Asociatia Transplantatilor din Romania sustine donarea de organe si transplantul in Bulgaria

29 aprilie 2015 | 0 comentarii |

Sub genericul „Fotbalul sustine viata, Romania sustine Bulgaria”, ATR participa la un turneu de fotbal in tara vecina, o echipa formata din pacienti transplantati, donatori si medici sprijinind astfel o campanie de sensibilizare a populatiei privind donarea de organe.

 

Campioanele Romaniei la World Transplant Games

Presedintele ATR Gheorghe Tache incadrat de campioanele Romaniei la World Transplant Games, Raluca Dragan si Amali Teodorescu

Romania a inregistrat, in ultimii ani, una dintre cele mai spectaculoase constientizari a acceptarii donarii de organe si, in consecinta, un numar impresionant de operatii de transplant, datorita carora sute de vieti au fost salvate. Numai anul trecut, potrivit datelor facute publice de Agentia Nationala de Transplant, „ingerii donatori” si medicii romani au oferit o a doua sansa la viata catorva sute de bolnavi, prin realizarea cu succes a nu mai putin de  311 transplanturi renale, 122 de transplanturi de ficat, 4 transplanturi cardiace, 6 transplanturi de pancreas si 100 de cornee. Acesti oameni duc acum o viata normala, unii chiar au reusit sa obtina performante sportive la Jocurile Olimpice organizate special pentru persoanele care au beneficiat de un transplant.

Nu acelasi lucru se intampla insa in tara vecina, Bulgaria, unde anul trecut s-au realizat doar  20 de transplanturi (renale si de ficat). „Lipsa donatorilor si a masurilor organizatorice de eficientizare a activitatii de transplant i-a facut pe pacientii bulgari care au avut sansa sa beneficieze de un transplant sa apeleze la prieteni pentru a atrage atentia asupra acestor aspecte. In lupta lor pentru a se face auziti, ATR se alatura si raspunde prezent la strigatul de ajutor al Uniuni Bulgare a Transplantatilor”, precizeaza presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), Gheorghe Tache.

 

ATR sustine Bulgaria

ATR sustine Bulgaria

In acest context, ATR sare in ajutorul asociatiei similare din Bulgaria, participand zilele acestea „la un turneu de fotbal organizat de tara vecina, cu o echipa mixta formata din pacienti cu transplant – donatori – medici transplantologi – fosti jucatori de fotbal, in total 16 persoane. In competitie sunt echipe din Bulgaria, Romania si Turcia”, mai spune presedintele ATR.

Turneul se desfasoara in perioada 01 – 03 mai 2015, la Sofia, avand ca obiectiv promovarea donarii de organe in scop terapeutic si schimbarea atitudinii publice fata de donare.

Ministerul Sportului din tara vecina este organizatorul evenimentului, care se desfasoara sub inaltul patronaj al premierului Boyko Borisov, cu sustinerea oficialitatilor politice si medicale din tara gazda. Personalitati publice din tarile participante la turneu, dar si presedintele World Transplant Games Federation, Mr. Olivier Couster vor participa la eveniment.

ATR are relatii de colaborare si sustinere reciproca cu organizatii similare din Europa, la baza carora stau schimbul de experienta si de bune practici, de sustinere reciproca in promovarea si dezvoltarea activitatii de transplant, precum si de crestere a calitatii vietii pacientilor cu transplant.

 


Adaugati un comentariu


 

*