CNAS reclama nereguli depistate in farmacii si ameninta cu noi sanctiuni dupa 1 aprilie

Pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, CNAS si Ministerul Sanatatii au efectuat o serie de controale la aproape 60 la suta dintere farmeciile din tara, descoperind o serie de nereguli.

 

farmacie-controlLa inceputul lunii noiembrie, in baza unui ordin comun al ministrului Nicolae Banicioiu si al presedintelului CNAS, Vasile Ciurchea, echipele mixte de control formate din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si cei ai casei de asigurari au luat la puricat farmaciile din tara aflate sub contract cu CNAS. Decizia a fost luata ca urmare a tot mai multe nereguli aduse la cunostinta autoritatilor, iar controalele au fost demarate chiar de a doua zi dupa ce ministrul Sanatatii anuntase ca astfel de actiuni vor avea loc. La momentul respectiv, reprezentantii farmacistilor au protestat, cerand ca din echipele mixte de control sa faca parte si reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor, acestia manifestandu-si totodata nemultumirea ca prin declaratiile facute, Banicioiu ii bagase pe toti in aceeasi oala”, dand de inteles ca neregulile de care vorbea se regaseau in toate farmaciile. La acel moment s-a speculat chiar si ca aceasta actiune ar avea un scop electoral, fiind menita doar sa arate populatiei ca guvernul, condus de prezidentiabilul, pe atunci, Victor Ponta, se preocupa in mod deosebit de sanatatea pacientilor alegatori. Ce s-a intamplat ulterior cu Victor Ponta si ce s-a ales de visul sau de a ajunge presedinte, se stie, asa ca, in eventualitatea in care aceste acuze ar fi fost adevarate, este evident ca actiunea de imagine nu si-a atins scopul.

 

farmacieDesi controalele s-au incheiat la finele lunii niembrie, reprezentantii CNAS au comunicat abia acum rezultatele si asta nu din proprie initiativa ci la solicitarea adresata de o parte din reprezentantii presei.

Astfel, conform datelor CNAS, echipele de control au facut verificari la 5.212 farmacii, puncte de lucru si oficii locale de distributie, reprezentand 57 la suta din totalul acestora, fiind gasite mai multe nereguli, pentru care s-a propus diminuarea cu cinci la suta, respectiv 10 la suta a valorilor de contract pentru acesti furnizori, in cuantum total de 116.401 lei.

Dintre farmaciile controlate, 1.045, reprezentand un procent de 20 la suta,  au incalcat obligatia contractuala de a se aproviziona continuu cu medicamentele din lista de compensate si gratuite, cu prioritate cu medicamentele al caror pret pe unitatea terapeutica este mai mic sau egal cu cel de referinta.

 

Farmacie SensibluDe asemenea, 544 de farmacii, adica 10 la suta, nu au respectat obligatia contractuala de a asigura cu prioritate acoperirea cererii de produse la preturile cele mai mici din lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor si de a se aproviziona, in maximum 24 de ore cu medicamente pentru bolile acute si subacute si in 48 de ore pentru bolile cronice, daca acestea nu exista in unitate la momentul solicitarii. In astfel de cazuri, solicitarea de catre asigurat se face in scris, iar farmacia trebuie sa faca dovada demersurilor efectuate in acest sens.

Alte 283 de farmacii nu au respectat prevederile privind obligatia furnizorilor de a-si stabili programul de functionare, pe care sa il afiseze la loc vizibil in farmacie. Alte nereguli gasite la acestea au fost nerespectarea obligatiei de a participa la sistemul organizat pentru asigurarea continuitatii privind furnizarea medicamentelor, cu si fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu, in zilele de sambata, duminica si de sarbatori legale, precum si pe timpul nopţii, afisarea la loc vizibil a listei farmaciilor care asigura continuitatea furnizarii de medicamente, publicata pe pagina web a Casei de Asigurari de Sanatate.

 

farmacii pensionariAlte 226 de farmacii au incalcat obligatia de a pastra in unitate, la loc vizibil, condica de sugestii si reclamatii, care trebuie sa fie numerotata de farmacie si stampilata de Casa de Asigurari de Sanatate cu care furnizorul se afla in relatie contractuala.

In urma controalelor, la 134 de farmacii au fost constatate incalcari ale obligatiei privind prezenta unui farmacist in unitate si la oficiile locale de distributie pe toata durata programului de lucru declarat si prevazut in contractul incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Echipele mixte au mai constatat, la 347 de farmacii incalcari ale obligatiei contractuale de a elibera medicamentele din sublistele A, B si C – sectiunile C1 şi C3, ale caror preturi pe unitatea terapeutica sunt mai mici sau egale cu pretul de referinta, cu excepţia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala sau la cererea asiguratului.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Pe de alta parte, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea a declarat ca incepand de la 1 aprilie, odata cu intrarea in vigoare a noilor programe nationale de sanatate vor fi aplicate sanctiuni furnizorilor de servicii medicale care gresesc, acestea mergand pana la suspendarea contractului pe o perioada de timp. „De la 1 aprilie, cand un furnizor de servicii medicale greseste i se va intrerupe pe o perioada contractul cu casa de asigurari. Nu cred ca cineva isi permite sa greseasca stiind ca i se va intrerupe contractul. Daca un spital greseste cu ceva, nu poti sa inchizi spitalul pentru ca ar insemna sa lasi pe dinafara si pacienti si personal. O prima sanctiune este aplicarea unei amenzi de 1 la suta din valoarea totala a contractului. Daca greseste continuu, luam masuri si putem ajunge chiar si pana acolo”. Vasile Ciurchea a mai subliniat ca pacientii nu vor mai plati pentru RMN de la 1 aprilie daca au bilet de trimitere. „Serviciile sunt decontate de casa si el nu trebuie sa plateasca, daca are bilet de trimitere nu exista o coplata. Exista coplata mica de 5 pana la 10 lei la serviciile de recuperare medicale, este singurul domeniu unde exista coplata”, a mai declarat presedintele CNAS.


Adaugati un comentariu


 

*