Noi promisiuni pentru pacientii care asteapta tratamentul interferon free

Ministrul Sanatatii spune ca semnarea contractelor cu companiile producatoare este o chestiune de zile si ca, in mod sigur, tratamentul va fi disponibil in aceasta toamna.

 

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Asa cum s-au obisnuit deja din luna mai pana in prezent, pacientii cu hepatita C au primit din partea autoritatilor o noua promisiune – aceeasi pe care o aud de cateva luni incoace – in privinta tratamentului interferon free de care ar fi trebuit sa beneficieze inca de la inceputul acestei veri. De aceasta data, promisiunea vine din partea ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a fost insa destul de evaziv, fara a putea preciza cu certitudine o data exacta la care pacientii vor putea beneficia de tratamentul revolutionar. La fel ca si presedintele CNAS, care anunta in urma cu cateva luni ca in cateva zile se vor semna contractele cu producatorii, ministrul a dat asigurari ca acest lucru se va intampla in cel mai scurt timp si ca, in mod sigur, tratamentul va fi disponibil pentru pacienti in aceasta toamna. „Eu v-am promis ca fac tot ce imi sta in putinta si am facut. Am creat tot cadrul legislativ, am modificat lucrurile pentru ca acest tratment sa intre. Cei care vorbesc de vreo intarziere se refera la intarzierea de opt ani. Noi am modificat legislatia. Practic, suntem la punctul final cu aceasta negociere. Se poate intampla ca finalizarea sa fie si maine, si poimaine si vom anunta imediat. In toamna asta cu siguranta va fi. Suntem gata de aproape o luna, asteptam firmele sa semneze pe un pret pe care sa il putem da. Companiile pot semna si maine, si poimaine” a declarat Banicioiu.

 

04_medicamenteInitial, s-a dorit introducerea triplei terapii pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C, iar procedurile erau chiar pe punctul de a se finaliza, insa in luna aprilie a aparut noua metoda de tratament bazata pe medicamente fara interferon si s-a considerat ca aceasta este mult mai eficienta decat tripla terapie. Prin urmare, s-a renuntat la introducerea triplei terapii, iar autoritatile din Sanatate s-au concentrat pe introducerea noului tratament interferon free, care presupune costuri mai mari insa este mult mai eficient, pacientii avand peste 90 la suta sanse de vindecare. In plus, pacientii care urmeaza acest tratament sunt scutiti si de efectele secundare destul de neplacute pe care le da tratamentul cu interferon, astfel ca decizia de introducere a acestui tratament a fost salutata si de organizatiile de pacienti.

 

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

Vasile Ciurchea, presedinte CNAS

S-a dovedit insa ca de la vorbe la fapte e cale lunga, tratamentul care ar fi trebuit sa fie disponibil pacientilor din Romania inca de la inceputul acestei veri nefiind introdus nici pana in prezent. Lucrurile au mers bine pana la un anumit punct, fiind aprobata utilizarea acestui tratament, adoptandu-se o masura legislativa speciala in acest sens si se parea ca termenul comunicat de autoritati va fi respectat. Lucrurile s-au inpotmolit insa in momentul in care CNAS a inceput negocierile cu producatorii medicamentelor interferon free, negocieri despre care s-a spus initial ca vor dura cateva zile dar care s-au prelungit cateva luni, nefiind finalizate nici la acest moment.

Conform ministrului, s-ar fi ajuns la o intelegere intre CNAS si producatori si nu a mai ramas decat se fie semnate contractele, insa acelasi lucru il comunica in urma cu cateva saptamani si seful CNAS, Vasile Ciurchea.

Din aceasta cauza, pacientii sunt reticenti la noile promisiuni venite din partea ministrului Sanatatii sperand totusi ca vor putea beneficia de tratamentul revolutionar inainte ca boala de care sufera sa ajunga intr-un stadiu foarte avansat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*