TERAPEUTUL TAU: Codul etic al creierului (II)

23 mai 2016 | 0 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

In sprijinul ideilor enuntate in articolul anterior, doresc  sa va aduc astazi in atentie ideile prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Prof. Dumitru Constantin Dulcan este un om de stiinta roman, care a facut o munca de pionierat, demonstrand inca din anul 1981, cand a fost lansata cartea „Inteligenta materiei”, ca ceea ce gandim creeaza universul in care existam.

Stim cu totii ca exista  inteligenta la toate nivelurile de manifestare a materiei, incepand de la particulele subatomice din vidul cuantic pana la fiziologia creierului uman. Ceea ce numim instincte la lumea fara limbaj articulat nu sunt decat tezaurizari de inteligenta sau programe inteligente. Acestea sunt garantii pe care specia si le ia pentru a-si indeplini propria sa finalitate – autoconservarea si reproducerea.

 Citeste si: Codul etic al creierului (I)

 

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan

Stim cu totii ca UNIVERSUL SE SPRIJINA PE LEGI MORALE. „Astazi, bazandu-ma pe o cunoastere stiintifica, pot afirma cu certitudine ca lucrurile nu au pornit dintr-o intamplare si viata nu e accidentala pe pamant, asa cum spun manualele de biologie. Ba mai mult, afirm ca universul se sprijina pe legi morale. Am ajuns la concluzia ca si creierul respecta un cod etic, un cod moral, similar cu al marilor religii. Cum stim asta? Iata un experiment: La inceputul anilor 2000, la Universitatea Wisconsin, s-au facut cercetari pe calugari tibetani. S-a constatat ca la emotiile pozitive – empatie, respect, admiratie etc – se activa o arie din lobul frontal stang, in timp ce trairea sentimentelor negative activa o arie din lobul frontal drept. In consecința, creierul face o distinctie intre bine si rau. Dar creierul e o masa de carne si nu are cum sa faca selectia intre bine si rau doar prin sine. E clar ca exista o constiinta care face aceasta triere, iar ea se supune la randul ei unei legi morale, altfel cum ar face-o?( Dumitru Constantin Dulcan)

 

rugaciune_copilToate religiile lumii si marile culturi ne invata ca Legea lui Dumnezeu este Legea Binelui. Dar poate argumentul acesta nu e suficient ca sa intelegeti de ce universul e construit pe tiparul Binelui. Va dau alt exemplu, la nivel de chimie: gandurile negative la nivel de chimie a sangelui determina in corp un viraj spre aciditate (care inseamna imbatranire, boala, degenerescenta). Faptele pozitive si senine duc corpul catre un ph alcalin, care se traduce prin longevitate si vitalitate. Pana si ADN-ul nostru face diferenta intre bine si rau. S-a luat o proba de ADN de la un individ, a fost dusa la distanta si monitorizata prin mijloace de laborator. Asupra individului s-au exercitat diverse influente, negative sau pozitive. La cele negative, spirala ADN-ului se contracta, la cele pozitive se decontracta. Pana si in ADN-ul nostru sunt inscrise premisele sanatatii si bolii.” ( Dumitru Constantin Dulcan)

 

creierAm citit adesea studii care vorbesc despre bolile noastre ca fiind lectii ce ne sunt date. In cele mai multe cazuri, bolile noastre au cauze spirituale: invidia, rautatea, competitia acerba, egoismul si dorinta de razbunare, la care se adauga frica si stresul generat de o societate ultrasecularizata si hipertehnologizata. „Stresul inseamna moartea celulei. Inca de la anul 1000, Avicenna a facut un experiment si a pus un miel intr-o cusca langa cusca unui lup. Mielul a murit, pur si simplu, de frica. Cand ne e frica, nu se mai secreta chimia necesara si celula moare. Pe termen lung, asta inseamna scleroze, boli degenerative, Parkinson si dementa. Ce sa mai vorbim despre faptul ca epoca noastra e una din epocile cu cele mai multe cazuri de depresii si suicid. Stiati ca depresia este unul din factorii care favorizeaza aparitia bolii Alzheimer? Depresia este o otrava pentru organism.” (Dumitru Constantin Dulcan)

 

minteaIn fiecare secunda din existenta noastra, cand emitem un gand, implicit, fara sa vrem, noi cream, facem sau desfacem ceva, dam un impuls ordinii din Univers sau, dimpotriva, dezordinii, haosului, in functie de ceea ce gandim. Iata de unde vine marea noastra responsabilitate, mai intai fata de noi insine, apoi fata de semenii nostri, fata de natura, fata de planeta, fata de Univers si Dumnezeu.

Omul ar trebui sa evite in primul rand depresia, apoi stresul, iritarea si mania. Mania distruge foarte multi neuroni si pune sistemul imunitar in dificultate. In momentul in care noi suferim un stres, ne infuriem sau suntem tristi, apararea organismului nostru, prin faptul ca sistemul imunitar devine deficitar, este inhibat de starea asta de depresie sau stres si noi ramanem vulnerabili la boli.

Mintea ne poate imbolnavi sau ne poate purta sanatosi prin propria noastra viata.

Sa fim deci optimisti, sa avem nedejde si sa renuntam la rautate sub orice forma s-ar manifesta ea.

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*