S-a confirmat: Buzăul este al 11-lea județ cu PPA

2 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a transmis, în această dimineaţă, rezultatele analizelor din cele două focare de pestă porcină africană identificate în comunele Pătârlagele şi Pănătău.

 

UPDATE 18.30: Cea de-a treia suspiciune de focar de PPA nu a fost confirmată, analizele prelevate din cea de-a doua gospodărie din Pănătău de la un porc care nu a fost sacrificat arată că animalul nu a contactat virusul, așa că cel puțin deocamdată, Buzăul rămâne cu focarele confirmate duminică dimineață, la Lunca (Pătârlagele) și la Pănătău.

Între timp, autoritățile au instalat filtre de dezinfecție auto și pietonală la ieșirea din cele două localități și supraveghează zona cu atenție.

Poliția a demarat o anchetă pentru a verifica dacă virusul a ajuns în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă din Tulcea unde evoluează focare de PPA.

Totodată, autoritățile buzoiene au decis să nu se recurgă la lichidarea în masă a animalelor din zonele în care este confirmată prezența virusului, dacă acestea sunt sănătoase și se respectă măsurile de bio-securitate transmise de autorități.

***

Buzăul este, oficial, cel de-al 11-lea județ în care s-a confirmat pesta porcină africană (PPA). Rezultatul testului rapid efectuat sâmbătă, în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, a fost confirmat în duminică dimineață, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Anunțul a fost făcut de prefectul Carmen Ichim, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) și Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB).

Ca urmare a confirmării existenței PPA în trei gospodării din comuna Pănătău și a uneia în satul Lunca (comuna Pătârlagele), DSVSA Buzău se va ocupa de aplicarea măsurilor legale, a mai spus prefectul, care susține că „pesta porcină ar fi putut fi adusă din satul Frecăţei, judeţul Tulcea, de tatăl uneia dintre proprietarele porcilor infectaţi cu pestă porcină africană”. „Oamenii sunt inconştienţi, este clar că pesta porcină a fost adusă din judeţul Tulcea, în condiţiile în care s-au luat toate măsurile de stopare a acestui virus”, a mai spus Carmen Ichim, menționând că o altă suspiciune de pestă porcină africană ar putea fi confirmată și la o altă exploataţie din Pătârlagele, aflată în vecinătatea focarului.

 

În ambele localități s-a dispus dezinfectarea gospodăriilor unde a fost confirmată infectarea cu PPA, amplasarea de afișe de avertizare și benzi de delimitare a proprietăților, precum și inventarierea tuturor suinelor.

Deși oficialitățile au dat asigurări că dacă focarele nu se va trece la sacrificarea tuturor animalelor din cele două comune dacă focarul nu se extinde, oamenii au intrat în panică și au început să-și taie porcii, înainte ca virusul să ajungă și în gospodăriile lor. „Vreau să transmit oamenilor că trebuie să aibă încredere în autoritățle statului, că vom face tot ce putem pentru ca prejudiciul să fie cât mai mic. Nu se va merge pe sacrificarea în masă a porcilor, vom lua măsuri concrete, pe zone izolate”, a mai spus Carmen Ichim.

Directorul adjunct al DSVSA, dr. Ciprian Botezatu, a dat la rîndul său asigurări că fiind vorba despre focare de mici dimensiuni, din zone oarecum izolate, acestea vor putea fi controlate și se va încerca sacrificarea a cât mai puține animale. „Dacă se va impune sacrificarea preventivă, aceasta va fi la un număr relativ mic de animale, doar în comunitatea de case din cele două localități în care sunt focarele, unde efectivele de porci nu sunt mari”, a precizat acesta, subliniind că important este faptul că în aceste zone nu sunt ferme de suine.

 

Pesta porcină africană sau boala lui Montgomery este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor, care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. Boala se caracterizează prin hipertermie (40,5-42,2°C), diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe și o mortalitate de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii.

Virusul PPA nu afectează oamenii, boala nu prezintă risc pentru sănătatea celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă carne provenită de la porci infectați, dar are potențial de răspândire foarte rapidă, cu grave consecințe socio-economice. De aceea este indicat să nu se consume carnea infectată, iar hainele și încălțămintea cu care s-a intrat în focar să fie dezinfectate, pentru a nu răspândi virusul care, practic, ar putea distruge, în final, toate efectivele de porci din țară.

 

Pesta porcină africană se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale a porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE). Agentul patogen este virusul Asfarviridae, care infectează porcii domestici și mistreții.

În zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor și distrugerea cadavrelor și a gunoiului, curățarea și dezinfectarea zonei contaminate și controlul circulației porcilor, precum și cercetarea epidemiologică (urmărirea surselor și posibilă răspândire a infecției).

Potrivit președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, pesta porcină africană „este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”.

Reamintim că, la nivel național, până la sfârșitul lunii august fuseseră confirmate peste 780 de focare de PPA în 10 județe, iar de astăzi, Buzăul este oficial, al 11-lea județ cu PPA. 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*