceputul acestei luni, in registru s-au inscris 20.570 de donatori insa baza de cautare pentru potentiali donatori compatibili cu pacienti romani care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare, datorita interconectarii cu alte registre internationale , mai precis Sistemul Informatic European al Donatorilor de Maduva si Europdonor – Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni. De la inceperea activitatii Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, in centrele de transplant medular din Romania au fost realizate 56 de transplanturi de celule stem de la donatori neinruditi, dintre care doi donatori sunt din registru.  De asemenea, registrul din Romania a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator roman pentru un pacient international.

 

Sistemele-medicale-informaticeRegistrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, a carei misiune este de a de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi.

Una dintre activitatile de baza ale registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si, in acelasi timp, cu pacientii care au nevoie de un transplant. Aceasta baza de date este securizata conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu si face posibila procesarea cererilor de cautare a unui donator compatibil si furnizarea celulelor stem hematopoietice, atat in tara, cat si in strainatate.

Totodata, este institutia responsabila cu coordonarea si supravegherea activitatilor de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi, conform standardelor internationale.

 

transplant_celule_stemCei care doresc sa devina potentiali donatori inscrisi in registrul national trebuie sa fie persoane sanatoase cu varsta intre 18 si 45 de ani. Dupa o documentare completa asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem si dupa semnarea unui formular de consimtamant privind decizia de a deveni donator de celule stem hematopoietice, persoanele care si-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o proba de sange pentru analize si pentru determinarea profilului HLA. Dupa acest demers, persoana inscrisa in registru, poate fi perechea unui pacient aflat in cautarea unui donator compatibil. Cu cat mai multi oameni se inscriu in registru, cu atat cresc sansele de a gasi perechea salvatoare pentru semenii aflati in suferinta si care asteapta o sansa la viata. Potential, fiecare persoana inscrisa poate vindeca pe cineva de cancer.

Cei care doresc sa devina donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), numar apelabil din  reteaua Telekom Romania, pot scrie un mesaj accesand  http://www.registru-celule-stem.ro/contact  sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem, a caror lista poate fi accesata aici Donarea de celule stem hematopoietice este voluntara, anonima si reprezinta o noua sansa la viata.

 

banca celule stem  FundeniIn fiecare an, mii de persoane sunt diagnosticate cu cancere de sange, afectiuni pentru care  transplantul de celule stem reprezinta un tratament care poate salva viata pacientilor in cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numara leucemia, limfomul si anemii hemolitice ereditare severe, dar si afectiuni precum anemia aplastica, sindromul mielodisplazic, tulburarile ereditare ale sistemului imunitar si tulburarile metabolice mostenite. Importanta cresterii numarului de potentiali donatori voluntari inscrisi in registrele din intreaga lume este evidentiata de numarul tot mai mare de transplante de de celule stem folosite ca tratament in cazul multor boli. Din 1973, cand a avut loc prima procedura reusita de transplant de celule stem de la un donator neinrudit, s-a inregistrat o crestere exponentiala a tuturor tipurilor de transplante de acest gen in special cele provenite de la donatori neinruditi. In 1974, odata cu infiintarea primului registru din lume al donatorilor de celule stem, infiintat in Marea Britanie, a  fost demarat procesul de recrutare a potentialilor donatori. Azi, procedurile de transplant de la un donator neinrudit au adesea aceeasi rata de succes ca cele de la donatori frati cu pacientul.

 


Adaugati un comentariu


 

*