Compania SIVECO, suspectata de o frauda de 10 milioane de euro

8 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Politistii si procurorii au descins in aceasta dimineata la 7 adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, facand perchezitii intr-un dosar in care cea mai mare companie de produse informatice din Romania, care a implementat programe pentru Ministerul Sanatatii si CNAS, este banuita ca este implicata intr-o frauda 10 milioane de euro.

 

dosarul electronic de sanatateUnul dintre cei mai importanti producatori de software din tara, care a implementat o serie de programe informatice pentru mai multe institutii de stat, intre care CNAS si Ministerul Sanatatii, face obiectul unei anchete care vizeaza o frauda de 10 milioane de euro. In aceasta dimineata, zeci de politisti au efectuat perchezitii la mai multe firme din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, vizat fiind si sediul companiei SIVECO.

Conform unui comunicat remis in acest sens de Politia Capitalei, se fac cercetari intr-un caz de evaziune fiscala, in centrul caruia se pare ca se afla compania amintita, care a avut nenumarate contracte cu Statul. Printre beneficiarii importanti s-a numarat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la nivelui careia a fost implementat  Sistemul Informatic Unic Integrat pentru Sanatate, folosit si in prezent de catre institutie, atat la nivel central cat si in teritoriu.

 

mediccalculator_bPotrivit comunicatului remis de Politia Capitalei, din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice, care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. Este vorba despre o adevarata retea infractionala, in care sunt angrenate aproximativ 50 de societati comerciale, multe dintre ele firme fantoma, de la care SIVECO ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica. Tranzactiile fictive, in valoare de circa 10 milioane de euro, au fost efectuate in perioada 2009-2013, scopul urmarit fiind sustragerea de la plata taxelor catre stat, bugetul fiind astfel prejudiciat cu circa 3 milioane de euro. La finalul perchezitiilor efectuate in aceasta dimineata, 10 persoane au fost aduse la audieri, printre ele numarandu-se si presedinta companiei, Irina Socol.

 

mascatiLa randul lor, reprezentantii SIVECO au remis in cursul zilei de astazi, un comunicat de presa, in care se precizeaza ca in cursul acestei dimineti, am fost solicitati sa furnizam informatii in cadrul unor cercetari efectuate de catre autoritati. Activitatea financiara si comerciala a companiei se bazeaza, de mai bine de 22 de ani, pe respectarea tuturor prevederilor legale, nationale si internationale. Sprijinim cu maxima disponibilitate eforturile autoritatilor. Manifestam, totodata, transparenta in punerea la dispozitia opinei publice a informatiilor referitoare la desfasurarea cercetarilor facute de autoritati, in masura in care le vom avea”.

Irina Socol, presedinte SIVECO

Irina Socol, presedinte SIVECO

SIVECO Romania are ca obiect de activitate realizarea de software. Cifrele de afaceri, care insumeaza peste 300 de milioane de euro in ultimii 6 ani, provin din contracte (in mare parte prin atribuire directa) incheiate cu sistemul de sanatate, si cu: ministerele Educatiei, Economiei, Dezvoltarii, Justitiei si Ministerul Tineretului, precum si cu numeroase institutii publice importante, ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Agentia Nationala de Integritate, Nuclearelectrica, Autoritatea Electorala Permanenta, Primaria Capitalei, Autoritatea Nationala a Vamilor.

SIVECO Romania este manageriata de Irina Socol, care detine si 11,11% din actiunile firmei. Ceilalti actionari sunt: Netherlands B.B. – 42,73%, Siveco Romania – 2,51%, SIVECO International SA – 32,91%, Aurora Ecaterina Crusti – 0,13%, Daniela Bichir – 0,13%, Florian Gabriel Ilia – 2,71% si Alexandru Mihail Radasanu – 7,71%.


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*