Asociația Transplantaților din România continuă campania de promovare a donării de organe

18 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Cea de-a 12-a ediție va avea loc la Baia Mare, începând de mâine, și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Transplant.

 

Mâine debutează, la Baia Mare, cea de-a 12-a ediție a campaniei „Spune DA! Susține donarea de organe!”, pe care Asociația Transplantaților din România (ATR) o desfășoară anual în luna octombrie, pentru a marca astfel Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe, stabilită de Consiliul Europei pe data de 13 octombrie. În acest demers, ATR se bucură de sprijinul Ministerului Sănătății și al Agenției Naționale de Transplant, ministrul Sorina Pintea declarând recent că susține „cu tărie donarea de organe, un gest nobil și altruist fără de care nu putem vorbi despre transplant. Astfel de campanii de promovare au rolul de a recâștiga încrederea oamenilor în activitatea de donare, care a scăzut dramatic în ultimii ani. Pe de alta parte, am început sa schimbăm lucrurile în sistem. Agenția Națională de Transplant a intrat într-un proces de reorganizare, iar specialiștii lucrează la o lege a transplantului, funcționala  și transparentă, care să confere încredere familiilor aflate în suferință, pe care medicii trebuie sa le convingă să doneze organele celor dragi pentru a salva alte vieți”.

Campania de la Baia Mare se va desfășura pe parcursul a două zile, mâine urmând a fi împărțite materiale informative în mai multe zone ale orașului, după care, la ora 18.00, va fi oficiată o slujbă de pomenire a donatorilor de organe, slujbă ce va avea loc la biserica Nașterea Domnului, aflată în vecinătatea Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, pentru ca sâmbătă să fie organizată o conferință de presă la sediul unității medicale.

 

Cu această ocazie, ATR a prezentat și o serie de statistici referitoare la situația transplanturilor și donării de organe la nivel european și la nivel național, statistici din care reiese că aproape 7.000 de pacienți au decedat în 2016 în timp ce se aflau pe listele de așteptare pentru a beneficia de un transplant.

Astfel, la finele anului 2016, în Europa figurau 142.388 de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant, 5.662 dintre aceștia fiind pacienți din România. Totodată, la nivel european, 41.554 au beneficiat de un transplant, dar numi 374 au fost români. În același an, 49.092 de noi pacienți au intrat pe listele de așteptare, ceea ce înseamnă o frecvență de șase pacienți pe oră, la nivelul Uniunii Europene. La nivel național, în perioada analizată, pe liste intraseră 931 de pacienți noi.

Statistica mai arată că, la finele anului 2016,  la nivel european se înregistrau, în medie, 19 decese pe zi în rândul pacienților care aveau nevoie de un transplant, fiind înregistrate în total, pe parcursul anului, 6.949 de decese, în creștere cu 4% față de anul anterior.

 

Gheorghe Tache

Aceeași statistică, prezentată de ATR, arată că la nivel național, în ultimi ani a scăzut semnificativ numărul de transplanturi, dar și cel al pacienților nou înscriși pe listele de așteptare. Singurul tip de transplant la care se înregistrase un progres în 2016 era transplantul de cord, în acel an fiind realizate 12 transplanturi de acest tip și fiind înscriși pe liste 46 de pacienți noi. A fost cel mai bun an în ceea ce privește transplantul de cord, însă în 2017, numărul operațiilor de acest gen a scăzut semnificativ, pentru ca în 2018, zilele trecute să fie efectuat cel de-al patrulea transplant din acest an.

Tot în 2016, din 352 de solicitări pentru donare de organe, 57 au fost refuzuri, același număr de refuzuri înregistrându-se și anul trecut, dar la un număr mult mai mic de solicitări, respectiv 193. Gheorghe Tache, președintele ATR, precizează că un singur donator poate salva 8 vieți și totodată poate îmbunătăți viața a 100 de pacienți.

Prin aceasta campanie, continuăm informarea populației despre caracterul legal și benefic al donării, pentru ca oamenii să cunoască de la noi, beneficiarii de transplant, care sunt rezultatele și șansa la o nouă viață pentru semenii noștri aflați pe listele de așteptare în vederea transplantului. Ne dorim ca această etapă de campanie să fie una mai puternică și cu impact mai mare, sens în care avem alături de noi Agenția Naționala de Transplant și Ministerul Sănătății”, a mai declarat președintele ATR, referindu-se la acțiunea care va avea loc în următoarele două zile la Baia Mare.

 


Adaugati un comentariu


 

*