Senatorii vor sa relaxeze restrictiile colaborarii medicilor cu industria farmaceutica

In acest sens a fost elaborat un proiect legislativ care prevede cateva cazuri in care medicii pot colabora cu producatorii si distribuitorii de medicamente, fara a fi declarati incompatibili.

 

senatDaca tot e campanie electorala, politicienii, care ar face orice pentru a fi votati in continuare, sunt dispusi sa faca si unele compromisuri. Asa se face ca un grup de senatori considera ca actualele prevederi potrivit carora exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu calitatea de colaborator sau angajat al producatorilor si distribuitorilor de medicamente sunt prea restrictive. Si, ca sa indulceasca putin aceste restrictii au initiat un proiect legislativ care prevede instituirea unor exceptii pentru anumite cazuri.

Astfel, daca in prezent exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu calitatea de colaborator sau angajat al unui producator sau distribuitor de medicamente, initiatorii proiectului propun ca aceasta prevedere sa ramana valabila, insa cu exceptia situatiilor in care este vorba de participarea la efectuarea unor studii clinice ori la desfasurarea unor activitati ori manifestari cu caracter stiintific sau medical. In expunerea de motive ce insoteste actul normativ se arata ca, „desi corecta pe fond, aceasta limitare este mult prea restrictiva, iar in viata reala este de multe ori practic imposibil de respectat. Avem in vedere situatiile in care medicii sunt implicati in efectuarea unor studii clinice la medicamente aflate in proces de autorizare de punere pe piata ori cand sunt invitati pentru a tine conferinte cu caracter medical ori stiintific”. Initiatorii considera ca in astfel de situatii este vorba de activitati cu caracter ocazional, transparente si supuse controlului autoritatilor, motiv pentru care poate fi facuta o exceptie de la criteriile de incompatibilitate.

 

medic primarIn cadrul aceluiasi proiect sunt incluse si prevederi care se refera la activitatea Colegiului Medicilor din Romania. Organizatia profesionala ar putea fi astfel obligata, in cazul in care legea va fi adoptata, sa organizeze si sa implementeze un sistem informatic prin care medicii sa-si poata exercita profesia pe baza certificatului de membru al colegiului, dar acesta sa poata fi emis si sub forma unui card profesional. Scopul, conform initiatorilor, ar fi o mai buna organizare si tinere a evidentei la zi a Registrului unic al medicilor cu drept de practica.

O alta prevedere se refera la posibilitatea ca medicii care au depasit varsta de pensionare sa-si poata continua activitatea profesionala in unitatile sanitare publice, in conditiile in care se inregistreaza deficit de personal medical sau exista necesitatea furnizarii de servicii medicale peste nevoile obisnuite, la solicitarea motivata a unitatii sanitare publice respective si cu aprobarea autoritatii careia i se subordoneaza administrativ unitatea medicala.

 

medic pensionarIn celelalte cazuri, medicii au dreptul sa se pensioneze, la cerere, in conditiile dreptului comun sau la 67 de ani, iar cei care au depasit limita de varsta vor putea profesa in continuare in unitati sanitare private, pe baza certificatului emis de CMR.

In cazul medicilor care detin functii de conducere in CMR, acestia vor putea beneficia, la cerere, de suspendarea contractului de munca cu unitatea sanitara sau de acordarea dreptului la maximum 5 ore cumulat pe saptamana si o zi pe luna, pentru indeplinirea atributiilor ce le revin in cadrul colegiului. In oricare dintre aceste situatii, drepturile salariale vor ramane nemodificate, iar activitatea desfasurata in cadrul CMR va fi considerata activitate medicala, mai mentioneaza proiectul.

Din grupul parlamentarilor care au lansat in dezbaterea Senatului acest proiect de modificare a legii privind Reforma in domeniul sanatatii fac parte senatorii Dorel Florian Bodog, Marin Burlea, Viorel Chiriac, Sorin Constantin Lazar, Ion Luchian, Florian Popa, Gheorghe Saghian.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Comentarii (1)

  1. Antoniu spune:

    Dar cat de mari sunt buzunarele la domnii doctori, de nu le ajunge cat incaseaza in prezent? Cati oameni sa mai aiba pe constiinta pentru profiturile industriei farmaceutice? Cumparati-va o constiinta, domnilor doctori!

Adaugati un comentariu


 

*