Presedinta companiei SIVECO, retinuta de procurori in aceasta dimineata

9 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Compania care a informatizat o parte insemnata din sistemul public de sanatate, este implicata intr-o frauda care a pagubit bugetul de stat cu peste trei milioane de euro.

 

Irina Socol

Irina Socol

Suspiciunile anchetatorilor cu privire la implicarea companiei informatice SIVECO intr-o frauda de proportii, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor catre stat, se pare ca se confirma, majoritatea celor 10 suspecti care au fost adusi ieri la audieri in urma mai multor perchezitii, recunoscand faptele. Printre cei audiati s-a numarat si Irina Socol, presedinte si actionar al companiei SIVECO, aceasta ajungand in arest in aceasta dimineata, dupa ce a fost retinuta pentru 24 de ore, impreuna cu alte doua persoane cercetate in acest caz. Irina Socol si celelalte doua persoane urmeaza a fi prezentate instantei cu propunerea de arestare preventiva, cel mai probabil pentru infractiunea de evaziune fiscala. Ceilalti suspecti din dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice vor fi cercetati in libertate, dupa ce, la audierile de ieri, majoritatea lor şi-au recunoscut faptele.

 

calculator medicPotrivit anchetatorilor, din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice, care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Este vorba de o adevarata retea infractionala in care sunt angrenate aproximativ 50 de societati comerciale, multe dintre ele firme fantoma, de la care SIVECO ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica. Tranzactiile fictive in valoare de circa 10 milioane de euro au fost efectuate in perioada 2009-2013, scopul urmarit fiind sustragerea de la plata taxelor catre stat, bugetul fiind astfel prejudiciat cu circa 3 milioane de euro.

Remintim ca SIVECO este unul din cei mai importanti producatori de software din tara, care a implementat o serie de programe informatice pentru mai multe institutii de stat, printre beneficiari numarandu-se si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la nivelul careia a fost implementat de catre companie  Sistemul Informatic Unic Integrat pentru Sanatate, folosit si in prezent de catre institutie, atat la nivel central cat si in teritoriu.


Adaugati un comentariu


 

*