O nouă ediție a Școlii de vară a pacienților cronici

29 august 2019 | 0 comentarii |

Asociația Transplantaților din România organizează, la Mangalia, a cincea ediție a evenimentului în cadrul căruia, pacienți transplantați, aflați pe listele de așteptare și pacienți dializați vor primi informații de la specialiști.

 

Când medicii sunt puțini, pacienții se organizează pentru a se informa!” – este motivul principal pentru care, în perioada 04-11 septembrie, la Mangalia se desfășoară ediția a V-a a Școalii de vară a pacienților cronici, organizată, anual, de Asociației Transplantaților din România (ATR), în parteneriat cu Primăria locală.

Școala de vară a pacienților cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficiență funcțională cronică de organ vital pentru a face față vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze, pe lângă latura medicală a vieții sale și alte laturi, precum cea psihologică, de comunicare, nutriție, socializare etc.”, explică Gheorghe Tache, președintele ATR.

Acesta subliniază că, în România, pentru cei aproximativ 4.000 de pacienți în stare post transplant există mai puțin de 20 de medici care să se ocupe de monitorizoarea lor, în cele 7 centre de translant care funcționează în țară, și niciun psiholog sau nutritionist dedicați acestui segment. „Din păcate, nici la dializă situația nu este cea dorită”, mai spune președintele ATR.

 

În acest context, timp de o săptămână, pacienți cu transplant sau aflați pe listele de așteptare și pacienți cu boală renală cronică dializați, precum și însoțitori ai acestora, vor primi informații necesare în monitorizarea stării de pacient cronic, de la specialiști – medici, psihologi, nutritiniști, kinetoterapeuti etc. – vor face schimb de experiență și vor avea ocazia să socializeze, transmit organizatorii, printr-un comunicat.

Fiind medici puțini și pacienți mulți, timpul acordat unui pacient de către un medic este limitat și, în consecință, este imposibil ca acesta din urmă să primească informații suficiente și complete. Vrând să suplinească acest neajuns, Asociația Transplantaților din Romania a organizează, de cinci ani încoace, proiectul „Școala de vară a pacienților cronici”.

Activitățile se desfașoară sub formă de ateliere, cuvântul cheie fiind NONFORMAL, astfel încât alături de specialiști să se poată implica și să activeze toți participanții, în activitățile organizate în cadrul școlii de vară.

 

Reprezentanții ATR spun că atât la telefonul asociației, cât și în spațiul virtual, pacienții pun multitudine de intrebări și cer informații despre anumite stări cu care se confruntă în viața cotidiană, despre afecțiuni noi cu care se întâlnesc, vor să știe unde să se adreseze în situații medicale nou apărute, cum ar trebui să își organizeze hrana și multe alte situații.

Ne întâlnim la Școala de vară a pacienților cronici tocmai pentru a răspunde la o parte din aceste întrebari, poate și la altele, pentru a vorbi despre noutăți medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi și obligații sociale. În plus, pacienții au posibilitatea să discute cu specialiștii în alte condiții de spațiu și timp decât cele din cabinete. Nu în ultimul rând, vom aloca timp discuțiilor privind organizarea și activitatea ATR, importanța organizării pacienților pentru a-și susține drepturile, socializării și promovării talentelor participanților”, mai spune Gheorghe Tache, exprimându-și convingerea că după ce vor participa la Școala de vară, cu toții vor pleca acasă „mai învățați”, mai încrezători și mai bine orientați în hățișurile vieții de pacient cronic.

 

(Foto arhivă)

 


Adaugati un comentariu


 

*